Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι αρμόδιοι για να εξασφαλίσουν στέγη και τροφή στους πληγέντες από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το πρωί την Κρήτη, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Την ίδια ώρα, οι έντονοι και συνεχείς μετασεισμοί εντείνουν την ανησυχία κατοίκων και φορέων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σεισμόπληκτοι θα περάσουν μια δύσκολη νύχτα, αφού - υπό τον κίνδυνο των ισχυρών μετασεισμών και τις προειδοποιήσεις των ειδικών «να μείνετε έξω από τα σπίτια» δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διανυκτερεύσουν εκτός των κατοικιών τους, στις 2.500 σκηνές που στήθηκαν ή στα αυτοκίνητά τους. 

Οι κάτοικοι της ΠΕ Ηρακλείου έλαβαν νωρίτερα μήνυμα από το 112 λόγω του μπαράζ μετασεισμών και καλούνται να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά ενώ για την Τρίτη (28/9) αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια.  

https://www.instagram.com/p/CUU9PRRKB6H/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

«Είχαμε όλο το καλοκαίρι σεισμούς, περιμέναμε έναν μεγάλο, αλλά τα 5,8 Ρίχτερ μας αιφνιδίασαν», αναφέρει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Περιφέρειας της Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, μιλώντας στο Reader.gr. Όπως, εξηγεί, τουλάχιστον 1.200 κατοικίες έχουν υποστεί φθορές, υπάρχουν κι άλλα σπίτια που δεν έχουν εμφανείς ζημιές, αλλά με έναν ακόμα μεγάλο σεισμό υπάρχει φόβος για κατάρρευσή τους. Γι' αυτό και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι φοβούνται να κοιμηθούν προσωρινά σε αυτά. Περίπου 500 με 800 άτομα είναι στον δρόμο και θα περάσουν το βράδυ σε κάποιο ξενοδοχείο, υπό την αιγίδα του δήμου και της Περιφέρειας, όπως επισημαίνει. Έχουν συλλεχθεί 1.000 μερίδες φαγητού και η επόμενη μέρα δείχνει αβέβαιη λόγω των ισχυρών μετασεισμών.  

Ο κ. Μπαριτάκης επιβεβαιώνει ότι κλιμάκια από το υπουργείο Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέβαιναν στο Αρκαλοχώρι, καθώς η περιοχή «έτρεμε» από σεισμούς όλο το καλοκαίρι, αλλά το μέγεθος του μεγάλου σεισμού τους αιφνιδίασε. Ο Χρήστος Στυλιανίδης βρέθηκε άμεσα στην περιοχή και μάλιστα ανακοίνωσε πως θα εγκατασταθούν σκηνές για 2.500 ανθρώπους που είδαν τα σπίτια τους να υφίστανται σοβαρές ζημιές από την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου. Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

Ο κ. Μπαριτάκης βάζει τέλος στην παραφιλολογία που έχει γεννηθεί γύρω από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Όπως εξηγεί, δεν υπάρχει σύνδεση με τις εργασίες για το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι και όσοι τα αναπαράγουν, ξεχνούν ότι η Κρήτη είναι μια ιδιαίτερα σεισμογενής περιοχή με σεισμούς σε εβδομαδιαία βάση. 

Σεισμός στο Ηράκλειο: Η κατάσταση των τραυματιών

Στο «Βενιζέλειο» παραμένει για νοσηλεία ο νεαρός που βρισκόταν μέσα στην εκκλησία που κατέρρευσε, όπου ο άτυχος 62χρονος ανασύρθηκε νεκρός. Επίσης, νοσηλεύονται μία 80χρονη με κάταγμα στο ισχίο και δύο ακόμη πολίτες με ελαφρά κατάγματα. Κανείς, σύμφωνα με τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, δεν διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του. 

«Όλες οι μονάδες υγείας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναμένουμε να φτάσει σε λίγη ώρα μία κινητή μονάδα, η οποία θα παραμείνει στον χώρο που στήνονται οι σκηνές, ώστε οι πολίτες να έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται, με νοσηλευτές και γιατρούς οι οποίοι για όλο το 24ωρο θα βρίσκονται στις επάλξεις», δήλωσε η κυρία Μπορμπουδάκη, συμπληρώνοντας πως ακόμη μία σκηνή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών θα στηθεί έξω από το Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, ώστε σε περίπτωση σεισμού και αν υπάρξει ανάγκη που δεν θα μπορεί να καλύψει το Κ.Υ., να λειτουργήσει το προσωπικό που θα είναι σε επιφυλακή στην ιατρική σκηνή.

Σεισμός στην Κρήτη: Εφευγαν άρον άρον από το Αρκαλοχώρι

Οι καταστροφές που προκάλεσε ο σεισμός των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης είναι μεγάλες, όπως επισημαίνει η Χρυσούλα Κεγκέρογλου, πρόεδρος της δημοτικής ενότητας. Σπίτια έχουν καταρρεύσει ενώ από τα χαλάσματα έχουν κλείσει δρόμοι. Κάτοικοι παίρνοντας μαζί τους ό,τι μπορούν, εγκαταλείπουν την περιοχή για πιο ασφαλή σημεία.

Ένα ολόκληρο χωριό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πρόκειται για το χωριό κάτω Πουλιές λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αρκαλοχώρι, όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κανένα σπίτι πλέον δεν είναι κατοικήσιμο. Οι κάτοικοι που είδαν τις περιουσίες τους από τη μία στιγμή στην άλλη να καταστρέφονται δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους και παραμένουν στο δασάκι του χωριού.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του μικρού χωριού μόνο 2 σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές και είναι ακόμα κατοικήσιμα, ενώ οι υπόλοιποι δεν ξέρουν τι θα απογίνουν για τις επόμενες ημέρες. Τα μέλη του πολιτιστικού Συλλόγου αναζητούν τρόπους για να προσφέρουν ένα ποτήρι νερό και ένα γεύμα στους κατοίκους, στην πειονότητα τους ηλικιωμένοι. Στην αναζήτηση τους αυτή, σούπερ μάρκετ του Αρκαλοχωρίου τούς δώρισε νερά και μακαρόνια για να περάσουν σήμερα μέχρι να έρθει βοήθεια από το Δήμο Μινώα Πεδιάδος.

Η ακολουθία σεισμών είχε αναστατώσει την Κρήτη

Τους προηγούμενους μήνες σειρά σεισμών είχαν σημειωθεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ηρακλείου, προκαλώντας τότε ανησυχία στους κατοίκους και παρεμβάσεις των επιστημόνων, οι οποίοι μιλούσαν για μία ακολουθία εν εξελίξει.

Στις 4 Ιουνίου, 4,2 Ρίχτερ είχαν ταρακουνήσει το Ηράκλειο. Τότε μιλώντας στο Mega ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σεισμική δραστηριότητα και στην Κρήτη, στα νότια του Ηρακλείου, με το μεγαλύτερο μέγεθος να είναι στα 4,2 Ρίχτερ. Νομίζω ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε φυσιολογικά πλαίσια, δεν έχουμε ξεφύγει από το σύνηθες». Επειτα από τουλάχιστον έναν μήνα και συγκεκριμένα στις 24 Ιουλίου, στο Ηράκλειο έγινε άλλος ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Την σεισμική δόνηση διαδέχθηκαν τέσσερις μετασεισμοί, έντασης από 3 έως 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Άμεση ήταν τότε και η αντίδραση του καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του για τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι «4,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι στις 5:07 σήμερα το πρωί. Θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς λόγω του πολύ μικρού εστιακού βάθους των 4,5 Χλμ». Είχε πει δε τότε πως «το Γεωδυναμικό μήνες τώρα έχει τοποθετήσει επιπλέον έξι σεισμογράφους στο Νομό Ηρακλείου και καταγράφουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τους μικρούς σεισμούς που γίνονται. Η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα έχει τα χαρακτηριστικά σεισμικής σμηνοσειράς και εξελίσσεται κυρίως ανατολικά του Γιούχτα και δυτικά του ρήγματος Καστελλίου Ηρακλείου αλλά και αρκετά βορειότερα της λεκάνης Μεσαράς μέχρι σχεδόν την ακτογραμμή προς τον Βορρά. Δεν βλέπω προς το παρόν λόγους ανησυχίας γιατί δε βλέπω κάποια μετατόπιση προς κοντινές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες. Υπολογίσαμε ότι η πιθανότητα να έχουμε νεο σεισμό μεγαλύτερο των 5R στις επόμενες 7 ημέρες είναι 4,5% και των 6R είναι μηδαμινή δηλ 0,5%! (𝗠𝟱+ = 𝟰.𝟱%, 𝗠𝟲+ = 𝟬.𝟱%)».

Σεισμός: Πώς ο Εγκέλαδος αιφνιδίασε τους σεισμολόγους 

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε χαρακτηριστικά - αναφερόμενος στο μέγεθος του σεισμού - πως «ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε». Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε «τι να πει κανείς μετά από αυτό», για να συμπληρώσει: «Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακολουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποίες ήταν 4,5 Ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια». Στο μεταξύ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Λέκκας συμβούλευσε τους πολίτες να «παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των απανωτών δονήσεων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη με σχετική ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Αφορμή για την ανάρτησή του ήταν μία σεισμική δόνηση ύψους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Συγκεκριμένα συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου, το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού, που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης. Πρόσθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 10 χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Παρακολούθηση των μετασεισμών

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), ανακοίνωσε ότι το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στέλνει εκτάκτως κλιμάκιο σεισμολόγων και τεχνικών στη πληγείσα περιοχή της Κρήτης, που «χτυπήθηκε» από την ισχυρή δόνηση των 5.8 Ρίχτερ το πρωί της Δευτέρας (27/9). Σκοπός είναι η τοποθέτηση φορητού δικτύου σεισμογράφων, για την λεπτομερή παρακολούθηση της σεισμικής και μετασεισμικής ακολουθίας στο νησί.

30 μετασεισμοί μετά τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Στο μεταξύ, 30 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στην περιοχή όπου καταγράφηκε η δόνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, οι 8 εξ αυτών ήταν έντασης πάνω από 4 Ρίχτερ και συγκεκριμένα:

4,0

4,1

4,5

4,1

4,3

4,6

4,4

Google News

Το Reader σας ενημερώνει ζωντανά για την εξέλιξη του σεισμού. Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA