ΚΟΙΝΩΝΙΑ
17/09/2021 15:55

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το όριο ύψους για τις στρατιωτικές σχολές - Διάκριση εις βάρος των γυναικών

Αντισυνταγματική είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, η υπουργική απόφαση του 2007 ως προς το σκέλος που προβλέπει ως αναγκαίο προσόν για την κατάταξη σε στρατιωτικές σχολές το ύψος

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το όριο ύψους για τις στρατιωτικές σχολές - Διάκριση εις βάρος των γυναικών
Στρατιωτικοί στην παρέλαση (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακού δίκαιο είναι σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η υπουργική απόφαση του 2007 ως προς το σκέλος που προβλέπει ως αναγκαίο προσόν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό κατάταξης των στρατιωτικών σχολών ως ελάχιστο ύψος 1.65 μ. για γυναίκες και 1.70 μ. για άνδρες.

Διαβάστε ακόμη: Αποκαλυπτική έκθεση για τη στρατιωτική δύναμη Ελλάδας και Τουρκίας - Σε ποια σημεία υπερτερούν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις

Ειδικότερα, βάσει της υπ΄ αριθμ. 1363/2021 απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με τη διάταξη του άρθρου 2 περ. δ´ της 1211.2/18/07/25-9-2007 υπουργικής αποφάσεως, η οποία όριζε ως αναγκαίο προσόν για τη συμμετοχή σε διαγωνισμό για την κατάταξη Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ελάχιστο ανάστημα για μεν τους άνδρες υποψηφίους 1,70 μ., για δε τις γυναίκες υποψήφιες 1.65 μ., προκαλείτο διάκριση εις βάρος των γυναικών εν δυνάμει υποψηφίων, υπό την έννοια του αποκλεισμού αυτών σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες εν δυνάμει υποψηφίους.

Η διάκριση αυτή, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «αντιβαίνει τόσο στο ενωσιακό δίκαιο, όσο και στις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των φύλων, αξιοκρατίας και αναλογικότητας, δεδομένου ότι δεν αιτιολογείται αντικειμενικώς ως προς την προσφορότητα και αναγκαιότητα του συγκεκριμένου ελαχίστου ορίου, η δε άσκηση της ευρείας, κατ’ αρχήν, ευχέρειας του κανονιστικού νομοθέτη προς θέσπιση των αναγκαίων προσόντων των υποψηφίων λιμενοφυλάκων υπερέβη εν προκειμένω, ενόψει των αλλεπαλλήλων και άνευ αποχρώντος λόγου αυξομειώσεων των προβλεπομένων ελαχίστων ορίων αναστήματος, το αναγκαίο μέτρο και τα τιθέμενα με τις ως άνω υπερνομοθετικές διατάξεις και αρχές όρια».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή έφεση υποψηφίας, η οποία είχε αποκλεισθεί από διαγωνισμό, επειδή δεν διέθετε το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΎΨΟΣ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ