Μενού
  • Α-
  • Α+

Κλειστή βρήκαν την πόρτα των σχολείων όσοι εκπαιδευτικοί, δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορονοϊό, δεν προσκόμισαν το υποχρεωτικό αρνητικό εργαστηριακό τεστ με αποτέλεσμα να τεθούν σε αναστολή εργασίας άνευ αποδοχών. Μετά τους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων δάσκαλοι και καθηγητές τίθενται σε αναστολή καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Παρά το γεγονός ότι στην εκπαίδευση δεν υφίσταται υποχρεωτικότητα εμβολιασμού το διοικητικό μέτρο της αναστολής εφαρμόζεται ακαριαία στους εκπαιδευτικούς εάν δεν επιδείξουν rapid ή PCR test, που έχουν κάνει με δική τους δαπάνη, κατά την προσέλευσή τους στις σχολικές μονάδες. 

Οπως ακριβώς συνέβη στην περίπτωση καθηγητή Χημείας στο Λύκειο Βυτίνας Αρκαδίας, ο οποίος τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς καθώς δεν παρουσίασε ως όφειλε το εργαστηριακό τεστ. Οπως και στο υγειονομικό έτσι και στο εκπαιδευτικό προσωπικό το χρονικό διάστημα αναστολής καθηκόντων δεν υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν καταβάλλονται αποδοχές. Με το ίδιο σκεπτικό ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας έθεσε κατευθείαν σε αναστολή εργασίας καθηγήτρια Αγγλικών «μέχρι να προσκομίσει πιστοποιητικό ή βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου». Ανάλογες αποφάσεις έχει ήδη εκδώσει και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Τι προβλέπεται για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει

Σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων κατά τα διάρκεια της φετινής χρονιάς, οι εκπαιδευτικοί(μόνιμοι ή αναπληρωτές), που δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, προκειμένου να εισέλθουν για την παροχή διδακτικού ή υποστηρικτικού έργου στην σχολική μονάδα, υποχρεούνται να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου νόσησης. 

Το rapid ή PCR test πραγματοποιείται 2 φορές ανά σχολική εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν τη Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα, διενεργείται από επαγγελματία υγείας ή ιδιωτική δομή της επιλογής τους και με δική τους δαπάνη. Κατ’ εξαίρεση, την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας ο πρώτος διαγνωστικός έλεγχος όφειλε να διενεργηθεί έως και 48 ώρες πριν την πρώτη ημέρα προσέλευσης στη σχολική μονάδα. 

Υπεύθυνος για τον έλεγχο προσκόμισης της βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου είναι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας. Εάν ο διαγνωστικός έλεγχος είναι αρνητικός, τότε εκδίδεται η ανωτέρω βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και ο εκπαιδευτικός προσέρχεται στην υπηρεσία του κανονικά ενώ εάν το αποτέλεσμα του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων

Σε περίπτωση μη προσκόμισης της παραπάνω βεβαίωσης οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη σχολική μονάδα όπου υπηρετούν. Ενημερώνεται αμέσως ο διευθυντής Εκπαίδευσης και επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Εφόσον όμως προσκομιστεί πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου και κατά συνέπεια εκλείψει ο λόγος επιβολής του παραπάνω ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων, αυτή αίρεται με όμοια απόφαση του διευθυντή Εκπαίδευσης. 

Αναφορικά με τους προσωρινούς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς και στους προσωρινούς αναπληρωτές πλήρους ή μειωμένου ωραρίου με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου τρίμηνης διάρκειας, στην περίπτωση που παραβαίνουν την υποχρέωση διενέργειας και επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου, το χρονικό διάστημα της μη παροχής εργασίας λόγω αδυναμίας εισόδου στη σχολική μονάδα ανάγεται στη σφαίρα ευθύνης του εκπαιδευτικού και το Ελληνικό Δημόσιο ως εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την εκ μέρους τους παροχή εργασίας (διδακτικού και υποστηρικτικού έργου) και απαλλάσσεται για το διάστημα αυτό από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών. Και σε αυτή την περίπτωση το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας δεν υπολογίζεται ως ασφαλιστικός χρόνος για κάθε νόμιμη συνέπεια. 

Προσλήψεις αναπληρωτών στη θέση των αρνητών εκπαιδευτικών 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον περασμένο Ιούλιο είχε προωθήσει ρύθμιση για την πρόσληψη αναπληρωτών κατά το διδακτικό έτος 2021-2022 προκειμένου να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε περίπτωση που μόνιμοι εκπαιδευτικοί ή προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί αδυνατούν, για λόγο συναφή με τη διάγνωση, μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού, να παρέχουν διδακτικό ή υποστηρικτικό έργο ή δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης των τρίμηνων συμβάσεων των αναπληρωτών εφόσον κατά την αυτοδίκαιη λήξη τους εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη κάλυψης του κενού, για το οποίο διενεργήθηκε η πρόσληψη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA