ΚΟΙΝΩΝΙΑ
19/09/2021 17:41

Efood: Στάση εργασίας και μοτοπορεία την Τετάρτη (22/9) – Τι ζητούν οι διανομείς

Στάση εργασίας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι διανομείς μετά τον σάλο που προκάλεσε η απόπειρα της Efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς ενός μέρους των εργαζομένων της

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Efood: Στάση εργασίας και μοτοπορεία την Τετάρτη (22/9) – Τι ζητούν οι διανομείς
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Τετράωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη (22/9), από τις 12:00 μέχρι τις 16:00 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι διανομείς, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με την απόπειρα της εταιρείας Efood να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων της. Το κάλεσμα σε προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως είναι στις 11:00 ενώ πρόκειται να ακολουθήσει μοτοπορεία. Τα σωματεία διεκδικούν για τους εργαζόμενους στο Efood συμβάσεις αορίστου χρόνου και παύση αξιολογήσεων.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων & Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής αναφέρεται:

«Η ενημέρωση που έλαβαν (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας) οι 115 συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί εκβιαστική προτροπή της εταιρίας για εθελούσια βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης. Και ως εργαζόμενοι δηλώνουμε απερίφραστα πως η εργασιακή σχέση του freelancer, βαφτίζει τον μισθωτό «αυτοαπασχολούμενο», «ελεύθερο επαγγελματία» και «συνεργάτη» για να υποκρύψει την εξαρτημένη εργασία.

Η μη ανανέωση των 3μηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας MANPOWER GROUP αποδείχτηκαν το εργαλείο της e-food,ώστε όποτε την συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, όπου σύμφωνα με ασαφή και αυθαίρετα «κριτήρια παραγωγικότητας» αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς και διευρύνθηκαν οι αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης αυξάνοντας παράλληλα και την πιθανότητα εργατικού ατυχήματος/δυστυχήματος.

Τελικά αποδεικνύεται περίτρανα πως είναι ψέματα, όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και την εκπαίδευση. Είναι ψέματα οι διαβεβαιώσεις που είχαν σταλεί στα κινητά των συναδέλφων πως στον ένα χρόνο εργασίας όσοι έχουν σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου με την MANPOWER (για λογαριασμό της e-food) αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους εργαζόμενους με σύμβαση αορίστου στην e-food.

Μάλιστα η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με “χαμηλή” αξιολόγηση και θέτει το δίλημμα ή άνεργος ή «συνεργάτης». Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που διευρύνει τη γκρίζα ζώνη του freelance, προβλέπει 6μηνη σύμβαση ορισμένου χρόνου και απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα. Τακτική που ακολουθεί η DELIVERY HERO σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται και συναντά την σθεναρή αντίσταση των συναδέλφων/ισσων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κανένας συνάδελφος διανομέας δε πρέπει να δεχτεί να του επιβάλλει η εταιρεία το «συνεργατικό» μοντέλο. Αυτό το μοντέλο δεν εφαρμόζεται από την εταιρεία για να επωφεληθούν οι διανομείς. Αλλά για να απαλλαγεί από τα δικαιώματα όσων δουλεύουν σταθερά και έχουν ήδη πολλές ανανεώσεις 3μηνων συμβάσεων. Καμιά δικαιολογία της εταιρείας δε γίνεται δεκτή, ειδικά τη στιγμή που κυριαρχεί στο κομμάτι της διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και τα κέρδη που έχει βγάλει από τη σκληρή δουλειά των διανομέων και όλων των εργαζομένων της εταιρείας είναι υπέρογκα. Καλούμε όλους/εςτους/τις διανομείς στηνe-foodνα οργανωθούμε στα συλλογικά μας όργανα και να παλέψουμε οργανωμένα κόντρα στα σχέδια της εταιρείας. Να παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα.

Απαιτούμε: Nα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου με απευθείας πρόσληψη από τηνe-food με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούμε: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.α. σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και τους εξωτερικούς χώρους

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. (Μέσα Ατομικής Προστασίας, Ένσημα Βαρέα Ανθυγιεινά, Εταιρικό κινητό και δίκυκλο).

Χώροι με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζομένων διανομέων».

Efood: «Επικοινωνιακό λάθος»

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το μήνυμα που εστάλη στους εργαζόμενους από την Efood για αλλαγή εργασιακής σχέσης με την εταιρεία, οι διανομείς έλαβαν στο κινητό τους νέα ειδοποίηση. Σύμφωνα με το νέο μήνυμα που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής, η Efood παίρνει πίσω τις απολύσεις και τονίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις και όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ανέφερε το πρώτο μήνυμα που έλαβαν.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Reader το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού Θεσσαλονίκης, Βασίλης Κεφαλάς, η εταιρεία έστειλε νέο μήνυμα στους διανομείς, στο οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλά για «επικοινωνιακό λάθος» και τους επισημαίνει ότι μπορούν να ανανεώσουν τις συμβάσεις εργασίας τους, αν οι ίδιοι το επιθυμούν. «Η Efood έστειλε νέο μήνυμα σε όλους τους διανομείς ότι παίρνει τις απολύσεις πίσω και οι συνάδελφοι μπορούν να συνεχίσουν με τους ίδιους όρους, δηλαδή με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις τριών μηνών. Αυτό είναι μία νίκη για όλους τους διανομείς και τον κόσμο που μας υποστήριξε. Φυσικά, δεν απολύθηκε κανένας συνάδελφος αλλά το πρόβλημα το δημιουργούν οι τρίμηνες συμβάσεις», σημειώνει ο κ. Κεφαλάς. Για να προσθέσει: «Αυτό το καθεστώς της ανανέωσης των συμβάσεων θέλουμε να αλλάξουμε. Πρέπει η εταιρεία να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και ζητάμε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Πρέπει να υπάρξει διάλογος με την Efood και όχι να λαμβάνουμε μηνύματα το βράδυ».

Τώρα, οι διανομείς προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις ανά την Ελλάδα και θα λάβουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες θα γνωστοποιήσουν έως τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ EFOOD ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ