Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 27 Σεπτεμβρίου του 2004. Δευτέρα όπως και σήμερα. Το ρολόι έδειχνε 09:45. Πρωί και μέρα ηλιόλουστη.

Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ταξιδεύουν 37 μαθητές της Α’ τάξης του Λυκείου Φαρκαδόνας Τρικάλων, και μαζί τους τέσσερις καθηγητές – συνοδοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι ο προορισμός των ταξιδιωτών από τα Τρίκαλα.

Διαβάστε επίσης: Σε σχολείο στο Μπεσλάν συντελείται μια από τις απεχθέστερες σφαγές, σαν σήμερα 3 Σεπτεμβρίου - Νεκροί πάνω από 300 άνθρωποι, ανάμεσα τους 180 παιδιά

Και το κακό όμως περιμένει… Στην εθνική οδό, στο ύψος του Ασπρονερίου, στο διαβόητο Πέταλο του Μαλιακού, το λεωφορείο με τους μαθητές συγκρούεται πλαγιομετωπικά με νταλίκα που έχει μπει στο αντίθετο ρεύμα! Οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι η νταλίκα δεν πατούσε σωστά στο δρόμο (το βάρος είχε πέσει στις αριστερές ρόδες και είχε κλίση) με αποτέλεσμα ο 60χρονος οδηγός να χάσει τον έλεγχο του οχήματός. Η νταλίκα πέρασε στο αντίθετο ρεύμα και το ρυμουλκούμενο όχημα που μετέφερε σε κοντέινερ τζάμια συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο. Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης τραγικό: Επτά μαθητές έχασαν τη ζωή τους , τρεις τραυματίστηκαν σοβαρότατα, και οι υπόλοιποι ελαφρά.

Από τις καταθέσεις των οδηγών των δύο οχημάτων, προέκυψε ότι η ευθύνη βάρυνε τον οδηγός της νταλίκας και ότι ήταν αδύνατον να αντιδράσει ο οδηγός του λεωφορείου. Ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 13 χρόνια και έξι μήνες φυλάκισης χωρίς δικαίωμα άσκησης έφεσης και οδηγήθηκε στη φυλακή. Το Εφετείο Λαμίας μείωσε σε εννιά χρόνια την ποινή του οδηγού το 2010. 

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, ο οδηγός του λεωφορείου, ήταν τότε μόλις 21 χρονών και δεν είχε δικαίωμα να οδηγήσει τέτοιο λεωφορείο εκτός νομού παρά μόνο σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την έδρα του αυτοκίνητου. Ο οδηγός του λεωφορείου καταδικάστηκε πρωτόδικα σε εξαγοράσιμη ποινή 56 μηνών -προς 5 ευρώ την ημέρα.

Το πένθος τύλιξε τη χώρα και το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ματαιώθηκε.

Εκατόμβη θυμάτων από τροχαία στο Πέταλο του Μαλιακού

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αφορμή την τραγωδία, στο Πέταλο του Μαλιακού ήταν θλιβερά: Μέχρι εκείνη την ημέρα στον οδικό άξονα της Φθιώτιδας είχαν χάσει τη ζωή τους από τροχαία δυστυχήματα  460 άνθρωποι! Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ κάθε μήνα στο συγκεκριμένο σημείο συνέβαιναν σοβαρά τροχαία ο απολογισμός των οποίων αντιστοιχεί σε 80 με 100 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες!

Το τροχαίο δυστύχημα στο Πέταλο του Μαλιακού, το 2004 είχε συμβεί περίπου 1,5 χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 21 μαθητές του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας , τον Απρίλιο του 2003.

Να σημειωθεί ότι από το 2015 έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία νέος αυτοκινητόδρομος μήκους 20 χιλιομέτρων (Λαμία-Λάρισα) με τούνελ και κοιλαδογέφυρες που παρακάμπτει το Πέταλο του Μαλιακού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA