Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 24 Σεπτεμβρίου όταν ο συγγραφέας Θανάσης Διαμαντόπουλος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στο Κολωνάκι. Ήταν μία υπόθεση που συζητήθηκε όσο λίγες στα αστυνομικά και ιδίως στα δικαστικά χρονικά της χώρας καθώς υπήρξαν αντικρουόμενες αποφάσεις: άλλοτε ένοχος και άλλοτε αθώος ο κατηγορούμενος Θανάσης Νάσιουτζικ.

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 27 Αυγούστου 1988: Ο συγγραφέας Κώστας Ταχτσής βρίσκεται δολοφονημένος στο διαμέρισμά του - Το έγκλημα δεν εξιχνιάστηκε ποτέ

Ο δημοσιογράφος και επί χρόνια επιφορτισμένος με το αστυνομικό ρεπορτάζ Πάνος Σόμπολος στο βιβλίο του «Τα Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα» -  εκδόσεις Πατάκη, περιγράφει τη στυγερή δολοφονία: «Ώρα 8:50 το πρωί της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου 1984 δολοφονείται με άγριο τρόπο μέσα στο διαμέρισμα του στον 6ο όροφο της πολυκατοικίας επί της οδού Διδότου 3 στο Κολωνάκι ο γνωστός συγγραφέας και έμπορος Θανάσης Διαμαντόπουλος, 73 χρόνων. Χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα σφυρί που βρέθηκε καταματωμένο πλάι του.

Ο ιατροδικαστής μέτρησε 97 χτυπήματα (σφυριές). Το κεφάλι του είχε πολτοποιηθεί. Επτά μήνες αργότερα κατηγορήθηκε επίσημα για τη δολοφονία και προφυλακίστηκε μετά την απολογία του ο πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Θανάσης Νάσιουτζικ 62 χρόνων, επιχειρηματίας. Ο Νάσιουτζικ «φώναζε» ότι ήταν αθώος και δεν είχε καμία σχέση με το έγκλημα. Το 1985 κάθισε για πρώτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Στην κατ’ έφεση δίκη το δικαστήριο αθώωσε τον Νάσιουτζικ λόγω αμφιβολιών! Η απόφαση αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο και η δίκη επαναλήφθηκε στο μικτό ορκωτό Εφετείο δυο χρόνια αργότερα το οποίο κήρυξε και πάλι αθώο τον Νάσιουτζικ. Και αυτή η απόφαση αναιρέθηκε, με αποτέλεσμα ο Θανάσης Νάσιουτζικ, τρία χρόνια μετά, να καθίσει ξανά στο εδώλιο του Δευτεροβάθμιου Κακουργοδικείου.

Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 χρόνων και πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Αυτή ήταν η τελευταία δίκη για τον πρόεδρο της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Νάσιουτζικ εξέτισε τελικά ποινή 10 χρονών και αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά.

«Τι πας να κάνεις Θανάση μου, έλεος Θανάση»...

Ο Νάσιουτζικ είχε οικονομικές διαφορές με τον Διαμαντόπουλο. Περίπου τρεις μήνες πριν από τη δολοφονία το θύμα είχε δώσει δανεικές 50 χρυσές λίρες, ενώ το τελευταίο δίμηνο πριν από τον φόνο, ο Νάσιουτζικ είχε επισκεφτεί το Διαμαντόπουλο τρεις-τέσσερις φορές. Σε συζήτηση που είχε ο Διαμαντόπουλος με την υπάλληλο του της είχε πει «…τι θέλει πάλι αυτός, τι ζητάει, πού το πάει;».

Μια από τις καταθέσεις που ενοχοποίησε τον Νάσιουτζικ ήταν ενοίκου της πολυκατοικίας του θύματος, η οποία είχε πει ότι το μοιραίο βράδυ Είχε ακούσει φωνές: «…τι πας να κάνεις Θανάση μου, μην το κάνεις αυτό, έλεος Θανάση». Και μία άλλη φωνή: «Εσύ φταις, εσύ φταις για όλα».

Ο Θανάσης Νάσιουτζικ δεν έπεισε τον ανακριτή και προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Αρνήθηκε την ενοχή του και στη συνέχεια αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει με χάπια. Από εκεί και μετά άρχισαν οι δικές και οι περιπέτειες».  

Αξίζει να επισημάνουμε μια λεπτομέρεια: Όταν ο Νάσιουτζικ χαρακτηρίστηκε ως ο βασικός ύποπτος, αρνήθηκε τις κατηγορίες και μάλιστα κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους πείσει για την αθωότητά του. Τους έτεινε τα χέρια του που δείχνοντας ότι έτρεμαν: «Με αυτά τα χέρια μπορώ εγώ να σκοτώσω άνθρωπο;», είπε. 

Οι δημοσιογράφοι του επισήμαναν, ότι αυτό ακριβώς υποστηρίζει η Αστυνομία, ότι το χέρι που σκότωσε τον Διαμαντόπουλο ήταν αδύναμο και ασταθές!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA