Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η εισαγωγή της θεραπείας για τον κορονοϊό με μονοκλωνικά αντισώματα στην Ελλάδα, ενώ θα κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα και τροπολογία στη Βουλή. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων θα είναι δωρεάν. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε πως υπήρχαν ενθαρρυντικές μελέτες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης κλινικών δοκιμών των μονοκλωνικών αντισωμάτων και σύντομα η Ελλάδα θα μπορεί να τα εισάγει. Ωστόσο, η Επιτροπή θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα χορηγούνται και το κόστος τους θα καλύπτεται πλήρως από το κράτος. «Ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2021 η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μονοκλωνικά αντισώματα και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον Αύγουστο υπήρχαν κάποιες ενθαρρυντικές μελέτες, γιατί ολοκληρώθηκε η τρίτη φάση των δοκιμών, αν και ακόμα δεν έχουν πάρει έγκριση.  Σε κάποιες κατηγορίες μπορούν να χορηγηθούν, αν έχουν θετικές εξελίξεις», είπε ο κ. Πλεύρης. 

«Η παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι πολύ μικρή και θα κατεβάσουμε μέσα στο νομοσχέδιο που έρχεται την επόμενη εβδομάδα μια διάταξη ώστε να μπορέσει η χώρα να κάνει εισαγωγή και η Επιτροπή με αυστηρά κριτήρια και πρωτόκολλα θα κρίνει ποιες περιπτώσεις απευθύνονται. Ωστόσο, όπως έχω ενημερωθεί, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται στην πρώιμη φάση και όχι όταν ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και είναι πολύ ειδικές οι κατηγορίες που μπορεί να κάνουν χρήση και θα καλυφθούν πλήρως από το κράτος. Το στοιχείο δεν είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός, αλλά αν πρέπει ή δεν πρέπει να τα πάρει», εξήγησε ο υπουργός. 

Τροπολογία 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη (23/9) προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που θα επιτρέψει την χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. «Μόλις πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη χρήση των μονοκλωνικών και ετοιμάζεται τροπολογία άμεσα την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Υγείας που θα επιτρέψει στη χώρα μας την προμήθειά τους. Η χώρα μας συμμετείχε σε όλα τα στάδια δοκιμής και παρακολούθησης ανάπτυξης των μονοκλωνικών. Εκείνο όμως που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι πίσω από την ιστορία των μονοκλωνικών κρυβόταν η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέματα και αμφιβολίες σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό. Είναι διαφορετικά πράγματα τα μονοκλωνικά που αφορούν μια θεραπεία σε κάποιο στάδιο της νόσησης και άλλο το ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν το θέμα αυτό ως άλλοθι για να δημιουργήσουν ενστάσεις και αμφιβολίες για να το καταστήσουν περίπου ισοδύναμο του εμβολιασμού. Το εμβόλιο είναι το βασικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να θωρακιστούμε απέναντι στην ανοσία». 

ΠΟΥ: Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα 

Διεθνής επιτροπή ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε την Παρασκευή (24/9) τη συνδυαστική θεραπεία δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων (casirivimab και imdevimab) για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με COVID-19. Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • εκείνους με μη σοβαρή νόσο που όμως αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν τελικά νοσηλεία
  • όσους έχουν βαριά νόσο και αδυνατούν να αναπτύξουν τα δικά τους φυσικά αντισώματα απέναντι στον κορονοϊό.

Τα δύο αντισώματα, όταν χρησιμοποιούνται από κοινού, προσδένονται στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 και εξουδετερώνουν την ικανότητα του να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η πρώτη σύσταση βασίζεται σε νέα στοιχεία από τρεις κλινικές δοκιμές που δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και οι οποίες δείχνουν ότι το «κοκτέιλ» των αντισωμάτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο, καθώς και τη διάρκεια των συμπτωμάτων στους ασθενείς υψηλού κινδύνου για βαριά νόσηση, όπως είναι οι ανεμβολίαστοι, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Η δεύτερη σύσταση βασίζεται σε δεδομένα της μεγάλης βρετανικής κλινικής δοκιμής RECOVERY που δείχνουν ότι τα εν λόγω δύο αντισώματα πιθανώς μειώνουν την ανάγκη διασωλήνωσης και τους θανάτους στους βαριά άρρωστους με COVID-19, οι οποίοι έχουν αδυναμία φυσικής ανοσιακής ανταπόκρισης στον ιό.

Για όλους τους άλλους ασθενείς, τα οφέλη της θεραπείας αντισωμάτων αναμένονται μηδαμινά, σύμφωνα με τους ειδικούς του ΠΟΥ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ). Επιπλέον, αναγνώρισαν το σημαντικό κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας και τη δυσκολία αρκετών χωρών να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν. Γι' αυτό ο ΠΟΥ κάλεσε την αμερικανική εταιρεία Regeneron που παράγει τα αντισώματα, να μειώσει τις τιμές τους. Ακόμη, επισημαίνεται από τον ΠΟΥ ότι η θεραπεία πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια με χρήση ειδικού εξοπλισμού, ενώ οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης τονίζεται η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις του κορoνοϊού, απέναντι στις οποίες τα δύο αντισώματα θα έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα.

Η θεραπεία είχε λάβει αρχικά επείγουσα έγκριση στις ΗΠΑ και είχε χορηγηθεί στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και εγκρίθηκε στη Βρετανία τον προηγούμενο μήνα. Στις ΗΠΑ χορηγείται με την ονομασία Ronapreve ή REGEN-COV και απέφερε ήδη σημαντικές πωλήσεις 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Regeneron στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία πρόκειται να εφοδιάσει την αμερικανική κυβέρνηση με 1,4 εκατομμύρια επιπρόσθετες δόσεις έως τις 31 Ιανουαρίου 2022, με κόστος 2.100 δολαρίων ανά δόση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA