Μενού
neoi
Νεολαία | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η νέα γενιά αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, καθώς η χώρα και η κοινωνία γενικότερα οφείλουν να αποκαταστήσουν τις «χαμένες ευκαιρίες» της νεολαίας που μεγάλωσε και μεγαλώνει βιώνοντας μόνο κρίσεις. «Από την οικονομική κατάρρευση, το φλερτ με τη χρεοκοπία μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, που αφορά πρώτα και πάνω απ' όλα τη νέα γενιά» όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο κι ακολούθως εξήγγειλε τα «δώρα» για τη νέα γενιά.

Οι πιο σημαντικές εξαγγελίες για τους νέους έχουν ως εξής:

1.Επιδότηση στο πρώτο ένσημο. Στο εξής νέοι ως 29 ετών που δεν έχουν καμία προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την Πολιτεία για έξι μήνες με 1.200 ευρώ. Τα 600 θα κατευθύνονται στους εργοδότες, τα άλλα 600 απευθείας στον νέο επιπλέον της αμοιβής τους.  Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος, πέρα από τον μισθό που θα του καταβάλλει ο εργοδότης, θα πάρει για 6 μήνες απασχόληση 600 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ τον μήνα προσαύξηση στον μισθό για 6 μήνες. Από την άλλη, οι εργοδότες για κάθε μήνα θα επιδοτούνται με 100 ευρώ για 6 μήνες για τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου.

Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού της επιδότησης, δηλαδή για 6 μήνες μερικής απασχόλησης θα λάβει 300 ευρώ ο εργαζόμενος και 300 ευρώ ο εργοδότης.

Προϋποθέσεις

Για να λάβει ένας νέος την επιδότηση μισθού θα πρέπει να πληροί τις εξής προϋποθέσεις:

– Να είναι ως 29 ετών

– Να μην έχει ούτε ένα ένσημο

– Να θέλει να απασχοληθεί σε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Σε περίπτωση που η νέα θέση εργασίας αφορά μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών μέχρι την υποβολή της αίτησης-δήλωσης των επιχειρήσεων-εργοδοτών για ένταξη στο πρόγραμμα, η νέα πρόσληψη επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό πέραν της επιδότησης της και με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Σε κάθε περίπτωση, ο καθαρός μηνιαίος μισθός, προ φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του νεοπροσληφθέντα μακροχρόνια ανέργου δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 200) ευρώ.

Αναλυτικότερα οι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά τη στιγμή της πρόσληψής τους δεν πρέπει:

α) να έχουν ενεργή σύμβαση εργασίας με την αιτούσα επιχείρηση-εργοδότη, ως προσδιορίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή με άλλον εργοδότη, για τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την ημερομηνία πρόσληψής τους,

β) να εργάζονται σε άλλη επιχείρηση – εργοδότη.

2.Αυξάνονται από 100.000 σε 150.000 οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. 80.000 νέοι άνεργοι βρήκαν δουλειά με τα τελευταία προγράμματα.

3.Επεκτείνεται και στους 28.000 φοιτητές των δημοσίων ΙΕΚ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Ενίσχυση με 1.000 ευρώ ετησίως.

4.Από 1/1/2022 μηδενίζεται το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. Από αυτό το μέτρο οι νέοι θα ωφελούνται ως και 20 ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό τους.

5.Για εφήβους 15-17 ετών, όσοι έχουν εμβολιαστεί, θα λάβουν εν είδει αναγνώρισης 50GB data στο κινητό τους.

6.Καθιέρωση ψηφιακής κάρτας, ένα ψηφιακό πορτοφόλι, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους προς τους νέους. Από 1/1/2022 επεκτείνεται η ψηφιακή κάρτα νέων για όλου τους νέους έως 29 ετών..

7.Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών και δωρεών από τους γονείς προς τα παιδιά έως και 800.000 ευρώ.

Οπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αυτά είναι τα πρώτα 7 μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, ενώ θα ακολουθήσει και στρατηγική 90 σημείων/πολιτικών που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους νέους τους επόμενους 6 μήνες. Οι νέοι μας μεγάλωσαν βιώνοντας μόνο κρίσεις. Από την οικονομική κατάρρευση, το φλερτ με τη χρεοκοπία μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, που αφορά πρώτα και πάνω από όλα τη νέα γενιά.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA