Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ανακοινώσει ποια ομάδα ατόμων θα επισκεφτεί και πάλι τα εμβολιαστικά κέντρα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορνοϊού ακολουθώντας τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις θα αφορούν την ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε ΚΑΠΗ και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, κάτι που έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο λόγος που συμπεριλήφθηκαν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες μέσα στο κάδρο της τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό είναι πως η ανοσία που προκαλούν οι δύο δόσεις εμβολίου επηρεάζεται από το ιστορικό της έκθεσης στον κορονοϊό και από την ηλικία του ατόμου. Έχει διαπιστωθεί ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό στους άνω των 60 εξασθενούν πιο γρήγορα, επομένως θα πρέπει να κάνουν άλλη μια δόση.

Σκέψεις για χορήγηση τρίτης δόσης και στους υγειονομικούς

Την τρίτη δόση του εμβολίου θα κάνουν και οι υγειονομικοί, καθώς πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη στον 8ο μήνα από όταν έκαναν τον εμβολιασμό τους, όπως τόνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα και με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «οι υγειονομικοί φτάνουν τους 8 μήνες που έχουν εμβολιαστεί και είναι καθημερινά σε άμεση επαφή με ασθενείς. Αυτό σημαίνει θα έπρεπε να έχουν λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού και νωρίτερα». Επίσης, η κυρία Παγώνη υποστήριξε ότι στην Ελλάδα πάμε πιο αργά στις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωράμε στις απαραίτητες ενέργειες. «Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε την ίδια στιγμή πως ότι με την πάροδο του χρόνου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στο υγειονομικό προσωπικό είναι πολύ σημαντική καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπει ένα «STOP» στη μετάδοση του ιού στο εργασιακό και στο οικογενειακό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο και το ΕΣΥ διότι δεν θα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκύψει σημαντικός αριθμός υγειονομικών που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Σημειώνεται επίσης ότι στις 24 Αυγούστου αποκαλύφθηκε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Moderna κατά του κορονοϊού μειώθηκε από 91% σε 66% από τότε που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε κυρίαρχη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που η μετάλλαξη Δέλτα έγινε κυρίαρχη, δηλαδή όταν ήταν υπεύθυνη για περισσότερο από το 50% των κρουσμάτων σύμφωνα με την αλληλουχία, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 66%. Οι συντάκτες της μελέτης είχαν αναφέρει τότε ότι αυτή η μείωση μπορεί να μην προκλήθηκε μόνο από την μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και από μια αποτελεσματικότητα που φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Όλα αυτά δείχνουν ότι για να καταπολεμηθεί η πανδημία η τρίτη δόση του εμβολίου είναι τελικά αναπόφευκτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA