Μενού
  • Α-
  • Α+

Επικίνδυνα κλιμακώνουν τη δράση τους οι φασιστικές ομάδες τις τελευταίες εβδομάδες. Την ανησυχία της κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η δράση της Propatria, μιας κοινότητας εθνικιστών, όπως αυτοαποκαλούνται τα μέλη της.

Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: 7 ακροδεξιές ομάδες στο «στόχαστρο» της Αστυνομίας

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η Propatria έχει σαφείς ναζιστικές αναφορές, τα μέλη της εκπαιδεύονται στα βουνά και προπονούνται στις πολεμικές τέχνες ενώ ζυμώνονται ιδεολογικά, πρακτική που θυμίζει την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Με σημερινή της ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Propatria επιχείρησε να διαψεύσει τη συμμετοχή της στην επίθεση κατά μελών της ΚΕΕΡΦΑ, στο Νέο Ηράκλειο. Ο 30χρονος όμως που συνελήφθη, φέρεται να είναι ένα από τα αρχηγικά μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης, σύμφωνα με πληροφορίες. Άξιο αναφοράς είναι ότι στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ ο 30χρονος εντοπίστηκε στην πρώτη γραμμή του μπλοκ της Propatria σε συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα το καλοκαίρι του 2021. 

Propatria 

Η Propatria ξεκίνησε το 2014 από εθνικιστές αθλητές πολεμικών τεχνών. Γρήγορα ανέπτυξε σχέσεις με άλλες ακροδεξιές αθλητικές ομάδες που θεωρούνται φυτώρια νεοναζί όπως οι White Rex στη Ρωσία, οι Greifvogel Wear στη Γερμανία και οι Pride France στη Γαλλία. Το 2016 η Propatria κλήθηκε από τη Χρυσή Αυγή για να περιφρουρήσει την «Στέγη Ελλήνων Αστέγων» στον Βοτανικό. Μετά τις εκλογές του 2019 όμως, με την Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής, τα μέλη της Propatria είδαν πως ίσως να υπάρχει χώρος και για αυτούς στην πολιτική. «Ο κόσμος γενικά ξεχνάει. Το θέμα είναι πως εμείς σαν νεότεροι και σαν νέοι εθνικιστές, είναι το πως θα τους τα υπενθυμίσουμε όλα αυτά» δηλώνει μέλος της οργάνωσης.

Σταυρούπολη

Όπως όλες οι ακροδεξιές οργανώσεις η Propatria συνεχάρη τους μαθητές στη Σταυρούπολη που χαιρετούσαν ναζιστικά και πέταγαν μολότοφ. Η ακροδεξιά οργάνωση μάλιστα, Εθνικιστική Νεολαία Πέλλας που φέρεται να συνδέεται με την Propatria ανέβασε ένα ανατριχιαστικό post στο Instagram όπου αναρωτιέται μήπως «πρέπει να βγουν τα όπλα σιγά σιγά». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA