Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

28 Οκτωβρίου: Πώς δόθηκε το «ΟΚ» για την παρέλαση - Κίνητρα για νέους εμβολιασμούς

Πώς οι εμβολιασμοί άνοιξαν τον δρόμο ώστε να γίνει κανονικά φέτος η παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου αλλά και οι εορταστικές εκδηλώσεις – Ποια τα κίνητρα για τους νέους εμβολιασμούς και τα δεδομένα για την τρίτη δόση

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Ο εμβολιασμός είναι η βασική διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο και ουσιαστικά ο παράγοντας που οδήγησε κυβέρνηση και ειδικούς στο να δώσουν το «οκ» ώστε να γίνει φέτος κανονικά η παρέλαση στις 28 Οκτωβρίου αλλά και οι κατά τόπους εορταστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου.

«Πολύ διαφορετικοί ο περσινός Οκτώβριος με τον φετινό» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA, κάνοντας λόγο ότι επιτρέπονται οι παρελάσεις λόγω του ότι 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μαζί με αυτούς που νόσησαν, φτάνουν τα επτά εκατομμύρια όσοι έχουν ανοσία.

Την ίδια στιγμή ο ο Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ συνέκρινε τις παρελάσεις με τις διαδηλώσεις ως εκδηλώσεις που αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, τόνισε ότι σημασία έχει ποιος διοργανώνει κάτι. «Η παρέλαση είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Οποιοδήποτε γεγονός έχει συγχρωτισμό ενέχει κίνδυνο. Έχουν τον ίδιο κίνδυνο με τις διαδηλώσεις. Οι παρελάσεις, όμως, διοργανώνονται από το κράτος». Σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, η παρέλαση πρέπει να γίνει μόνο με εμβολιασμένους στο κοινό και οι μαθητές να παρελάσουν με μάσκες.

Κίνητρα για νέους εμβολιασμούς

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Πέτσας, έκανε λόγο ότι ακόμα και στους νομούς με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 45% 50%». «Προσπαθούμε» συνέχισε, «να δώσουμε καθαρά κίνητρα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο – 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι». «Ότι υπάρχουν φωνές ανορθολογισμού, οι οποίες εντάθηκαν με κάποιες παλινωδίες της ΕΕ το καλοκαίρι, αυτό δεν σημαίνει ότι πέταξε κανείς λευκή πετσέτα. Και στους πολίτες και σε όσους έχουν εμπλακεί με το εμβολιαστικό πρόγραμμα αξίζουν συγχαρητήρια» πρόσθεσε σχετικά.

Ποιοι και πότε πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση

«Χτες», να κάνουν την τρίτη δόση τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, με αφορμή το μήνυμα ενός τηλεθεατή που αναφέρει ότι είναι ανοσοκατασταλμένος. Ο καθηγητής εξήγησε πως το εξάμηνο αφορά τους υγιείς, καθώς για τόσο διάστημα έχουν υψηλή προστασία. «Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν την κάνει νωρίτερα. Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι μια ειδική κατηγορία».

Σημείωσε, δε, πως τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορεί να μην έχουν αναπτύξει την ίδια ανοσία με έναν υγιή και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση άμεσα. Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν συμπέσουν τα δύο εμβόλια. «Το εμβόλιο μαζί με τις μάσκες και τις αποστάσεις σχεδόν εξαφάνισε τη γρίπη», ανέφερε.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#παρέλαση #28 Οκτωβρίου #εμβολιασμός #Κορονοϊός #Στέλιος Πέτσας #Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Best of Internet