Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χρυσή Αυγή: Τέσσερα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης θυμούνται λεπτό προς λεπτό τον εφιάλτη που έζησαν

Ο εκπαιδευτικός, Νίκος Κουράκης, ο δημοσιογράφος, Γιώργος Πίττας, ο Αιγύπτιος ψαράς, Αμπουζίντ Εμπάρακ και το μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, είναι μόνο τέσσερα από τα εκατοντάδες άτομα που στοχοποίησαν όλα τα χρόνια της δράσης τους τα «πρωτοπαλίκαρα» της Χρυσής Αυγής

«Δεν θα γλιτώσετε, δεν θα φύγετε ζωντανοί από εδώ, θα πεθάνετε»... Τέσσερα θύματα της Χρυσής Αυγής, τέσσερις άνθρωποι που ήρθαν αντιμέτωποι με τα τάγματα εφόδου και γλίτωσαν από θαύμα τη ζωή τους μιλούν στο Reader.gr για τον εφιάλτη που έζησαν. Ο εκπαιδευτικός, Νίκος Κουράκης, ο δημοσιογράφος, Γιώργος Πίττας, ο Αιγύπτιος ψαράς, Αμπουζίντ Εμπάρακ και το μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, είναι μόνο τέσσερα από τα εκατοντάδες άτομα που στοχοποίησαν όλα τα χρόνια της δράσης τους τα «πρωτοπαλίκαρα» της Χρυσής Αυγής, όταν ακόμη τα γραφεία της οργάνωσης ήταν σε ένα υπόγειο στην Κυψέλη μέχρι και τη στιγμή που η αλήθεια για το ναζιστικό μόρφωμα έλαμψε: Δυστυχώς, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και τη φυλάκιση της ηγετικής ομάδας της Χρυσής Αυγής στις 7 Νοεμβρίου 2020.

Στις μαρτυρίες των θυμάτων διακρίνονται πολλά κοινά στοιχεία ως προς τον τρόπο δράσης της οργάνωσης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Αυτό προδίδει την εκπαίδευση στρατιωτικού τύπου που λάμβαναν τα μέλη το νεοναζιστικού μορφώματος, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές των αρχηγών τους. Εβρισκαν το θύμα τους, χτυπούσαν και με το σήμα του αρχηγού τους, εξαφανίζονταν...

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

«Μας πλησίασαν με ρόπαλα και άρχισαν να μας χτυπούν»

Ο εκπαιδευτικός, Νίκος Κουράκης, βρισκόταν στην οδό Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη τον Μάρτιο του 1996. Είχε βγει από το πρωί στους δρόμους για να πουλήσει την εφημερίδα «Εργατική Αλληλεγγύη» και όλα πήγαιναν καλά μέχρι τη στιγμή που νύχτωσε. «Ξαφνικά μας πλησίασαν 20 με 25 άτομα με ρόπαλα και άρχισαν να μας χτυπούν. Στην αρχή μας αιφνιδίασαν, τα χτυπήματα ήταν δίχως έλεος. Δεν καταλάβαμε τι συνέβη γιατί η επίθεση ήταν στρατιωτικού τύπου. Ο τόπος είχε γεμίσει αίματα. Μου έβγαλαν το χέρι και γέμισαν το κορμί μου με μώλωπες», περιγράφει στο Reader.gr ο εκπαιδευτικός, Νίκος Κουράκης.

Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από την επίθεση, όμως δεν έχει ξεχάσει στιγμή τι έζησε. «Μόλις ο αρχηγός τους έδωσε το σύνθημα, έγιναν “καπνός”. Φώναζαν όλοι μαζί “Κομμούνια θα πεθάνετε, θα σας κάνουμε σαπούνια” και “Αίμα τιμή Χρυσή Αυγή”. Πέντε από εμάς χτυπηθήκαμε πολύ άσχημα και χρειάστηκε να νοσηλευτούμε. Σε μία κοπέλα άνοιξαν το κεφάλι και αναγκάστηκαν οι γιατροί να της κάνουν πάρα πολλά ράμματα».

Image
(Πηγή: Facebook)
Ο εκπαιδευτικός Νίκος Κουράκης (Πηγή: Facebook)

Οι αστυνομικοί τότε ειδοποιήθηκαν για την επίθεση των χρυσαυγιτών, πήγαν στο νοσοκομείο, είδαν τους τραυματίες και προχώρησαν σε αυτεπάγγελτες μηνύσεις. «Λίγο καιρό μετά την επίθεση ακολούθησε το δικαστήριο, το οποίο έβγαλε την τελική του ετυμηγορία το 2001. Οι χρυσαυγίτες κατά την διάρκεια της δίκης ήταν φοβισμένοι, γιατί ήξεραν τι είχαν κάνει. Θυμάμαι πόσο άσχημη όμως ήταν η εμπειρία να καταθέτεις με 50 χρυσαυγίτες γύρω σου. Γιούχαραν, έβριζαν και προσπαθούσαν να μας εκφοβίσουν», διηγείται ο εκπαιδευτικός. Τρία άτομα καταδικάστηκαν και συγκεκριμένα σε δύο από αυτούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και στον άλλο ποινή φυλάκισης δύο χρόνων. Αυτή ήταν μια από τις πρώτες φορές που καταδικάστηκαν μέλη της Χρυσής Αυγής. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορούμενοι κατά το χρονικό διάστημα που διαρκούσε η δίκη, είχαν φύγει από τη Χρυσή Αυγή και είχαν εξαφανιστεί γενικά από την "πιάτσα"», συμπληρώνει ο Νίκος Κουράκης.

«Δεν ένοιαζε τους χρυσαυγίτες αν θα με σκοτώσουν»

«Είμαστε από τη Χρυσή Αυγή, η περιοχή μας ανήκει, θα φύγετε από εδώ», φώναζαν τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και το 2000. Κατέστρεφαν ότι μπορούσαν και απειλούσαν μέλη αριστερών οργανώσεων με μαχαίρια, ρόπαλα και ό,τι άλλο είχαν. Ενα από τα θύματά τους ήταν και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Πίττας. «Στις 30 Ιουνίου και ενώ ήταν σε εξέλιξη καμπάνια για το αντιρατσιστικό Ιουλίου δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα 10 ατόμων στη Φωκίωνος Νέγρη», περιγράφει ο ίδιος στο Reader.gr.

Image
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Πίττας (Πηγή: Γιώργος Πίττας)

Τα μέλη της Εργατικής Αλληλεγγύης και της ΟΣΕ μοίραζαν φυλλάδια, μέχρι τη στιγμή που έγιναν στόχος των χρυσαυγιτών. «Ξαφνικά εκεί που καθόμασταν, μας πλησίασαν αιφνιδιαστικά 10 με 15 άτομα και άρχισαν να μας χτυπούν με ρόπαλα», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Μάλιστα, δεν μπορεί να ξεχάσει την στρατιωτική πειθαρχία που είχαν, μια στρατιωτική πειθαρχία που είχε και το σκληρό τάγμα εφόδου της Νίκαιας (και όχι μόνο). «Κατέβηκαν από την πάνω μεριά του πεζόδρομου σε σχηματισμό και έπεσαν πάνω μας με ορμή. Με είδαν να κρατώ τον τηλεβόα, με άκουσαν να καλώ σε βοήθεια και ήθελαν να με σταματήσουν. Με έριξαν κάτω και με χτύπησαν πολύ άσχημα. Δεν σταματούσαν. Με κλωτσούσαν συνεχώς στο κεφάλι και τον αυχένα. Δεν τους ένοιαζε αν θα με σκοτώσουν. “Κομμούνια θα πεθάνετε, δεν θα ξαναπατήσετε στην Κυψέλη” φώναζαν και συνέχιζαν να χτυπούν, ώσπου ο επικεφαλής τους έδωσε το σύνθημα να διαλυθούν στα γύρω στενά», περιγράφει.

Κάποιοι από τους τραυματίες κατάφεραν να τραβήξουν φωτογραφίες, τις οποίες δημοσιοποίησε η Ελευθεροτυπία, με αποτέλεσμα να ταυτοποιηθούν δύο από τους δράστες. «Ηταν ο Γιάννης Αδράσκελας και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Μάλιστα, ο πρώτος είχε μπει στην Αστυνομία ως ειδικός φρουρός αργότερα. Προσπαθούσε να πείσει το δικαστήριο ότι ποτέ δεν έγινε η επίθεση και ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτήν. Ο Ρουμελιώτης όταν μας επιτέθηκε ήταν ανήλικος και μέχρι να δικαστεί σε τελικό βαθμό βρισκόταν ήδη μέσα στη φυλακή για μαχαίρωμα δύο παιδιών στο Μοναστηράκι», περιγράφει σήμερα ο Γιώργος Πίττας.

«Με χτυπούσαν αλύπητα, άνοιξα τα μάτια μου στο νοσοκομείο»

Δολοφονική επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε τον Ιούνιο του 2012 ο Αιγύπτιος ψαράς, Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ο ίδιος βρισκόταν στο σπίτι του στο Κερατσίνι μαζί με τους άλλους τρεις συμπατριώτες του και συγκάτοικούς του. «Ξαφνικά με περικύκλωσαν άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα. Με χτυπούσαν αλύπητα και φώναζαν διάφορα συνθήματα, που δεν μπορούσα να καταλάβω. Κάποια στιγμή από τα πολλά χτυπήματα, έχασα τις αισθήσεις μου, άνοιξα τα μάτια μου ξανά στο νοσοκομείο», διηγείται ο Αιγύπτιος ψαράς στο Reader.

Από εκείνη την επίθεση των μελών της Χρυσής Αυγής που δέχθηκε, όπως λέει, το πρόσωπό του «έχει γεμίσει σίδερα», αφού του έσπασαν το σαγόνι σε τρία σημεία. «Μου άνοιξαν το κεφάλι, έπαθα μεγάλη ζημιά. Τα σημάδια σε όλο μου το σώμα ήταν εμφανή». Τα μέλη της Χρυσής Αυγής με την αποχώρησή τους από το σπίτι, πέταξαν και καπνογόνα, όπως θυμάται ο ψαράς, «για να μας πνίξουν». Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξι από τους χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στους ψαράδες. «Θυμώνω όταν φέρνω στο μυαλό μου τη φρίκη που έζησα», λέει ο Αμπουζίντ Εμπάρακ.

«Μου φώναζαν “δεν θα φύγεις από εδώ ζωντανός”»

Τρεις επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε και το μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Παπαμιχαήλ, με την πιο σοβαρή, όπως καταγγέλλει στο Reader, να γίνεται τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Πέραμα.

«Μόλις είχα φτάσει με το καράβι από Σαλαμίνα και προχωρούσα προς την αφετηρία των λεωφορείων. Ενώ περπατούσα, ξαφνικά ήρθε μπροστά μου μια άγνωστη φιγούρα. Με έπιασε με κεφαλοκλείδωμα και με έριξε κάτω αρχίζοντας να με χτυπά με μπουνιές. Με έβριζε συνεχώς και επαναλάμβανε ότι το "Πέραμα και η Σαλαμίνα ανήκουν στη Χρυσή Αυγή, κομμούνια θα πεθάνετε, Συριζαίοι είστε τελειωμένοι". Τότε από την αντίθετη πλευρά πλησίασε ένα ακόμη άτομο και δίχως να προλάβω να καταλάβω, με κλώτσησε δυνατά στο κεφάλι, φωνάζοντας ξανά τα ίδια συνθήματα», περιγράφει ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ.

Image
Βαγγέλης Παπαμιχαήλ (Πηγή: Facebook)
Βαγγέλης Παπαμιχαήλ (Πηγή: Facebook)

Ο εφιάλτης που ζούσε, όμως, δεν είχε τελειώσει. «Ο ένας μου τραβούσε τα μαλλιά και προσπαθούσε να μου χτυπήσει το κεφάλι στην άσφαλτο. Ο άλλος φορούσε μπότα με σίδερο μπροστά και με κλωτσούσε διαρκώς. Τελευταία στιγμή πρόλαβα να βάλω τα χέρια μου μπροστά και να σωθώ», λέει ο Βαγγέλης Παπαμιχαήλ. Οταν το μέλος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να σταθεί στα πόδια του, πήγε στο Λιμεναρχείο Περάματος, όπου οι λιμενικοί κάλεσαν το ΕΚΑΒ. «Στο νοσοκομείο οι γιατροί με ενημέρωσαν ότι το χτύπημα που δέχθηκα στο κεφάλι, ήταν αρκετά σοβαρό και μου προκάλεσε αιμάτωμα. Γι' αυτό πιστεύω ότι οι χρυσαυγίτες μου την είχαν στημένη, γιατί μου είχαν επιτεθεί και άλλες δύο φορές στο παρελθόν. Μια φορά μου φώναζαν “δεν θα γλιτώσεις, δεν θα φύγεις ζωντανός από εδώ ζωντανός”».

Και τα τέσσερα θύματα των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, που είχαν ζήσει τον εφιάλτη του ναζιστικού μορφώματος πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο άκουσμα «ένοχοι» ένιωσαν μόνο δικαίωση και μια φοβερή ανακούφιση. Και ελπίζουν ότι το «τέρας της Χρυσής Αυγής» θα μείνει μια για πάντα στο παρελθόν...

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Χρυσή Αυγή #θύμα #Επίθεση #Παύλος Φύσσας #Κυψέλη

Best of Internet