Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε απορίες γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους απάντησαν η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, οι οποίες και επεσήμαναν την βεβαιότητα τους πως θα αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού σε παιδιά, άρα αυξάνεται και η ανάγκη να εμβολιαστούν εγκαίρως. Η εν λόγω εκδήλωση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυβερνητικών δράσεων ευαισθητοποίησης, επιστημονικής ενημέρωσης και παρότρυνσης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ηλικίας 12 ετών και άνω, με στόχο την πληρέστερη θωράκιση της υγείας τους όσο και της δια ζώσης μαθησιακής διαδικασίας, όπως η δημοσίευση λίστας με συχνά ερωτήματα γονέων και απαντήσεις από τους ειδικούς.

Τον λόγο αρχικά πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερα τα παιδιά, ωστόσο αυτό που έχει προκύψει είναι η αύξηση των κρουσμάτων, εξαιτίας της αυξημένες κυκλοφορίας των παιδιών μέσα στο καλοκαίρι. «Γι' αυτό αυξάνεται ποσοστιαία και ο αριθμός των κρουσμάτων», είπε. «Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων τόσο εξαιτίας των πολλών τεστ που θα πραγματοποιούνται στο σχολείο όσο και στην κινητικότητα των παιδιών. Αρα αναμένουμε να αυξηθεί και η νοσηλεία των παιδιών», πρόσθεσε. Με τη σειρά της η Μαρία Θεοδωρίδου παρουσίασε μία διαφάνεια με τους λόγους που οδηγούν στην αμφισβήτηση των εμβολίων. Αυτοί περιλαμβάνουν τόσο το γενικό κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης όσο και η παραπληροφόρηση.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σε ερώτηση για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν παρατηρηθεί μετά τη δεύτερη δόση στα αγόρια από 12 έως 17 ετών, είπε πως ναι μεν είναι μία αναγνωρισμένη επιπλοκή, ωστόσο είναι σπάνια. «Θέλω να τονίσω ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουμε καθημερινή ενημέρωση σχετικά με το εμβόλιο για το οποίο συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Έδωσε δε ένα παράδειγμα λέγοντας πως σε 1.000.000 εμβολιασμούς παιδιών υπολογίζεται ότι «θα γλιτώναμε πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, και δύο θανάτους στις ηλικίες 12 με 17 ετών. Στα 50 με 60 παιδιά θα εμφανιστεί ένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας, το οποίο είναι πλήρως αντιμετωπίσιμος». Κατέληξε λέγοντας πως το όφελος είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο.

«Δεν χρειάζεται να κάνουν τα παιδιά το τεστ αντισωμάτων»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των παιδιών που έχουν ήδη νοσήσει, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως δεν χρειάζεται να βιαστούν να το κάνουν προτρέποντας ο εμβολιασμός να γίνει 6 μήνες μετά τη λοίμωξη. Για το τεστ των αντισωμάτων η καθηγήτρια υπήρξε κατηγορηματική λέγοντας ότι δεν ενδείκνυται να κάνουν τεστ αντισωμάτων τα παιδιά για να δουν πόσο προστατευμένα είναι, καθώς δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Σε ερώτηση για εμφάνιση παρενεργειών από το εμβόλιο μετά από καιρό, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι πρώτες εμφανίζονται έως και 3 μήνες.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών κάτω από 12 ετών, η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε πως ακόμα δεν έχει δοθεί οδηγία για την Ελλάδα και αναμένονται περισσότερες μελέτες ώστε να πάρει το «πράσινο φως». Ο θάνατος του 15χρονου μαθητή στην Αρκαδία λίγα 24ωρα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer, δεν συνδέεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία με τον εμβολιασμό του, ξεκαθάρισε από την πλευρά της η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως περιμένουν και τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις για να έχουν ένα πλήρες συμπέρασμα.

Σε ερώτηση σχετικά με την έμμηνο ρύση και αν αυτή επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής είπε πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο και πρόσθεσε πως δεν επηρεάζει ούτε την ανάπτυξη του παιδιού.

Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί

Ολα αυτά την ώρα που η ανησυχία των ειδικών για τη διασπορά του κορονοϊού στα παιδιά αυξάνεται καθώς -όπως αποκάλυψε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη- ένα στα τρία παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό, τη στιγμή που μία εβδομάδα νωρίτερα η αναλογία στα νέα κρούσματα ήταν ένα προς πέντε. Τον τεράστιο κίνδυνο που βρίσκονται αντιμέτωπα τα παιδιά επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευ. Μανωλόπουλος που προειδοποίησε ότι μπορεί όλα τα παιδιά να μολυνθούν μέσα στους επόμενους μήνες και κάποια να νοσήσουν σοβαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας πως: «Όλοι θα συναντήσουμε τον ιό». Το ίδιο επιβεβαίωσε και ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» που στην ίδια εκπομπή είπε πως: «Δεν θα νοσήσουν βαριά, θα εκτεθούν στον ιό και θα διευκολύνουν τις μεταλλάξεις».

Οπως ανέφερε η κυρία Παγώνη, τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους, αλλά εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό κανονικά. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το υψηλό ιικό φορτίο και η μετάλλαξη Δέλτα έχει εστιάσει στα μικρά παιδιά. Παρακαλούμε τους γονείς σε συνεννόηση με τους παιδιάτρους να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Τα συμπτώματα στην πλειοψηφία δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, είναι τα συνήθη, πυρετός, πονόλαιμος, κόπωση κλπ. Όμως αυτά τα παιδιά μεταδίδουν και κάποια από αυτά μπορεί να φτάσουν στα νοσοκομεία». Παράλληλα σημείωσε πως οι επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων θα φανούν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Στο 17% ο εμβολιασμός σε μαθητές στα Γυμνάσια, στο 35% στα Λύκεια

Την ανάγκη να πειστούν οι γονείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-17 χρόνων, υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Κεραμέως στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ τη Δευτέρα, ήδη το ποσοστό όσων έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε μια δόση του εμβολίου στους μαθητές του Γυμνασίου αγγίζει το 17%, ενώ σε αυτούς του Λυκείου έχει ξεπεράσει το 35%. Στους εκπαιδευτικούς, όπως είπε, το σύνολο των εμβολιασμένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αγγίζει το 82%.

Επίσης, σημαντική αύξηση των εμβολιασμών παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα στα πανεπιστήμια, όπως είπε η υπουργός Παιδείας, όπου από το 73% των εμβολιασμένων φοιτητών το ποσοστό ανέβηκε στο 75,5%. Στο δε προσωπικό το ποσοστό αγγίζει το 87%, ενώ στα μέλη ΔΕΠ αγγίζει το εντυπωσιακό 91%. Αναφερόμενη στους λόγους για τους οποίους τα σχολεία φέτος δεν θα κλείνουν εφόσον διαπιστωθεί ότι κάποιο από τα παιδιά έχει νοσήσει από κορονοϊό, η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε πως «πέρυσι τέτοια εποχή, εάν ένα παιδί νοσούσε έκλεινε το τμήμα για να μην κολλήσει το σπίτι. Τώρα όλοι αυτοί είτε είναι εμβολιασμένοι είτε μπορούν να το κάνουν δωρεάν. Αν ίσχυαν τα ίδια πρωτόκολλα και φέτος τι μήνυμα θα περνούσαμε;».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA