Μενού
  • Α-
  • Α+

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη βόρεια Ελλάδα. Αυτό φαίνεται και από τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, στα οποία η Θεσσαλονίκη καταγράφει μόλις τέσσερα κρούσματα λιγότερα (226) από την Αθήνα (230). Οι ειδικοί φοβούνται το κύμα πανδημίας του χειμώνα και ζητούν από τους πολίτες να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ενώ στέλνουν σαφές μήνυμα ότι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι και το μοναδικό «όπλο» στη μάχη κατά του φονικού ιού είναι ο εμβολιασμός.

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα εξέφρασε και ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τα κρούσματα μπορεί να ελεγχθούν και το Σύστημα Υγείας μπορεί να τα καταφέρει, όμως υπογράμμισε ότι στόχος δεν είναι να υπάρχει ένα κρεβάτι για τους ασθενείς covid, αλλά να λειτουργήσουν κανονικά τα νοσοκομεία για τους non covid ασθενείς, κρούοντας για μια ακόμη φορά την προσοχή που πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπως αυτές της βόρειας Ελλάδα.

Κορονοϊός: Η Θεσσαλονίκη έφτασε σχεδόν την Αθήνα στα κρούσματα 

Η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την ανησυχία που υπάρχει μεταξύ των επιστημόνων για τη βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη «άγγιξε» τα κρούσματα της Αθήνας και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τους ειδικούς. Ακολουθεί η κατανομή των κρουσμάτων: 

Τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 29 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 36 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 9 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 35 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 60 κρούσματα
  • Νήσων: 4 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 24 κρούσματα
  • Πειραιάς: 33 κρούσματα

Αναλυτικά η κατανομή σε όλη την Ελλάδα

Εμβόλιο: Τι είπε ο Χαράλαμπος Γώγος για την τρίτη δόση

Και στην τρίτη δόση θα υπάρχει ιεράρχηση τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος. Σημείωσε ότι θα προηγηθούν οι άνω των 60 ετών που έχουν χαμηλότερη απόκριση και οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο. Εκτίμησε ότι και οι δυο αυτές ομάδες πιθανότατα θα εμβολιαστούν ταυτόχρονα.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο κ Γώγος σημείωσε ότι αυτή την περίοδο υπάρχει ελάφρυνση στο σύστημα υγείας όσον άφορα στις άπλες εισαγωγές και εισαγωγές σε ΜΕΘ, ωστόσο τόνισε ότι έχουμε αρκετούς θανάτους. Σημείωσε ότι μετά το καλοκαίρι, οπότε υπήρξε χαλάρωση, οι επιστήμονες ανέμεναν να είναι χειρότερη η κατάσταση.

Συμφωνά με τον κ. Γώγο η ανοσία από τον εμβολιασμό ανέρχεται περίπου στο 60% και μαζί με τη φυσική ανοσία που έχουν όσοι έχουν νοσήσει, πιθανόν φτάνει το 70%. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι έρχεται δύσκολη περίοδος με κλειστούς χώρους και ανοιχτά σχολεία. Ερωτηθείς για τους αντιεμβολιαστές είπε πως υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού και πως στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. Από την άλλη σημείωσε ότι υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλήσιας που στηρίζει τους εμβολιασμούς.

Βασιλακόπουλος: «Χάνουμε ένα λεωφορείο ΚΤΕΛ καθημερινά»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega τόνισε: «Χάνουμε ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ καθημερινά. Αν κάθε μέρα έπεφτε ένα λεωφορείο στο γκρεμό και σκοτώνονταν 30-40-50 άνθρωποι, δεν θα ξεσηκωνόταν η κοινωνία ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με την οδική ασφάλεια; Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα».

«Στη χώρα μας, στα εμβόλια είμαστε 10% κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης, και 20% κάτω από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Δεν βλέπω κάποιο σοβαρό λόγο που η αποδοχή των εμβολίων εδώ na είναι κατά 20% χαμηλότερη από τις άλλες χώρες του Νότου», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στις αντιφάσεις των επιστημόνων που ενδεχομένως έχουν ενισχύσει το δισταγμό του κόσμου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι η επιστήμη προχωρά με το πείραμα. Υπάρχει τεράστια νέα γνώση που μπορεί να οδηγήσει έναν επιστήμονα να έλεγε διαφορετικά πράγματα στην αρχή της πανδημίας, και διαφορετικά τώρα. Δε γνωρίζω γιατί στην Ελλάδα πήγαμε χειρότερα. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων (…) «Είμαστε ιδιαίτερος λαός. Τα ξέρουμε όλα και έχουμε γίνει όλοι γιατροί. Τώρα έχουμε 10 εκατομμύρια Έλληνες γιατρούς», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Η πανδημία χτυπάει όλους τους ανεμβολίαστους, και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Προβλέπω ότι αν σαν κοινωνία, είτε με την πειθώ είτε με υποχρεωτικότητα, δεν αυξήσουμε πολύ τα ποσοστά εμβολιασμού, θα ζήσουμε πολύ δύσκολες ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό που έγινε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων πήγε στο 90% από το 45% λόγω υποχρεωτικότητας, δείχνει ότι η υποχρεωτικότητα μπορεί να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με το τι πρέπει να αναμένουμε από εδώ και πέρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA