Μενού
  • Α-
  • Α+

Με χειροκροτήματα και με τα δικά του τραγούδια πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών για να υποδεχθεί τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφθασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου με καθυστέρηση σχεδόν δύο ωρών, λόγω και νέων εμπλοκών, αυτή τη φορά μεταξύ των γραφείων τελετών. 

Ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα που συνεχίζεται, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Μέσα στο παρεκκλήσι βρίσκεται ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγος του, Άννα Νταλάρα. Από νωρίς, απλός κόσμος, Έλληνες και ξένοι διαφόρων ηλικιών, είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη.

Το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκη Θεοδωράκη θα ολοκληρωθεί στις 20:00, καθώς πήρε παράταση μία ώρα και θα συνεχιστεί την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου (από τις 10:00 έως τις 19:00) για να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου (από τις 10:00 έως τις 16:00). Στις 15:00 της Τετάρτης θα ακολουθήσει η τελετή αποχαιρετισμού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ. Στη συνέχεια, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Μίκης Θεοδωράκης: Νέο μπλόκο με τα γραφεία τελετών

Πάντως, ενώ όλοι και όλες περίμεναν να έχει λήξει το σίριαλ με την κηδεία και την ταφή του Μίκη Θεοδωράκη, εμφανίστηκαν νέα δικαστικά εμπόδια, τα οποία αυτή τη φορά υψώθηκαν από το γραφείο τελετών που είχε παραλάβει τη σορό του. Το δικαστήριο, που θα εξέταζε τη Δευτέρα το αίτημα για να πραγματοποιηθεί η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη σε άλλον τόπο από αυτόν που είχε υποδείξει ο ίδιος πριν μερικά χρόνια, αναμενόταν να έχει τυπικό χαρακτήρα, καθώς επήλθε συμβιβασμός. Το αποτέλεσμα θα ήταν να αποφασιστεί να κηδευτεί ο Μίκης Θεοδωράκης στον Γαλατά Χανίων.

Ωστόσο στην σημερινή συνεδρίαση εμφανίστηκε το Γραφείο Τελετών Σκλια (με τον εταιρικό τίτλο «ΙΚΕ Funeral Office Σκλιας») και δια του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, κατέθεσε πρόσθετη παρέμβαση, ώστε να αναλάβει το συγκεκριμένο γραφείο την τελετή. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του γραφείου τελετών Σκλια και εξέδωσε νέα τροποποιητική προσωρινή διαταγή με την οποία απαγόρευε στο Γραφείο Τελετών Σκλια να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια για το λαϊκό προσκύνημα, την κηδεία και τον ενταφιασμό του Μίκη Θεοδωράκη.

Παρόλη όμως την νέα προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου, το Γραφείο Τελετών αρνήθηκε να παραδώσει τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη σε άλλο γραφείο, προκειμένου να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Το αποτέλεσμα ήταν ο κόσμος να έχει συρρεύσει στη Μητρόπολη Αθηνών και να περιμένει με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρηση τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA