Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ενίσχυση του εναέριου πυροσβεστικού στόλου της χώρας μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έφτασαν και σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασαν το όριο των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους στα χέρια των έμπειρων Ελλήνων πιλότων κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του φετινού καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια 2 ελικοπτέρων βαρέως φορτίου τύπου Erickson S64, προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα είχαν καθοριστική συμβολή στην ανάσχεση των πύρινων μετώπων σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς μπορούν να ανεφοδιαστούν με νερό εκτός από την επιφάνεια της θάλασσας, από δεξαμενές, ποτάμια ακόμα και από πισίνες. Τα Erickson S64 έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς έως 10 τόνων νερού και απόθεσης σε τμηματικές ρίψεις, ενώ μπορούν να μεταφέρουν εξωτερικό φορτίο βάρους έως 11 τόνους. 

Επιπρόσθετα, με πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια 11 αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης Air Tractor για τα νησιωτικά συμπλέγματα. Πρόκειται για αεροσκάφη ελαφρού τύπου, με αυτονομία πτήσης 5 ωρών, που παρέχουν τη δυνατότητα ψεκασμού, καταλυτικό χαρακτηριστικό σε αποστολές επιτήρησης δασικών εκτάσεων και αποστολές πρώτης απόκρισης. Ως ειδικότερο κατασκευαστικό στοιχείο, το οποίο διακρίνει την κατηγορία αυτή, είναι η εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος πλωτήρων δίνοντας τη δυνατότητα υδροληψίας τόσο από τη θάλασσα όσο και από λίμνες. Το κόστος της συγκεκριμένης αγοράς θα ανέλθει στα 35 εκατ. ευρώ. 

Με βάση τα όσα έκανε γνωστά η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην χώρα μας, με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί και η αναβάθμιση 7 αεροσκαφών Canadair CL-415 της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 ελικοπτέρων Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις 30 Ιανουαρίου 1999, παρελήφθη το πρώτο αεροσκάφος CL-415, ως προπομπός ενός στόλου 10 πυροσβεστικών αεροσκαφών και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τα νεοπαραληφθέντα αεροσκάφη συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς των διυλιστηρίων Turpas της Τουρκίας.

To CL-415 είναι ο διάδοχος του ομώνυμου CL-215, αισθητά αναβαθμισμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του. Έχει τη δυνατότητα λήψης 5.455 λίτρων νερού σε 12 δευτερόλεπτα. Το καλοκαίρι του 2000 εκτελέστηκε αποστολή κατάσβεσης μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο από 2 Canadair CL-415 με παρόμοια αποστολή να επαναλαμβάνεται και το 2001.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA