Μενού
  • Α-
  • Α+

Δικογραφία σε βάρος 10 ατόμων, που κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων κειμένου (sms), σχημάτισε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από περίπου ένα χρόνο ερευνών. Πρόκειται για ηλεκτρονική απάτη με το πρόσχημα της «επιστράτευσης», όπου μεγάλος αριθμός πολιτών έλαβε παραπλανητικό sms εν μέσω κρίσης με την Τουρκία.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς τα παραπλανητικά μηνύματα κειμένου εμφάνιζαν ως στοιχεία αποστολέα υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα, τα sms είχαν ονόματα αποστολέα «YP.AMYNAS», «YP.ETH.AM», «YPOURGEIO», «astynomia» και «G.E.S.» και οι αποδέκτες τους καλούνταν να παρουσιαστούν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους, προκειμένου να παραλάβουν φύλλο πορείας, δήθεν λόγω επιστράτευσης.

Μάλιστα, για την αποτροπή εξαπάτησης των πολιτών, είχαν εκδοθεί και σχετική ανακοίνωση τόσο από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την εξιχνίαση της υπόθεσης, ζήτησε στοιχεία από εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών μαζικής αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms), εταιρείες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, ενώ συνεργάστηκε και με τις αστυνομικές και δικαστικές Αρχές σε Κύπρο και Βουλγαρία.

Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA