Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον Γαλατά Χανίων θα γίνει η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Μαργαρίτας Θεοδωράκη που ζητούσε ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας προκειμένου να επισκέπτεται το μνήμα. Επιθυμία του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη ήταν να ταφεί στη γενέτειρά του, μαζί με τη μητέρα τον πατέρα και τον αδερφό του.

Διαβάστε ακόμη: Μίκης Θεοδωράκης: Ηθελε να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, είχε σχεδιάσει την κάθε λεπτομέρεια για την κηδεία του

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται εργασίες διαμόρφωσης στο κοιμητήριο ώστε από την τελευταία κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη. Η σορός του θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του την Τετάρτη το βράδυ, με την ολοκλήρωση της τριήμερης έκθεσης σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Επίσης στα Χανιά θα βρεθεί εκτός από την οικογένεια και η 20μελής ορχήστρα του Μίκη Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τα μέλη της οικογένεια του εκλιπόντος ήρθαν σε συμφωνία για την ταφή του με την αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο, που είχε προαναγγείλει ο γιος του, να αποκτά τυπικό χαρακτήρα.

ΚΚΕ: Στον Γαλατά η κηδεία σε ώρα που θα προσδιοριστεί

Εξάλλου το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη. Όπως σημειώνεται: «Σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι. Θα ακολουθήσει στις 3.00 το απόγευμα η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία». 

Αντιδράσεις 

Το αίτημα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη είχε ξεσηκώσει «θύελλα» στην οικογένεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. Η τελευταία αντίδραση είχε έρθει από τον αδερφό της Γιώργο, ο οποίος σημείωνε με νόημα πως «επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη, δεν το μάθαμε εχθές ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν». «Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον τιμά», ανέφερε ο Γιώργος Θεοδωράκης και τόνιζε πως «θα τον αποχαιρετίσουμε όλοι μαζί όπως πρέπει».

«Παππού η Κρήτη σε περιμένει»

Επίσης το βράδυ του Σαββάτου ο εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη και μικρός γιος της Μαργαρίτας, έκανε παρέμβαση μέσω Facebook για την κηδεία.  «Ο παππούς μου ήταν άνθρωπος για όλο τον κόσμο. Αυτό όμως συγχρόνως δε σημαίνει πως δεν είχε και δικούς του, πιο κοντινούς ανθρώπους. Η κάθε οικογένεια έχει τα προσωπικά της και επομένως το προσωπικό της πένθος το οποίο είναι άλλης διάστασης. Οι άνθρωποι που είναι και ήταν κοντά του πρέπει να πενθίσουν μαζί μας και να σεβαστούν το πνεύμα ενότητος που μας δίδαξε ο Μίκης. Δεν είναι ώρα ακόμα για αυτοπροβολή. Εγώ γράφω αυτό το μήνυμα με τρομερή συγκίνηση και ρίγη. Όλοι εσείς που αγαπήσατε το παππού να αγκαλιάσετε την οικογένεια του», σημείωνε ο εγγονός του Μίκη, Αγγελος.

«Είμαστε άνθρωποι που μεγαλώσαμε πάντα στο πλάι του, στο φως του, στη σκιά του, στις δύσκολες αλλά και τις πιο λαμπρές του στιγμές και είδαμε όλη την αγάπη σας. Τώρα ένα τεράστιο μέρος και της δικιάς μας ζωής θα κοιμηθεί-ξεκουραστεί με τον αγαπημένο μας παππούλη. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη», συνέχιζε και υποστήριζε πως: «Όλο αυτό είναι τόσο φρέσκο και θεωρώ πως στη μνήμη του τεράστιου αυτού ανθρώπου πρέπει να μας δοθεί χρόνος στα συγγενικά του πρόσωπα ώστε να μπορέσουμε να μπούμε στο πένθος, με τη στήριξη τη πολιτείας και των ανθρώπων που τον λάτρεψαν. Ο παππούς μου μας δίδαξε το ελεύθερο πνεύμα, την αγάπη και το σεβασμό στον συνάνθρωπο. Ας σταθούμε στο ύψος τον περιστάσεων. Να ήταν περήφανος για μας».

Μάλιστα λίγο αργότερα, σε νέα του ανάρτηση, ο Αγγελος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε πως η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Ο άνθρωπος διένυσε τη πορεία του και της έδωσε και κατάληξη. Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλοι την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί, μαζί και εμείς να σου πούμε το ύστατο αντίο». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν την Παρασκευή (3/9), ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη Γιώργος, αλλά και ο εγγονός του Αλέξανδρος. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA