Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας, άφησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. 

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο Pfizer: Γιατί φθίνει η αποτελεσματικότητα μετά από μήνες - Ασφαλής η τρίτη δόση λέει η εταιρεία

«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης

Το σχέδιο για την τρίτη δόση 

Ήδη, κάποιοι ανοσοκατεσταλμένοι έσπευσαν, αφού πήραν το σχετικό SMS, να εμβολιαστούν για τρίτη φορά. Θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες οι πολίτες άνω των 60, ξεκινώντας από τους 85+ και «κατεβαίνοντας» ανά πενταετία μέσα σε πολύ λίγες μέρες, αλλά και οι τρόφιμοι των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, όπως είχε γράψει το reader.gr. Παράλληλα, περί το τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου θα έρθει η ώρα των υγειονομικών, πολλοί εκ των οποίων έχουν συμπληρώσει 8 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Και, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ξανά 8 μήνες μετά και τη δεύτερη δόση, θα ξεκινήσει η τρίτη δόση και για τους κάτω των 60, αρχής γενομένης από τους πολίτες άνω των 55 ετών, σύμφωνα με πληροφορίες. 

Pfizer και Moderna 

Η τρίτη δόση των εμβολίων στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά τα mRNA. Ακόμα και όσους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca, αν κάνουν τρίτη δόση θα είναι είτε με Pfizer είτε με Moderna. Υπενθυμίζεται πως και οι δύο εταιρείες έχουν ανακοινώσει πως η προστασία των εμβολίων τους μπορεί να εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου. Συγκεκριμένα, στη μελέτη του ιατρικού κέντρου Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας που έγινε για το εμβόλιο της Pfizer, αναφέρεται σύμφωνα με τους Financial Times, πως η αποτελεσματικότητά του μειώνεται «άσχετα με την παραλλαγή του κορονοϊού». Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η ανοσιακή προστασία του εμβολίου μειώνεται έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Όσον αφορά το εμβόλιο της Moderna, η προστασία εξασθενεί διαχρονικά, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται η εταιρεία. Ωστόσο, σε δεύτερη μελέτη που έγινε σε συνεργασία με το Kaiser Permanente, η οποία συνέκρινε περίπου 352.000 πλήρως εμβολιασμένους με Moderna, με ανάλογο αριθμό μη εμβολιασμένων, βρήκε ότι το εμβόλιο παρέμεινε αποτελεσματικό κατά 87% έναντι της λοίμωξης COVID-19 και 96% έναντι του κινδύνου νοσηλείας

Μειωμένα τα κρούσματα και οι θάνατοι 

Τη στιγμή που χορηγείται η τρίτη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, ο εμβολιασμός «πιάνει τόπο» και για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα παρουσιάζει μείωση ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων. Σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ «ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση μετά από καιρό», με περίπου 18% λιγότερους νεκρούς σε σχέση επίσης με την προηγούμενη εβδομάδα. «Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, που σημείωσε ακόμη ότι «αναμένεται μια μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω του περισσότερου χρόνου που περνάμε σε κλειστούς χώρους». «Το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με λιγότερο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA