Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δικογραφία και 10 κατηγορούμενοι για την fake «επιστράτευση» - Το sms για επιστράτευση που αποδείχθηκε απάτη

Μετά από έναν χρόνο ερευνών εξιχνιάστηκε η μεγάλη απάτη με τα ψευδά μηνύματα σε χιλιάδες πολίτες, που καλούνταν να παρουσιαστούν για... φύλλο πορείας

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων, που κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου (sms), σχημάτισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από περίπου ένα χρόνο ερευνών. Πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη με το πρόσχημα της «επιστράτευσης», όπου μεγάλος αριθμός πολιτών έλαβε παραπλανητικό sms εν μέσω κρίσης με την Τουρκία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς τα παραπλανητικά μηνύματα κειμένου εμφάνιζαν ως στοιχεία αποστολέα υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, τα sms είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιαστούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

Image

Μάλιστα, για την αποτροπή εξαπάτησης των πολιτών, είχαν εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση τόσο από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ζήτησε στοιχεία από εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ συνεργάστηκε και με τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#fake news #Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος #Απάτη #Τουρκία #υπουργείο Εθνικής Άμυνας #αστυνομία

Best of Internet