Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα self tests αποτελούν ένα από τα όπλα των Αρχών προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Ωστόσο έρευνα δείχνει ότι δεν είναι όλοι όσοι τα κάνουν ειλικρινείς σχετικά με το αποτέλεσμα που δηλώνουν. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες στο πλαίσιο του διαδικτυακού ερωτηματολογίου, παραδέχτηκε πως δεν δηλώνει το αληθινό αποτέλεσμα του self test.

Με δεδομένο ότι σήμερα η διενέργεια δύο self tests την εβδομάδα αποτελεί προϋπόθεση για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές τάξεις, το συγκεκριμένο εύρημα προκαλεί προβληματισμό, ενώ θεωρείται πιθανό το ποσοστό «μη ειλικρίνειας» να είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει ομολογηθεί.

Παράλληλα όπως αναφέρει το iatronet.gr, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίηση η βιοχημικός – βιοτεχνολόγος Δήμητρα Μουλιού με την υποστήριξη του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, υπάρχει έντονη αμφιβολία του πληθυσμού για την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, αλλά και την ασφάλεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Τα self test που χρησιμοποιούνται ευρέως στη χώρα μας για την ιχνηλάτιση των θετικών κρουσμάτων, έχουν τρωτά σημεία στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, που προκαλούν ανησυχία, όπως τονίζουν επιστήμονες στο περιοδικό Diagnostics.

Πότε μπορεί το self test να δώσει ψευδές αποτέλεσμα

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους το αποτέλεσμα ενός τεστ μπορεί να είναι ψευδές θετικό ή ψευδές αρνητικό. Σε άρθρο ανασκόπησης, δημοσιευμένο στο περιοδικό Expert Review of Respiratory Medicine, επίσης με τη συμμετοχή του καθηγητή Κ. Γουργουλιάνη, η κ. Μουλιού συνοψίζει αυτούς τους λόγους: «Η θέση της κασέτας κατά την αναμονή του αποτελέσματος του γρήγορου τεστ, η χρονική στιγμή της δειγματοληψίας, το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο και η κακή δειγματοληψία, οι επιμολύνσεις και οι πιθανές διασταυρούμενες αντιδράσεις με άλλα μικρόβια ή χημικές ουσίες – τα δύο τελευταία σύμφωνα, πάντα, με τις οδηγίες χρήσης του εκάστοτε τεστ, μπορούν να επηρεάσουν ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου, και να οδηγήσουν σε ένα ψευδές αποτέλεσμα», αναφέρει και συμπληρώνει:

Το ποσοστό αξιοπιστίας του κάθε τεστ δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, διότι «ενώ είναι εγκεκριμένα παγκοσμίως τα τεστ που εμφανίζουν αξιοπιστία πολύ μεγαλύτερη του 90% – σε ορθές χρήσεις όπως ανέφερα προηγουμένως, βλέπουμε και μερικές μη ορθές χρήσεις αυτών, στις οποίες σαφώς δεν μπορεί να λογίζεται το ποσοστό της ρεαλιστικής αξιοπιστίας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA