Μενού
  • Α-
  • Α+

Ειδικοί ανέλυσαν την ψυχοσύνθεση όσων δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, υποστηρίζοντας πως οι πανδημίες φέρνουν διχασμούς και συγκρούσεις. Η ψυχολόγος Μαργαρίτα Ζωγράφου και ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνιολογίας και Επικοινωνίας στο ΑΠΘ Βασίλης Βαμβακάς, μίλησαν στην ΕΡΤ για το προφίλ των αντιεμβολιαστών.

Διαβάστε ακόμη: Αποκάλυψη Reader: Εταιρείες αντιεμβολιαστών με μηνιαία συνδρομή κι έτοιμα εξώδικα για όλα τα γούστα

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Να είναι σαφές και να μην περιέχει, σε καμία περίπτωση, αμφιβολία. Η αμφιβολία τρέφει την αντίδραση, την καχυποψία, την επιφύλαξη. Οπότε καταλαβαίνετε ότι πρέπει να χτιστεί μια στρατηγική η οποία να εξηγεί σε όλους τι ακριβώς γίνεται. Δεν θέλουμε διχασμό και πόλωση», δήλωσε η Μαργαρίτα Ζωγράφου. Από την πλευρά του ο Βασίλης Βαμβακάς σημείωσε πως «οι πανδημίες ιστορικά φέρνουν συγκρούσεις και διχασμούς. Στο παρελθόν αυτές οι διενέξεις υπήρξαν μεταξύ των υγειών και των ασθενών. Σε αυτή την συγκυρία πάει να δημιουργηθεί σύγκρουση μεταξύ εμβολιασμένων και μη, ειδικά από την ώρα που το εμβόλιο έγινε διαθέσιμο».

«Έρχονται άνθρωποι στο γραφείο και παραπονιούνται ότι έχουν χαλάσει σχέσεις ετών. Δεν τον θέλουμε τον διχασμό. Αυτή τη στιγμή ο διχασμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος για την κατάσταση που ζούμε», ανέφερε η κυρία Ζωγράφου και συμπλήρωσε: «στην περίπτωση που οι μεν καταφέρονται στους δε με υποτιμητικά σχόλια και υβριστικούς χαρακτηρισμούς δημιουργείται μια υποτίμηση και μια περιθωριοποίηση. Όλη αυτή η κατάσταση, συναισθηματικά και ψυχολογικά στοιχίζει στο άτομο να το θεωρούν διαφορετικό. Να το θεωρούν κατώτερο ή περίεργο. Καταλαβαίνετε ότι το άτομο αντιδρά». 

Όπως είπε η κυρία Ζωγράφου, οι υπέρμαχοι του εμβολίου και οι πολέμιοί του έχουν ένα κοινό θέλω, το θέμα της υγείας. «Και οι δύο θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό προασπίζουν την υγεία τους και των δικών τους προσώπων. Αυτό θα πρέπει στην ουσία να το δούμε με ένα διαφορετικό τρόπο γιατί έχει να κάνει με το θέμα της στάσης που αποδέχονται και αποκτούν οι άνθρωποι σχετικά με το ζήτημα του εμβολίου. Η στάση είναι θέμα εκείνων που στέλνουν το μήνυμα», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Βαμβακάς τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι η ταυτότητα των μη εμβολιασμένων δεν είναι κοινή: «Υπάρχουν αυτοί που έχουν πολιτική στάση απέναντι στο εμβόλιο. Υπάρχουν αυτοί που φοβούνται τις παρενέργειές του και υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό που θέλει μια παρότρυνση από το κοντινό τους περιβάλλον για να πάνε να εμβολιαστούν. Στις δύο τελευταίες κατηγορίες η συζήτηση γίνεται πολύ πιο ήπια. Οι δυσκολίες υπάρχουν με αυτούς που είναι ιδεολογικά αντίθετοι στον εμβολιασμό».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA