Μενού
  • Α-
  • Α+

Με έναν γρίφο για δυνατούς λύτες φαίνεται ότι βρίσκεται αντιμέτωπη η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τους εμβολιασμούς και τους υγειονομικούς, ένα θέμα που τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει νέες διαστάσεις. Πέραν των κενών που προκύπτουν από τις αναστολές σε ένα υγειονομικό σύστημα με διαχρονικές ελλείψεις αλλά και των ηθικών προεκτάσεων που προκαλούν τις αντιδράσεις του κλάδου, μετά τις αποκαλύψεις για εικονικούς εμβολιασμούς και πλαστά πιστοποιητικά, στο «κάδρο» μπαίνει και η πιθανή υπονόμευση του εμβολιαστικού εγχειρήματος από αντιεμβολιαστές εργαζομένους στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Διαβάστε ακόμη: Εμβολιασμός: Καταγγελίες για κύκλωμα που μοιράζει πλαστά πιστοποιητικά και rapid test

Δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι -και όχι απαραίτητα αντιεμβολιαστές- υγειονομικοί τίθενται πλέον εκτός συστήματος, η ανησυχία φαίνεται ότι επικεντρώνεται κυρίως σε μερίδα αυτών που -υπό την απειλή της αναστολής- εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν και παρέμειναν τελικά ή θα επιστρέψουν στις θέσεις τους. Εντούτοις, εξίσου πιθανό είναι το ενδεχόμενο να πρόκειται για υγειονομικούς που οδηγούνται στις παραβάσεις υπό το δέλεαρ οικονομικών κινήτρων.

Παράλληλα, πληροφορίες σχετικά με συνεχείς πιέσεις που δέχονται ιδιώτες γιατροί για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντίστοιχα περιστατικά και στον ιδιωτικό τομέα. 

Οι τελευταίες αποκαλύψεις, οι οποίες μπορεί μεν να αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ενδέχεται να είναι και η κορυφή του παγόβουνου, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία για τη διαχείριση της επιδημίας αλλά και αναδεικνύουν εκ των πραγμάτων κενά στο σύστημα ελέγχου, που επιτρέπουν τέτοιου είδους παραβάσεις, είτε αυτές γίνονται για ιδεολογικούς λόγους, είτε υποκύπτοντας σε οικονομικά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα η παρείσφρηση του αντιεμβολιαστή ορθοπεδικού στο εμβολιαστικό κέντρο του Ασκληπιείου Βούλας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών εντείνουν ακόμη περισσότερο τον προϋπάρχοντα προβληματισμό σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις στο πλαίσιο των κατ’ οίκον εμβολιασμών, δεδομένου ότι αυτοί διενεργούνται και σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον.

Επιπλέον, όπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπάρχουν καταγγελίες για περιστατικά υγειονομικών που επιχειρούν να παραμείνουν στο σύστημα με πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, οι οποίες διερευνώνται.

Αναφερόμενος στο σύστημα εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης,  διαβεβαίωσε ότι είναι θωρακισμένο, εκτιμώντας ότι οι περιπτώσεις σαν αυτήν της Καρδίτσας είναι πολύ λίγες, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποτελεί ένα από τα πολλά πλοκάμια ενός κυκλώματος που δρα ευρύτερα στη χώρα. Όπως ο ίδιος είπε, έχει ήδη δοθεί εντολή για εκτεταμένο έλεγχο στα εμβολιαστικά κέντρα.

Προκειμένου να βάλει φρένο σε αντίστοιχα περιστατικά -τα οποία σημειωτέον δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα-  ο υπουργός Υγείας έχει ήδη προαναγγείλει τη θέσπιση ειδικού νόμου για τους εικονικούς εμβολιασμούς, με αυστηρές κυρώσεις.

Προβληματισμός για την «αποκατάσταση» του ΕΣΥ

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» αποτελεί για το επιτελείο του υπουργείου Υγείας η αναπλήρωση των θέσεων που θα μείνουν κενές λόγω της αναστολής καθηκόντων των σχεδόν σχεδόν 6.500 ανεμβολίαστων υγειονομικών εν όψει του χειμώνα, που αναμένεται να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της μεταδοτικότητας του κορονοϊού.

Παρότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία έχει ήδη εκπονήσει το σχετικό σχέδιο, με εσωτερική αναδιάταξη δυνάμεων, μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δομών, πρόσληψη επικουρικού προσωπικού και συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, η υλοποίηση του σχεδίου δεν φαίνεται να στερείται εμποδίων.

Ειδικά όσον αφορά στις τρίμηνες προσλήψεις προσωπικού με άνοιγμα των επικουρικών πινάκων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από υποψηφίους, καθότι από τον Ιανουάριο 2021 είναι ήδη ανοικτοί οι επικουρικοί πίνακες για προσωπικό με δύο χρόνια σύμβαση και έχουν εξαντληθεί στις βασικές ειδικότητες.

«Σε περίοδο πανδημίας που τα Νοσοκομεία γεμίζουν με περιστατικά κορονοϊού αντί να προσθέτουν δυνάμεις στο σύστημα, έχουμε την πιο μαζική φυγή εργαζομένων με αναστολή εργασίας στην ιστορία του Υγειονομικού Συστήματος, εξαιτίας του μη εμβολιασμού και μάλιστα πολλοί εξ’ αυτών είναι εξειδικευμένο προσωπικό πρώτης γραμμής που δεν μπορεί να αντικατασταθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Πάντως, καθησυχαστικό είναι για την ώρα το γεγονός ότι, την τελευταία εβδομάδα, η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημεία επιβράδυνσης και πιθανής σταθεροποίησης. Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αυξήθηκε περίπου κατά 8%, έναντι του 16%  την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με τη νόσο παραμένει μεταξύ 250 και 300 ανά ημέρα, ενώ το ισοζύγιο εισιτήριων-εξιτηρίων συγκλίνει πάλι προς τη μονάδα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA