Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Ερχεται η τρίτη δόση εμβολίου - Κίνητρα έως 250 ευρώ σε αναισθησιολόγους για τις εφημερίες

Μπορεί η διασπορά να έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά η βόρεια Ελλάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με δεκάδες κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο διάστημα - Εντονη ανησυχία

Θεσσαλονίκη (Πηγή: Eurokinissi)
Θεσσαλονίκη (Πηγή: Eurokinissi)

Μολονότι η πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα βρίσκεται σε σχετική ύφεση, παράγοντες όπως η επερχόμενη αλλαγή του καιρού και το άνοιγμα των σχολείων μπορούν να διευρύνουν τη διασπορά. Προάγγελος μιας νέας έξαρσης αποτελεί η επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα την Παρασκευή. Καταγράφηκαν συνολικά σχεδόν 1.000 κρούσματα (17 Σεπτεμβρίου) με το νήμα να κόβει η Θεσσαλονίκη με 337 νέες λοιμώξεις. Κι όλα αυτά όσο το υπουργείο Υγείας ανοίγει δύο νέα ζητήματα: Τα οικονομικά κίνητρα σε αναισθησιολόγους που σχεδιάζει να δώσει, αλλά και η τρίτη δόση του εμβολίου για υγειονομικούς και άτομα άνω των 60 ετών που θα ανακοινωθεί την Δευτέρα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η Θεσσαλονίκη την Παρασκευή είχε 337 νέα κρούσματα. Ακολούθησε η Ημαθία (76), η Δράμα (63), η Πιερία (61), η Ξάνθη (59), η Καβάλα (56), η Πέλλα (54), ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν ακόμη ο Έβρος (43), η Κοζάνη (40) και η Χαλκιδική (34). Υπενθυμίζεται ότι από την Πέμπτη σε καθεστώς μίνι lockdown έχουν μπει Καβάλα, Ημαθία, Πέλλα και Πιερία, ενώ παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων στις ΠΕ Ευρυτανίας και Αργολίδας.

Από την υπόλοιπη χώρα ξεχωρίζουν η Αττική με 431 διαγνώσεις -εκ των οποίων οι 121 στο κέντρο της Αθήνας και οι 12 στα νησιά του Αργοσαρωνικού- και σε πολύ χαμηλότερα αλλά αναλογικά ανησυχητικά επίπεδα η Λάρισα με 88, η Αχαΐα με 71, η Ρόδος με 62, το Ηράκλειο με 51 και η Κέρκυρα με 42 νέα κρούσματα. Αξίζει, πάντως, να τονίσουμε ότι στην πλειοψηφία των περιοχών όπου καταγράφεται υψηλός αριθμός λοιμώξεων τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού παραμένουν αρκετά χαμηλά, με τους ειδικούς να τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τον συσχετισμό αυτό.

Υπουργείο Υγείας: Σχέδιο για οικονομικά κίνητρα σε αναισθησιολόγους

Οικονομικά κίνητρα σε αναισθησιολόγους σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Υγείας, ώστε να συμμετέχουν σε περισσότερες εφημερίες. Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες δρομολογείται σχέδιο ώστε να δοθούν κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να επιλέξουν ως δεύτερη ειδικότητα την αναισθησιολογία, να μπορούν να επιστρέψουν στο δημόσιο τομέα, να κάνουν ως δεύτερη ειδικότητα την αναισθησιολογία και να αμείβονται γι' αυτό, κάτι που δεν συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. Ο σχεδιασμός προβλέπει αμοιβή έως και 250 ευρώ με τη συμπλήρωση της έβδομης εφημερίας. Τέλος, υπάρχει η σκέψη ακόμα και οι ιδιώτες αναισθησιολόγοι να μπορούν να κάνουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία.

Θεμιστοκλέους: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τρίτη δόση – Ποιοι θα εμβολιαστούν άμεσα

«Ηπροσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε, την ερχόμενη Δευτέρα η εθνική επιτροπή εμβολιασμών θα ανακοινώσει την χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 και στους υγειονομικούς και δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον, αν επιδεινωθεί η κατάσταση, να χορηγηθεί σε όλους.

«Το θέμα με την τρίτη δόση είναι κάτι το οποίο ακόμα το εξετάζουμε και τα δεδομένα λένε κατ’ αρχάς ότι μπορεί να πέφτει σε ένα ποσοστό –όχι πολύ μεγάλο- η προστασία που προσφέρουν. Ίσως όμως. Δεν έχουμε ένα ισχυρό «ναι» να πούμε ότι όντως πέφτει σημαντικά. Και επειδή το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή το κομμάτι που αφορά την προστασία από θάνατο και την προστασία από το να μπούμε στο νοσοκομείο, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται τόσο σημαντικά για το γενικό πληθυσμό, τουλάχιστον με τις μελέτες που βλέπουμε μέχρι στιγμής», είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στο γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση με σκοπό να ρίξουμε το RT», συμπλήρωσε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #Κρούσματα #Θεσσαλονίκη #Εμβόλιο #Σχολεία