Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ανδρέα, ο ξαφνικός θάνατός σου άστραψε και βρόντηξε, όπως άστραφτε και βρόνταγε η σκέψη και η φωνή σου στο Εφετείο τα πέντε χρόνια που παλεύαμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, συνήγοροι του Ανδρέα Τζέλλη, είπαν το δικό τους αντίο στον δικηγόρο της οικογένειας της Χρυσής Αυγής, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Ο δικηγόρος, Ανδρέας Τζέλλης, από την πρώτη στιγμή έδωσε το «παρών» στην πρώτη γραμμή της δικαστικής μάχης κατά του φασισμού. Εκπροσωπούσε την οικογένεια του δολοφονημένου από τη Χρυσή Αυγή, Παύλου Φύσσα. Με πάθος, δίχως να κοιτάζει το προσωπικό του συμφέρον, αλλά και προσωπικό κόστος αγωνίστηκε για σχεδόν 6 χρόνια, προκειμένου να στείλει τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Στις δικαστικές αίθουσες αγόρευε με αυταπάρνηση και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους του, όπως λένε στο Reader δικηγόροι που τον γνώρισαν από κοντά και έδωσαν τη δικαστική μάχη κατά της Χρυσής Αυγής μαζί του.

Δείτε ΕΔΩ το αφιέρωμα του Reader στον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης

«Ήταν ένας πολύ αγαπητός συνάδελφος και ένας μαχόμενος δικηγόρος. Καθημερινά έδινε το "παρών" στα δικαστήρια. Η ανάληψη της πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας Φύσσα ήταν καθοριστικής σημασίας, καθώς συνέβαλε στο να μην επικεντρωθεί η δίωξη μονάχα στο πρόσωπο του Γιώργου Ρουπακιά αλλά να στραφεί κατά όλων όσοι είχαν συμμετάσχει στον μηχανισμό που διαμόρφωσε το πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία με τη σειρά της οργάνωσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνάδελφός του, Κώστας Παπαδάκης.

Ο δικηγόρος, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ήταν ο νομικός εκπρόσωπος του Αιγύπτιου αλιεργάτη, Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έπεσε θύμα της Χρυσής Αυγής το 2012 στο Κερατσίνι σημειώνει ακόμη ότι «ο Ανδρέας Τζέλλης υπήρξε πολύ επιμελής στη μελέτη και στον χειρισμό της υπόθεσης και από ένα σημείο και έπειτα αρκετά συνεργάσιμος με όλους τους άλλους νομικούς εκπροσώπους των άλλων θυμάτων της Χρυσής Αυγής». Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, οι συνάδελφοι του Ανδρέα Τζέλλη γνώριζαν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, το οποίο δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στη δίκη της Χρυσής Αυγής και να αγορεύσει στο τέλος του δικαστηρίου.

Ο ορισμός του «μαχόμενου δικηγόρου»

«Ο Ανδρέας στην Ευελπίδων ήταν για χρόνια μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές» αναφέρει ο συνήγορος των υπόλοιπων Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Θανάσης Καμπαγιάννης μιλώντας στο Reader. Στη συνέχεια αναφέρει πως ο Ανδρέας Τζέλλης ήταν ο ορισμός του «μαχόμενου δικηγόρου» και μπορούσες να τον βρεις στην Εισαγγελία, στα ακροατήρια, στις γραμματείες, πάντα στην πίεση και στο τρέξιμο, όμως ποτέ δεν έχανε τη διάθεσή του.

«Ήταν γνωστός σε όλους για την αστείρευτη αγάπη του για τον Παναθηναϊκό», αναφέρει ο κ. Καμπαγιάννης και αποκαλύπτει ότι η αφορμή για το «καλαμπούρι» που έκανε συνήθως ήταν «η κονκάρδα με το τριφύλλι στο πέτο και η ερώτηση με τη χαρακτηριστική βροντερή φωνή του, μην τυχόν κι έχεις διαπράξει το χειρότερο αδίκημα απ’ αυτά που δικάζονται στα ακροατήρια... να μην είσαι Παναθηναϊκός».

Η συμβολή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον κ. Καμπαγιάννη, ήταν κομβικής σημασίας, καθώς «τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, αν δεν ήταν σ’ αυτό το πόστο, και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσης. Η αρρώστια του ουδέποτε τον κατέβαλε, αν και κάποια στιγμή τον χτύπησε στη διάρκεια της μακροχρόνιας δικαστικής αναμέτρησης. Ο Ανδρέας Τζέλλης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καμπαγιάννης, εκπλήρωσε τον ορισμό που προβλέπει ο Κώδικας Δικηγόρων για τον συνήγορο, καθώς «υπήρξε ένας άμισθος δημόσιος λειτουργός».

«Η παρουσία του ήταν για εμάς πάντα μία ασφάλεια»

Η οικογένεια του Παύλου Φύσσα στο τραγικό νέο του θανάτου του ανθρώπου που στάθηκε δίπλα τους ως ένας «άγρυπνος φρουρός» και τους βοήθησε να αντιμετωπίσουν τη Χρυσή Αυγή, εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση με την οποία τον αποχαιρέτισαν. «Ο Ανδρέας, ο άνθρωπος που στάθηκε το στήριγμά μας από την πρώτη στιγμή που χάσαμε τον Παύλο, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο πόνος μας μεγάλος, μία που η παρουσία του ήταν για εμάς πάντα μία ασφάλεια, ήταν ο βράχος που μας προστάτευε από την δίνη του μίσους μέσα στην οποία βρεθήκαμε μετά την δολοφονία του παιδιού μας, ήταν ο άνθρωπος που μας οδήγησε στην δικαίωση και που υπέμεινε μαζί μας 5,5 χρόνια δικαστικής διαδικασίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσουν: «Ήταν ο άνθρωπος που μας έδωσε κουράγιο να δώσουμε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα, έγινε οικογένειά μας, πόνεσε, έκλαψε και γέλασε μαζί μας. Για μας δεν ήταν απλά ο δικηγόρος που τίμησε όσο λίγοι τον ρόλο του, αλλά ο δικός μας Ανδρέας. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο χωρίς αυτόν και στις μάχες που έρχονται η απουσία του θα είναι ηχηρή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της οικογένειας του Παύλου Φύσσα

«Ο Ανδρέας, ο άνθρωπος που στάθηκε το στήριγμά μας από την πρώτη στιγμή που χάσαμε τον Παύλο, δεν είναι πια ανάμεσά μας. Ο πόνος μας μεγάλος, μία που η παρουσία του ήταν για εμάς πάντα μία ασφάλεια, ήταν ο βράχος που μας προστάτευε από την δίνη του μίσους μέσα στην οποία βρεθήκαμε μετά την δολοφονία του παιδιού μας, ήταν ο άνθρωπος που μας οδήγησε στην δικαίωση και που υπέμεινε μαζί μας πεντέμισι χρόνια δικαστικής διαδικασίας. Ήταν ο άνθρωπος που μας έδωσε κουράγιο να δώσουμε αυτόν τον πολύχρονο αγώνα, έγινε οικογένειά μας, πόνεσε, έκλαψε και γέλασε μαζί μας. Για μας δεν ήταν απλά ο δικηγόρος που τίμησε όσο λίγοι τον ρόλο του, αλλά ο δικός μας Ανδρέας. Τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο χωρίς αυτόν και στις μάχες που έρχονται η απουσία του θα είναι ηχηρή.

Αυτός ο Σεπτέμβρης είναι του Παύλου μας και του Ανδρέα μας».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA