Μενού
  • Α-
  • Α+

Tην Πέμπτη, όπως όλα δείχνουν, θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων με το βάρος να δίνεται σε πρώτη φάση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες και στα τρόφιμα καθιστούν πολύ πιο σύνθετη την εξίσωση για το οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν αρκούν οι παρεμβάσεις στο (ενεργειακό) κόστος παραγωγής για να αποφευχθούν οι ανατιμήσεις στο καλάθι της νοικοκυράς.  

Οι τιμές θα εκτοξευτούν για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, τα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ μελέτη του ΙΕΛΚΑ φτάνει στο συμπέρασμα πως μέχρι τώρα ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων τιμών πρώτων υλών φαίνεται να έχει απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κόμβους της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης, παραγωγούς, μεταποιητές, προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο και στο μέλλον, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τα αυξημένα κόστη λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. 

Ο υψηλός ΦΠΑ

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, εμπόδιο στη διαχείριση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα είναι οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ. Κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συγκεκριμένη κατάταξη βρίσκεται στην 6η θέση με τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ. Η βασική διαφοροποίηση είναι ότι πολλές χώρες έχουν αρκετά χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ για τρόφιμα όπως το ψωμί, τα γαλακτοκομικά, που κυμαίνεται από 4% έως 7%, όταν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα αγαθά έχουν διπλάσιο ή τριπλάσιο συντελεστή ΦΠΑ 13%. Όμως και ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, στον οποίο υπάγονται ακόμα και σήμερα αρκετά προϊόντα τροφίμων, είναι σημαντικά υψηλότερος από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, ο συντελεστής αυτός στην Ελλάδα είναι 24%, ο 6ος υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ο μέσος όρος των χωρών είναι 21%. 

Ενδιαφέρουσα είναι και η ανάλυση του ΙΕΛΚΑ για το πώς κινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ευρώπη, για να βάλουν «φρένο» στις ανατιμήσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού: Με μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Πιο συγκεκριμένα:  

  • Η Ιρλανδία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 21% 
  • Η Αυστρία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ από 20% σε 10% για τα μη αλκοολούχα ποτά και από 10% σε 5% για μία σειρά υπηρεσιών 
  • Η Βουλγαρία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ από 21% σε 10% σε υπηρεσίες εστίασης και ξενοδοχεία 
  • Η Κύπρος μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% σε υπηρεσίες εστίασης και ξενοδοχεία ως τον Δεκέμβριο 2021 
  • Η Τσεχία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ από 15% σε 10% σε ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες 
  • Η Γερμανία μείωσε τον συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% σε υπηρεσίες εστίασης και ξενοδοχεία από 19% σε 7% έως τον Δεκέμβριο του 2022

Τέσσερα μέτρα της κυβέρνησης για να μπει «φρένο» στις αυξήσεις 

Παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα περιορίζονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος εξαιτίας της ανόδου του κόστους ρύπων, του ράλι τιμών στο φυσικό αέριο αλλά και των ανατιμήσεων σε βασικά υλικά αγαθά, προωθεί η κυβέρνηση έχοντας σε πρώτο πλάνο ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη. Ολοκληρωμένη μορφή αναμένεται να πάρουν λίγο πριν την ΔΕΘ, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τα μέτρα ανακούφισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader οι βασικές κινήσεις της Κυβέρνησης είναι οι εξής:

  • Διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, με ενίσχυση του ποσού γι’ αυτόν τον σκοπό
  • Κλειδωμένη θα πρέπει να θεωρείται η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8%
  • Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, πλην των ιδιωτικών υπαλλήλων
  • Ερωτηματικό παραμένει αν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη για ΦΠΑ και τέλος επιτηδεύματος

Οι εξαγγελίες πάντως του πρωθυπουργού θα έχουν ορίζοντα διετίας και έτσι, ακόμα και αν δεν ενεργοποιούνται από το 2022, θα ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό, για τον οποίο θα πρέπει να έχει γίνει προηγούμενη στάθμιση, με δεδομένο ότι από το 2023 είναι άκρως πιθανό να επανέλθει ο στενός κορσές του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας της ΕΕ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA