Μενού
  • Α-
  • Α+

Οσο «εδραιώνεται» το φθινόπωρο και κατεβαίνει ο υδράργυρος, τόσο αυξάνεται η ανησυχία των ειδικών για την «έκρηξη» των κρουσμάτων κορονοϊού στη βόρεια Ελλάδα, με την πανδημία να δείχνει τάσεις να... κατηφορίζει προς τη νότια χώρα, με τη Λάρισα ήδη να έχει μπει στο «κόκκινο» στον επιδημιολογικό χάρτη. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για χθες, Παρασκευή (1/10) αναδεικνύεται ότι σχεδόν το 40% των κρουσμάτων (38,2%) εντοπίζονται αποκλειστικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλία ανέρχεται στο 13% με αυξητικές τάσεις.

Την ίδια ώρα, ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας COVID των νοσοκομείων σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος κορονοϊού, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193). Μάλιστα, η πληρότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου. Όσο για τις ΜΕΘ-COVID στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, Κατερίνη (4/4), Γιαννιτσά (6/6), Πτολεμαΐδα (6/6) και Κοζάνη (5/5) βρίσκονται, επίσης, στο 100% της πληρότητας, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διαθέσιμη είναι μόλις μία κλίνη ΜΕΘ-COVID (από τις 5), στο Νοσοκομείο Σερρών δύο (από τις 10) και στην Εδεσσα μία (από τις τρεις).

«Κλειδί» η εμβολιαστική κάλυψη

Την ώρα που ολοένα και αυξάνονται οι περιοχές που μπάινουν στο «κόκκινο», η επιτροπή λοιμωξιολόγων θεωρεί πως στο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων που «κατηφορίζει» προς τη νότια Ελλάδα, ως «ανάχωμα» μπορούν να λειτουργήσουν οι περιφερειακές ενότητες με υψηλό δείκτη εμβολιαστικής κάλυψης, όπως η Βοιωτία (57,3%) αλλά κυρίως η Αττική του 61,2%.

Την ίδια ώρα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως στη Θεσσαλία που αυτή τη στιγμή «επελαύνει» ο κορονοϊός, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 52% (51,8% στην Καρδίτσα), ενώ στη Λάρισα συγκεκριμένα περιορίζεται μόλις στο 46,5% και στα Τρίκαλα στο 50,3%.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA