Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των επιδημιολόγων και ήδη πολλές περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4, στο «κόκκινο» δηλαδή του επιδημιολογικού χάρτη, γεγονός που επαναφέρει αυξημένα μέτρα κατά του κορονοϊού στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας.

Διαβάστε ακόμη: Παγώνη: Δεν πρέπει να γίνει παρέλαση και εκδηλώσεις την 28η Οκτωβρίου

Όλα αυτά έχουν σημάνει συναγερμό στους επιδημιολόγους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί από τη Λάρισα και πάνω. Όμως, σε αντίθεση με όσα έχουν ισχύσει στο πρόσφατο παρελθόν και τα σενάρια που ακούγονται για νέα μίνι ή ολοκληρωτικά lockdown, κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν μοιάζει να είναι πιθανό. Η αύξηση των μέτρων ανά περιοχή δείχνει να είναι η πιο λογική λύση για την κυβέρνηση και είναι χαρακτηριστικό πως με τα στοιχεία που υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή, στο πρόγραμμα βρίσκονται κανονικά οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Από την Παρασκευή, θα εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, όπως και η απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα νεότερα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν πως το ποσοστό θετικών κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, επί του συνόλου μοριακών και rapid test, μειώθηκε στο 1.01%, την ώρα που και οι εισαγωγές σε απλές κλίνες και κλίνες ΜΕΘ Covid-19 σταθεροποιείται σε ολόκληρη τη χώρα. Την Τετάρτη διαπιστώθηκαν 2.187 νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει πάνω από τους 300 (323). Σε επίπεδο διάδοσης, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να εμφανίζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, διπλάσιο σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφει ο κεντρικός τομέας της Αθήνας! Παράλληλα, η Λάρισα είναι η μόνη περιοχή στην περιφέρεια που καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 122 μολύνσεις. Η κυβέρνηση λοιπόν δείχνει να δίνει έμφαση στα μέτρα τήρησης της τάξης, αλλά δεν θα υπάρξει απαγορευτικό, με δεδομένο ότι η κοινωνία έχει μπει σε άλλο δρόμο σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια, όταν και δεν υπήρχε εμβολιαστική κάλυψη.

Αύξηση κρουσμάτων κατά 21% στα παιδιά

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ανησυχία για την αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι χαρακτηριστικά. Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.026, αποτελώντας το 29% (+21% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων. Οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.334, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.223. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 20 Σεπτεμβρίου 2021 - 26 Σεπτεμβρίου 2021, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 4.026, αποτελώντας το 29% (+21% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 38). Tην εβδομάδα 12 Σεπτεμβρίου -19 Σεπτεμβρίου του 2021 το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559, αποτελώντας το 24% (+14% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων (Iso Week 37).

Επομένως, τις τελευταίες 2 εβδομάδες - περίοδος κατά την οποία άνοιξαν τα σχολεία, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ, περίπου το 29-30% των κρουσμάτων αφορούν άτομα 0-17 ετών. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι αναμενόμενη και οφείλεται στα self test που έχουν αυξηθεί σύμφωνα με όσα δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, από την πρόσφατη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη σε αυτές τις ηλικίες σε συνδυασμό με την επικράτηση της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα έχει αυξήσει τα κρούσματα στα παιδιά.

Με rapid test η προσέλευση στο Δημόσιο

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους και δη όσους επιθυμούν να προσέρχονται σε δημόσιες υπηρεσίες. Η επιτροπή, εισηγείται η επίσκεψη στις δημόσιες υπηρεσίες να γίνεται πλέον

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA