Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπό καθεστώς πλήρους ανωνυμίας και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάστηκαν πριν λίγες ημέρες οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης». Η Οικονομική Εισαγγελία με διάταξή της έλυσε τη διαφωνία μεταξύ της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Θεοδώρου (η οποία αποχώρησε στο τέλος του περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας) και της ανακρίτριας στην υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, διαφωνία που «μπλόκαρε» την εξέτασή τους.

Αφορμή της διαφωνίας ήταν η κλήτευση, στα τέλη Μαΐου, από την κ. Αλεβιζοπούλου της «Αικατερίνης Κελέση» και του «Μάξιμου Σαράφη», προκειμένου να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, χωρίς δηλαδή τα πραγματικά τους στοιχεία. Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε, και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛ.ΑΣ. Η «Αικατερίνη Κελέση» από την πλευρά της, προσήλθε αλλά με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Ωστόσο η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου υποστήριξε ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας αλλά με τα στοιχεία της ταυτότητας της, ενώ διαφώνησε και για τον «Μάξιμο Σαράφη», υποστηρίζοντας ότι πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας. Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό η προστασία των δύο μαρτύρων αφορά μόνο στην υπόθεση που αφορά παράνομες πρακτικές της Novartis και όχι άλλες υποθέσεις.

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που εξέτασε τη διαφωνία, κατέληξε πως επί του θέματος μόνο η Εισαγγελία που έχει την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα μπορεί να αποφασίσει για το καθεστώς εξέτασής τους αφού αυτή ήταν που τους είχε θέσει και υπό προστασία. Έτσι η Οικονομική Εισαγγελία προχώρησε στην έκδοση της διάταξης για να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» για άλλα δύο χρόνια, «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες «υπαγωγής στο πρόγραμμα προστασίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA