Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέχρι και την Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, είχαν γίνει συνολικά, 13.888 τρίτες δόσεις εμβολίου στη χώρα μας. Από τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών, αναμένεται να ενταθούν οι εμβολιασμοί της αναμνηστικής -όπως την χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες- δόσης, που όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι με εμβόλιο mRNA. Ωστόσο πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για όσους έχουν κάνει ήδη είτε εμβόλιο AstraZeneca, είτε το μονοδοσικό Johnosn &Johnson.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στoν ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε: «Να σημειωθεί ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα κάνουν την ενισχυτική δόση με άλλο εμβόλιο mRNA». Ωστόσο για το Johnson&Johnson, ο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε: «Πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson& Johnson, αν δηλαδή θα κάνουν το ίδιο εμβόλιο ή mRNA».

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη ότι η τρίτη δόση χαρακτηρίζεται ως ενισχυτική και παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρχει βεβαιότητα, μάλλον θα είναι και η τελευταία που χρειαζόμαστε για να θωρακιστούμε από τον κορονοϊό, όπως είπε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι. Σχετικά με τη σπουδή πολλών να κάνουν τεστ αντισωμάτων και στη συνέχεια ανάλογα με το αποτέλεσμα να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση του εμβολίου, είπε ότι αυτό το τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστος δείκτης και προφανώς μόνο οφέλη προσφέρει η αναμνηστική δόση στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε κατηγορηματικά ότι η τρίτη δόση του εμβολίου δεν είναι υποχρεωτική και η πρόσκληση για εμβολιασμό με αυτήν αποτελεί ισχυρή σύσταση. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει στην πορεία.

Τέλος σε ότι αφορά το τείχος ανοσίας είπε ότι ναι μεν βρισκόμαστε κοντά στο να το χτίσουμε, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη αφού όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Τέλος και μεταξύ άλλων, σε ότι αφορά τον εμβολιασμό στα παιδιά, ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000 και από τα νέα ραντεβού που κλείνονται καθημερινά, τα περισσότερα προέρχονται από αυτή τη δεξαμενή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA