Μενού
  • Α-
  • Α+

Ισχυρότατος σεισμός 5,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09:17, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Αρβης στο Ηράκλειο Κρήτης, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με τη δόνηση να έχει εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων. Υπάρχουν ζημιές σε κτίρια στο Αρκαλοχώρι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για δύο εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, στο Αρκαλοχώρι έπεσε η οροφή μιας εκκλησίας, με ένα άτομο να έχει καταπλακωθεί. Παράλληλα, έχει αναφερθεί ένας εγκλωβισμός στο χωριό Πατσίδερος, με ένα άτομο να έχει εγκλωβιστεί στο σπίτι του. Είναι καλά στην υγεία του απλά δεν ανοίγει η πόρτα του για να βγει. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει.

Ο κόσμος έχει βγει έντρομος στους δρόμους, ενώ σοκάρουν οι εικόνες από τεράστια βράχια και πέτρες που έχουν πέσει στους δρόμους. Τζάμια έχουν σπάσει σε αρκετά κτίρια, ενώ ένα παλιό κτίσμα έχει καταρρεύσει. Κλειστός είναι ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός στους επιβαίνοντες. Αξίζει να σημειωθεί πως το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου έχει εκκενωθεί, μετά τον κύριο σεισμό αλλά και τους μετασεισμούς.

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεχγος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων. Επί ποδός βρίσκονται όλες οι Αρχές, εστιάζοντας στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου όπου καταγράφονται σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις ναών.

Η διυπουργική ομάδα των φυσικών καταστροφών (Στυλιανιδης, Τριαντοπουλος, Καραγιαννης) έχει κινητοποιηθεί και παρακολουθεί τον σεισμό στην Κρήτη. Ηδη κλιμάκιο της ΕΜΑΚ μεταφέρεται με C-130 για συνδρομή σε απεγκλωβισμούς και επιπλέον κλιμάκιο αρμόδιων υπουργών θα μεταβεί εντός της ημέρας για να κάνει αυτοψία ζημιών στα χωριά της περιοχής που επλήγη από το σεισμό (Αρκαλοχώρι κλπ).

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες από το cretalive.gr που δείχνουν το μέγεθος των ζημιών που έχουν σημειωθεί στο Αρκαλοχώρι, όπου και εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού:

Φωτογραφίες και από το Ηράκλειο:

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA