Μενού
  • Α-
  • Α+

Σχεδόν στο σύνολό της θα απορροφηθεί η αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ύστερα από τα μέτρα κρατικής παρέμβασης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βήμα της 85ης ΔΕΘ και αναμένεται να εξειδικευτούν αύριο. Πρόκειται για παρέμβαση οριζόντιου χαρακτήρα, ύψους 150 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, καλύπτοντας τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές αλλά και σε όλους τους συνδεδεμένους στη χαμηλή τάση επιχειρηματίες ή αγρότες.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μέτρα: Η εξειδίκευση από τον Σταϊκούρα - Τι ισχύει με ρεύμα, επιστρεπτέα και μπόνους πρόσληψης των νέων

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τις αναμενόμενες αυξήσεις μέσω της κρατικής επιδότησης συνδυαστικά με την έκπτωση της ΔΕΗ, που θα αφορά από το τρέχον διάστημα έως το τέλος του έτους, θα αποτυπωθεί άμεσα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν μηδενικές ή ελάχιστες αυξήσεις στο ποσό πληρωμής. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του μέτρου στήριξης από το Ειδικό Ταμείο και την νέα χρονιά εφόσον οι ανοδικές πιέσεις στην αγορά ενέργειας συνεχιστούν.

Επιβάρυνση στο ρεύμα μέχρι 2 ευρώ

Στο πλαίσιο αυτό, το μέσο νοικοκυριό δε θα επιβαρυνθεί περισσότερο από 2 ευρώ το μήνα καθώς η μέση κατανάλωση των 300 έως 600 κιλοβατωρών συνιστά το βασικό πεδίο παρέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπολογισμοί του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιόριζαν την επιπλέον χρέωση για το μέσο νοικοκυριό, σε περίπτωση, που δε λαμβάνονταν κάποιο μέτρο, στο ποσό των 20 έως 44 ευρώ, κάτι που θα αποφευχθεί με το διπλό δίχτυ παρέμβασης. Η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 Κιλοβατώρες κατανάλωσης κάθε μήνα, δηλαδή 9 ευρώ τον μήνα, με τη στήριξη αυτή να αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.

Τι θα ισχύσει στη ΔΕΗ

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, θα επεκταθεί η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας πλήρως τις ανατιμήσεις, που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα. Η εφαρμογή του μέτρου είναι άμεση και αφορά και στις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου ενώ από τον επόμενο μήνα το ύψος της στήριξης θα εμφανίζεται σε διακριτή γραμμή στους λογαριασμούς ρεύματος προκειμένου να γίνεται εύκολα αντιληπτό από όλους τους πολίτες.

Στην κατεύθυνση εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη αύριο με τη συμμετοχή της Ρυθμικής Αρχής Ενέργειας και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά τη σύσκεψη ο αρμόδιος υπουργός θα ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές από τις αναμενόμενες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων.

Αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης

Επιπλέον του μέτρου της κρατικής επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα θα υπάρξει αύξηση 20% στο επίδομα θέρμανσης, που θα αρχίσει να καταβάλλεται το Δεκέμβριο, ενώ θα αξιοποιηθούν 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες που θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε ευάλωτα νοικοκυριά σε σχεδόν μηδενικές τιμές. Παράλληλα, η επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα αναμένεται να μειώσει περισσότερο από 500 εκατ. ευρώ ετησίως τις επιβαρύνσεις όλων των τιμολογίων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA