Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν υπάρχει lockdown και δεν θα υπάρξει κανένα mini lockdown». Με αυτό τον κατηγορηματικό τρόπο κυβερνητικές πηγές απαντούν στη σεναριολογία που αναπτύσσεται με το βλέμμα και στις δυσκολίες στη Βόρεια Ελλάδα, όπου τοπικά περιοριστικά μέτρα εφαρμόζονται στη μια περιοχή μετά την άλλη, με προεξάρχουσα τη Θεσσαλονίκη που μπήκε στο κόκκινο και θα εφαρμοστούν τα γνωστά μέτρα κατά του κορονοϊού από το πρωί της Παρασκευής. Αρμόδιες πηγές, βεβαίως, αντιτείνουν ότι τα τοπικά περιοριστικά μέτρα δεν συνιστούν μίνι lockdown, καθώς ουσιώδεις δραστηριότητες δεν κλείνουν, αντίθετα γίνεται προσπάθεια ανάσχεσης του αυξανόμενου ρυθμού μετάδοσης, με σεβασμό στο γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει περισσότερο ή λιγότερο. 

Οι επιδημιολόγοι, λοιπόν, μπορεί να χτυπούν καμπανάκι για διάφορες περιοχές, για διαφορετικούς λόγους σε κάθε περίπτωση, η εμβολιαστική κάλυψη, όμως, είναι ο λόγος που δεν επιλέγονται τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα που πλήττουν βασικές δραστηριότητες. Αντίθετα, δρομολογούνται μέτρα που αφορούν κυρίως ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ενώ δεν «κλείνει» ούτε η εστίαση εν συνόλω. Η ειδοποιός διαφορά ως προς τον εμβολιασμό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, δε, είναι και αυτό που οδηγεί την κυβέρνηση στο να μην αλλάξει τον σχεδιασμό για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Όπως έλεγε αρμόδια πηγή, το κεντρικό σενάριο είναι οι παρελάσεις να γίνουν κανονικά, αλλά με αυστηρά μέτρα ασφαλείας, μάσκες και αποστάσεις. Δεν είναι μυστικό, δε, ότι στην κυβέρνηση δεν ακούνε καθημερινά με ικανοποίηση τα «μαύρα» σενάρια ορισμένων λοιμωξιολόγων, αφ' ης στιγμής που η φετινή χρονιά δεν είναι ίδια με την περυσινή.

Η κανονική διεξαγωγή θα ισχύσει και για τη δοξολογία της 26ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, μέρα γιορτής του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, γεγονός που πέρυσι αποτέλεσε δυστυχώς αφορμή υπερμετάδοσης, λόγω της πλήρους απουσίας μέτρων. Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η έμφαση θα δοθεί στα μέτρα τήρησης της τάξης, αλλά δεν θα υπάρξει απαγορευτικό, με δεδομένο ότι η κοινωνία έχει μπει πλέον σε εντελώς διαφορετική ρότα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA