Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρώπη βιώνει ραγδαία αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με το φθινόπωρο να έρχεται με ακόμα πιο απειλητικές διαθέσεις και τον χειμώνα όταν οι ανάγκες θα είναι μεγαλύτερες να τρομάζει. «Το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη αυτό τον χειμώνα», ανέφεραν αναλυτές της Citigroup, αμερικανικής εταιρείας πολυεθνικών επενδυτικών τραπεζών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε σημείωμά τους.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτές τις αυξήσεις που θα βιώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου πολύ σύντομα και στην Ελλάδα. «Η ανεπάρκεια στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Γερμανία» αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, ένα από τα πολλά διεθνή Μέσα, που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο. 

Σύμφωνα λοιπόν με όσα γράφονται οι βασικές αιτίες για το πανευρωπαϊκό θέμα αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι εξής:

  • Τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου που διαπραγματεύονται στην Ολλανδία εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ
  • Ο ζεστός καιρός και η χαμηλή ταχύτητα των ανέμων περιορίζουν την παραγωγή ανανεώσιμων, δίνοντας ώθηση στην παραγωγή ορυκτών και ανεβάζοντας την τιμή του άνθρακα πάνω από 70% στην Ευρώπη φέτος
  • Οι βραχυπρόθεσμες τιμές ρεύματος στη Βρετανία αυξήθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, όπως και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία
  • Η ενίσχυση των αποθεμάτων - που είναι στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία - δεν ήταν εύκολη, με τον κορυφαίο πάροχο, τη Ρωσία, να μειώνει τις ροές σε μια περίοδο που η Ασία συλλέγει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που μπορεί να κατέληγαν και στην Ευρώπη
  • Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή, με διάφορες διακοπές να προκαλούν προβλήματα στις ροές από τη Βόρεια Θάλασσα

Το κύμα αυξήσεων δεν έχει φτάσει ακόμα στους καταναλωτές ενέργειας. Ωστόσο μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αντιμετωπίζουν την ίδια έντονη κατάσταση με την Ισπανία, αλλά και την Ελλάδα, όπου οι πολίτες αναμένουν καθημερινά την τιμή της μεγαβατώρας για την αγορά χονδρικής. Οι εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με την El País, συμφωνούν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στον λογαριασμό των καταναλωτών.

Πώς θα αντιμετωπίσουν το κύμα μερικές από τις ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με την El País:

Γερμανία

Η χώρα έχει επίσης παραδοσιακά το ακριβότερο μέσο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, σχεδόν το ένα τρίτο περισσότερο από τον μέσο όρο των 27. Ένα νοικοκυριό για ένα άτομο μπορεί να πληρώσει τέλεια 40 ή 50 ευρώ τον μήνα χωρίς να χρησιμοποιεί κλιματισμό. Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να μην παρατηρούν την αύξηση των τιμών επειδή στη Γερμανία η προμήθεια είναι συμβεβλημένη για περιόδους ενός ή δύο ετών και σε σταθερό ποσό. Οι εταιρείες υποφέρουν ήδη από αυτό.

Γαλλία

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σπάει τα ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Γαλλίας, όπου έχει ήδη φτάσει σε στοιχεία που δεν είχαν παρατηρηθεί πριν από τη μεγάλη κρίση του 2008, σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης. Όπως προειδοποίησε η Le Figaro στις αρχές Αυγούστου, έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένοι από τους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας της EDF, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να καθορίσουν τιμές, έχουν αρχίσει να αυξάνουν «διακριτικά» τα επιτόκια τους καθώς λήγουν οι συμβάσεις των προμηθευτών.

Ιταλία

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απελευθερώθηκε το 1999. Μέχρι τότε, η κρατική εταιρεία Enel είχε το μονοπώλιο στον τομέα. Η κρατική προστασία στις τιμές θα καταργηθεί, αλλά έχει αναβληθεί από την κρίση και την πανδημία.

Ολλανδία

Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στις Κάτω Χώρες εξυπηρετείται από το δημόσιο δίκτυο, αλλά ορισμένες εταιρείες - συμπεριλαμβανομένων των θερμοκηπίων όπου καλλιεργούνται λαχανικά - παράγουν ήδη τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τη Eurostat, οι Κάτω Χώρες ήταν μία από τις χώρες όπου τα νοικοκυριά πλήρωναν τα λιγότερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020. Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν κατάφεραν να αποφύγουν την αύξηση των τιμών ούτε αυτό το καλοκαίρι.

Βέλγιο

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σπάνε ρεκόρ το 2021. Σύμφωνα με το Energy Live, τα μέσα ποσά είναι τώρα περίπου 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών, των υψηλών τιμών του διοξειδίου του άνθρακα και της αυξημένης οικονομικής ζήτησης ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτή η αύξηση δεν έχει γίνει ακόμη αισθητή στο τελικό λογαριασμό καταναλωτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA