Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας για τα υπάρχοντα δεδομένα της εποχής για την πορεία της πανδημίας στην χώρα, επεσήμανε ότι θα χρειαστεί σχεδόν μια τετραετία για να ανακάμψουμε από τις επιπτώσεις του κορονoϊού. Όπως τόνισε, χρειάζεται υποστήριξη του συστήματος υγείας, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συνυπολογισμός των περιοριστικών μέτρων και των οικονομικών επιπτώσεων.

Κηρύσσοντας την έναρξη διαδικτυακής ημερίδας «Covid-19 - Πού βρισκόμαστε σήμερα», που οργάνωσε το τμήμα Covid-19 του Τζάνειου Νοσοκομείου, ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε επίσης πως αυτή τη στιγμή, επιδημιολογικά, βρισκόμαστε σε φάση σταθεροποίησης, όμως ήδη σε υψηλά επίπεδα με 210 εισαγωγές την ημέρα, 220 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ και πάνω από 2.000 ενεργές νοσηλείες. Προειδοποίησε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε «ειδική κατάσταση ανησυχίας», εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που επικρατεί και μειώνει την ανοσία του εμβολίου και την αποτελεσματικότητά του.

«Το στέλεχος Δ έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να προκαλέσει βαριά νόσο. Ευτυχώς όμως, χρειάζονται πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε ένα στέλεχος για να μειωθεί δραστικά η ανοσία που παρέχει το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.  Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία, και πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο λοιμωξιολόγος, ήδη από τους 5 πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού κυμαίνεται από 5 έως 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85%-90%. Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη.

Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορονοϊός είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών. 

Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το εμβόλιο μειώνει τις μεταλλάξεις, γιατί περιορίζει την κινητικότητα του ιού και παρέχει μαζική ανοσία, και πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη προστασία στον ευάλωτο πληθυσμό, ταυτόχρονα όμως και με εμβολιασμό του περίγυρού τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο λοιμωξιολόγος, ήδη από τους 5 πρώτους μήνες διάθεσης των εμβολίων αποφεύχθηκαν 3,1 εκατομμύρια νοσηλείες για βαριά νόσο και 139.000 θάνατοι. Η προστασία που παρέχουν έναντι του ιού κυμαίνεται από 5 έως 29 φορές μεγαλύτερη, ενώ η προστασία από τη διασωλήνωση κυμαίνεται μεταξύ 85%-90%.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι μόλις τον προηγούμενο μήνα τεκμηριώθηκε και επιβεβαιώθηκε η αερογενής μετάδοση του ιού, γεγονός που αλλάζει τα δεδομένα όχι μόνο για τη νόσο, αλλά και για την επιστήμη. Ο κίνδυνος μετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους είναι 18 φορές μεγαλύτερος και έτσι εξηγούνται τα περιστατικά υπερμετάδοσης σε εσωτερικούς χώρους. Η αλλαγή όμως που έφερε ο κορονοϊός είναι ότι άλλαξε και τον τρόπο μετάδοσης άλλων αναπνευστικών ειδών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA