Μενού
  • Α-
  • Α+

Στον Γαλατά Χανίων και με γραφείο τελετής επιλογής των εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του που εκπροσωπούνται από τον πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου φίλων του μουσικοσυνθέτη, Γιώργου Αγοραστάκη, θα πραγματοποιηθεί η κηδεία και ο ενταφιασμός του Μίκη Θεοδωράκης, την ερχόμενη Πέμπτη (9/9).

Διαβάστε ακόμη: Θεοδωράκης: Ηθελε μόνο τη Μυρτώ στον ίδιο τάφο - Ενέκρινε τα σχέδια το 2009

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση του, την οποία εξέδωσε σήμερα το πρωί, αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, έτσι όπως η επιθυμία του έχει εκφραστεί στη συμβολαιογραφική πράξη που ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του στο γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.

Της σημερινής απόφασης είχε προηγηθεί χθες νέα προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου με την οποία δόθηκε το δικαίωμα στην πλευρά Αγοραστάκη να επιλέξει και το γραφείο τελετών που θα αναλάβει την διαδικασία της ταφής. Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο εκτελεστής της τελευταίας βούλησης του μουσικοσυνθέτη και οι συγγενείς του συμφώνησαν να ενταφιαστεί στον τόπο που ο ίδιος επέλεξε όμως η πλευρά της κόρης του Μαργαρίτας, υποστήριξε ότι το γραφείο τελετών που είχε ήδη αναλάβει αυτό έπρεπε να φέρει εις πέρας και την όλη διαδικασία.

Την Πέμπτη στις 11:00 η κηδεία του

Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του θα συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 19:00, και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 ως τις 14:00 το μεσημέρι. Η τελετή αποχαιρετισμού του Μίκη Θεοδωράκη θα γίνει την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου, στις 15:00, από την Μητρόπολη Αθηνών.

Για τον εκλιπόντα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ζητήσει, με την πολιτική διαθήκη του, να γίνει σεβαστή η ιδεολογία του και οι αγώνες του για την ενότητα των Ελλήνων. Στη συνέχεια η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί, με πλοίο στα Χανιά. Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 11:00, στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Με πλοίο θα μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά

Η σορός του κορυφαίου Ελληνα μουσικοσυνθέτη αναμένεται στα Χανιά το πρωί της Πέμπτης με το πλοίο της γραμμής. Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τη διαδικασία ταφής, «η Κρήτη και τα Χανιά ετοιμάζονται να “υποδεχθούν” τη σορό του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός μοναδικού Ελληνα που μας έδωσε τον ορισμό της στρατευμένης τέχνης. Για τα Χανιά αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή να ταφεί εδώ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA