Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε λαϊκό προσκύνημα βρίσκεται από σήμερα Δευτέρα και μέχρι την Τετάρτη η σορός του Μίκη Θεοδωράκη στη Μητρόπολη Αθηνών, με το «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη να προγραμματίζεται για την Πέμπτη (9/9) στις 11:00 στον Γαλατά Χανίων. Το λαϊκό προσκύνημα θα συνεχιστεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 19:00, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι. Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Με πλοίο θα μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά

Η σορός του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη αναμένεται στα Χανιά το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να “υποδεχθούν” τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Ελληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Στην είσοδο του πατρικού σπιτιού της οικογένειας Θεοδωράκη στον Γαλατά, πολίτες αφήνουν λουλούδια και ιδιόχειρα σημειώματα, ενώ στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο παλιό λιμάνι των Χανίων, προσέρχονται, από το πρωί της Παρασκευής, πολίτες και υπογράφουν στο βιβλίο συλλυπητηρίων που «άνοιξε» ο δήμος Χανίων. Στην είσοδο του Θεάτρου έχουν τοποθετηθεί πένθιμες κορδέλες, ενώ η μουσική και τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ακούγονται από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις του δήμου σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τον δικό της αποχαιρετισμό στον Μίκη Θεοδωράκη απευθύνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων. «Ο Μίκης θα παραμείνει εδώ και παντού: Σαν φωτιά στα συνθήματα μας, σαν υπόσχεση μη υποταγής. Σαν αέρας ορμητικός που μας σπρώχνει προς την έφοδο στον ουρανό για να αλλάξει αυτός ο κόσμος, γιατί χρειάζεται να αλλάξει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Η συμβολαιογραφική πράξη με τις τελευταίες επιθυμίες του

Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είχε αφήσει τίποτα στην τύχη αναφορικά με την τελευταία του κατοικία καθώς είχε εκφράσει για τελευταία φορά εγγράφως τον Ιανουάριο του 2020 την επιθυμία του σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του, περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια πως ήθελε να γίνει η όλη διαδικασία. Όριζε δε σαφώς ακόμη και το μεταφορικό μέσο με το οποίο ήθελε να ταξιδέψει στην τελευταία του κατοικία αλλά και το γραφείο τελετών που ήθελε να αναλάβει τη ταφή του.

Όπως αναφέρεται στην συμβολαιογραφική πράξη όπου επιβεβαιώνονται και όλα τα προηγούμενα ανάλογα έγγραφα που είχε συντάξει, με το πρώτο να χρονολογείται από το 2008, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης επιθυμούσε «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γάλατα Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί οι προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό. Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περράκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Την επιθυμία του η σορός του να ταξιδέψει με πλοίο στα Χανιά και όχι άλλο μεταφορικό μέσο, συμπλήρωσε στο ίδιο έγγραφο, ενώ όρισε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του». Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει να ταφεί στον ίδιο τάφο με την πρώην συζυγό του, Μυρτώ, ενώ δεν ήθελε να βρίσκεται άλλο πρόσωπο της οικογένειάς του στον ίδιο τάφο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει και συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό, ενώ οι δυο εκτελεστές είναι και οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο τελετών. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης γνώριζε για χρόνια της αντιρρήσεις της κόρης του Μαργαρίτας για την επιθυμία του, πολλές φορές το αντιμετώπιζε με χιούμορ και ζητούσε από τους στενούς συνεργάτες του «να έχουν το νου τους», καθώς διαφωνούσε πλήρως με την κόρη του και ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία του για τον Γαλατά Χανίων.

Ηθελε μόνο τη Μυρτώ στον ίδιο τάφο

Τη μακέτα που είδε και ενέκρινε πριν από πάνω από μια δεκαετία ο Μίκης Θεοδωράκης σχεδίασε ο αρχιτέκτονας και πολύ καλός φίλος του μουσικοσυνθέτη, Μάνος Περάκης. Ο τάφος του μουσικοσυνθέτη ήθελε ο Μίκης να γίνει στον Γαλατά Χανίων τότε που ο ίδιος ετοίμαζε τα πάντα, όπως τα είχε στο μυαλό του. Τότε που ο ίδιος έγραφε τη λέξη εγκρίνω πάνω από την υπογραφή του και την ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2009.

«Ο Μίκης ήθελε πάντα να ταφεί στον Γαλατά. Μάλιστα, υπάρχει και μια ιδιόκτητη διαθήκη του που την έχω κι εγώ», ανέφερε ο αρχιτέκτονας, Μάνος Περάκης, στο Live News και συμπλήρωσε: «Ξεκίνησε το θέμα του τάφου, όταν ο ίδιος, γελώντας περισσότερο, έλεγε δεν χωράει στον τάφο που είναι ο πατέρας του και η μάνα του και ο αδερφός του. Εκεί πάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων σε μια συνεδρίαση παραχώρησε το οικόπεδο που είναι απέναντι από την είσοδο της Εκκλησίας, ένα διπλό μεγάλο οικόπεδο, στον Μίκη για να κάνει εκεί το μνήμα του».

Στις συζητήσεις που έγιναν τότε ο Μίκης Θεοδωράκης ζήτησε το μνήμα να είναι απλό, να μην υπάρχει σταυρός και το κυριότερο: Να προβλεφθεί ειδικός χώρος μόνο για την ταφή του ίδιου και της γυναίκας του αλλά όχι για κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του. «Ηταν κουβέντα πολλών συζητήσεων που είχαμε. Με παρακάλεσε να του κάνω το σχέδιο του τάφου του. Με την εξής προϋπόθεση, ότι θα είναι δύο οι χώροι, ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον και στον έναν θα θαφτεί αυτός και στον άλλο δίπλα η Μυρτώ. Δεν θα έχει δικαίωμα κανένας άλλος να χρησιμοποιήσει τον τάφο», συμπληρώνει ο αρχιτέκτονας.

ΑΝΕΚ LINES–BLUE STAR FERRIES: Δωρεάν η μετακίνηση στα Χανιά για την κηδεία

Δωρεάν μετακίνηση στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, με προορισμό τα Χανιά, δίνει η Κοινοπραξία ΑΝΕΚ LINES -BLUE STAR FERRIES, σε μία συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν, στον μεγάλο εκλιπόντα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κοινοπραξίας «όσοι αγάπησαν το Μίκη, μπορούν, να ταξιδέψουν δωρεάν, την Τετάρτη 8/9 από Πειραιά προς Σούδα και δωρεάν να επιστρέψουν την Πέμπτη 9/9, σε θέσεις, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα».

«Η Οικουμένη, η Ρωμιοσύνη, η Κρήτη, τα Χανιά αποχαιρετούν τον "Γίγαντα" με το τεράστιο έργο. Τον "μουσικό γητευτή" των λαών που όταν άνοιγε τα πελώρια χέρια του, για να διευθύνει όπου Γης, ξεσήκωνε και παρέσυρε τον κόσμο (ακόμα και αυτούς που δεν ήξεραν τη γλώσσα των τραγουδιών του) στον δικό του μελωδικό, ερωτικό, επαναστατικό κόσμο, ως άλλος Καζαντζακικός Ζορμπάς. Περήφανοι ως Έλληνες για τη μουσική παρακαταθήκη ενός ογκόλιθου που "πάντρεψε" αξεπέραστα το λαϊκό τραγούδι με την ποίηση και κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ελληνισμός σημαίνει πολιτισμός, αποχαιρετούμε τον Μίκη με τη βεβαιότητα ότι Ναι: Αιωνία θα είναι η Μνήμη του», τονίζεται σε ανακοίνωση της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ LINES - BLUE STAR FERRIES.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA