Μενού
  • Α-
  • Α+

Χαλάει ο καιρός με το σκηνικό να αρχίζει σιγά σιγά να θυμίζει φθινοπωρινό. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε μεγάλο κομμάτι της χώρας ενώ η θερμοκρασία παίρνει την... κατηφόρα, με τον υδράργυρο να φτάνει την Πέμπτη έως και 9 βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές. Αναλυτικά, την Τετάρτη (22/9) προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα βόρεια και βαθμιαία στα υπόλοιπα, κυρίως ανατολικά τμήματα. Τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες σε Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, Βορειοδυτικό Αιγαίο και τις βραδινές ώρες σε Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια, Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και Ανατολική Πελοπόννησο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 24 βαθμούς), 19 έως 28 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 17 έως 30 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 28 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 18 έως 29 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 31 βαθμούς στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση το βράδυ στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία ενίσχυση σε μέτριους 5 μποφόρ και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί 6 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες και τοπικές βροχές μετά το απόγευμα αναμένονται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικά έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, ενώ τις βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέτριους 4-5 μποφόρ. Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς, ενώ το βράδυ θα ενισχυθούν σε μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες 

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται βαθμιαία από σήμερα Τρίτη 21/9, όπου σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Πέμπτη 23/9 θα κυμανθεί έως και 9 βαθμούς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές.   

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, παρουσιάζονται οι αποκλίσεις της θερμοκρασίας από την κλιματική τιμή της στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια), στην περιοχή της Ευρώπης, για τις μεσημεριανές ώρες των επόμενων 4 ημερών. Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα Τρίτη 21/9 οι θερμοκρασίες στη χώρα μας θα παραμείνουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα (πορτοκαλί αποχρώσεις) στα κεντρικά και νότια, ενώ πτώση θα παρουσιάσουν στα βόρεια, όπου θα κυμανθούν κοντά στις φυσιολογικές για την εποχή τιμές (λευκές αποχρώσεις) (χάρτης πάνω αριστερά).

Οι ψυχρές αέριες μάζες που βρίσκονται στην Κεντρική Ευρώπη (μπλε αποχρώσεις) την Τετάρτη 22/9 θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τα κεντρικά και βόρεια τμήματα (χάρτης πάνω δεξιά), ενώ την Πέμπτη 23/9 το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας θα βρίσκεται υπό την επίδραση των ψυχρών αέριων μαζών, με αποτέλεσμα τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, όπου θα κυμαίνεται έως και 9 βαθμούς κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (χάρτης κάτω αριστερά).

Όμως, από την Παρασκευή 24/9 η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο και μόνο στα ανατολικά θα παραμείνει σε ελαφρώς χαμηλά για την εποχή επίπεδα (γαλάζιες αποχρώσεις) (χάρτης κάτω δεξιά), ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το Σαββατοκύριακο 25/9 – 26/9 θα παρουσιάσει νέα άνοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA