Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Σχολεία: Τα νέα μέτρα από Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου - Τι ισχύει για μαθητές, δασκάλους και self test

Mε ελπίδα αλλά και φόβους ξεκινά αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά για περίπου 1.450.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς καθώς όλοι επιθυμούν να μην ξανακλείσουν τα σχολεία - Τι ισχύει με τα τεστ

Σχολεία (Pexels.com)
Σχολεία (Pexels.com)

Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, εν μέσω «προαναγγελίας» για αύξηση των κρουσμάτων από το άνοιγμα των σχολείων αλλά και συστάσεις για ψυχραιμία καθώς αυτό θεωρείται απολύτως αναμενόμενο. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να διασφαλιστεί η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και για τον λόγο αυτό ο εμβολιασμός και τα μέτρα προστασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα προσέλθουν αύριο στις σχολικές μονάδες στις 8:15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που θα περιλαμβάνει οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του COVID-19, την ορθή χρήση της μάσκας, την εφαρμογή του ωρολογίου προγράμματος, τη διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο και στη γενικότερη λειτουργία του σχολείου.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων

Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (self) τεστ, για τους μαθητές, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο, ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ για τους εκπαιδευτικούς, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου. Για την πρώτη εβδομάδα το self test πρέπει να γίνει την Κυριακή ή το πρωί της Δευτέρας πριν το σχολείο.

Τι γίνεται αν εντοπιστεί κρούσμα

Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες. Επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Τι ισχύει για ανεμβολίαστους

Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:

  • δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων
  • εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).

Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα προβλέπονται δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει μία τάξη

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του. Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Αγωνία για τα κρούσματα με το βλέμμα σε σχολεία

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς το ποσοστό του ανήλικου πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί είναι χαμηλό. Χαρακτηριστική είναι η προειδοποίηση από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη. Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στις ΜΕΘ, εκτίμησε ότι ενδεχομένως σε μια εβδομάδα να φτάσουν την κορύφωση, θεωρώντας πιθανό να φτάσουμε τους 400-420 διασωληνωμένους. Σχετικά με τους θανάτους, τόνισε: «Τις επόμενες 30 μέρες θα χάσουμε 600-700 ανθρώπους, το 95% των οποίων ανεμβολίαστοι».Υπό τον φόβο για ενδεχόμενη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση εναποθέτει ελπίδες στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, «επενδύοντας» στην εκστρατεία πειθούς.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Σχολεία #Κορονοϊός #Μέτρα #Μαθητές