Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη (6/10) αναμένεται ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης να ανακοινώσει το οριστικό τέλος στα «μίνι lockdown» και στους περιορισμούς για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, ακόμα και σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες».

Με την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων αναμένεται να σταματήσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί, ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας θα μπορούν να λειτουργούν ξανά με μουσική, μόνο όμως για τους εμβολιασμένους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη να τους επιτρέπεται να είναι και όρθιοι στα καταστήματα διασκέδασης.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, μιλώντας την Τρίτη (5/10) στο Mega ο Στέλιος Πέτσας, τόνισε πως αναμένονται νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέτρα ελευθερίας» για κανονικότητα

Μια πρώτη γεύση του τι θα ακολουθήσει, ωστόσο, έδωσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι εκεί που βρίσκονται πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες και άρα ο κίνδυνος μετάδοσης δεν είναι τόσο μεγάλος χρειάζεται ένα καθεστώς πολύ μεγαλύτερης ελευθερίας, «να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο κανονικότητας».

Σε χώρους μικτούς, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν περιοριστικά μέτρα για την προστασία και όχι τιμωρητικά, όσων έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν. Ο υπουργός Υγείας, χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός ότι στις περιοχές με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού, τα κρούσματα κορoνοϊού είναι περισσότερα όπως και οι νοσηλείες και οι σοβαρές νοσηλείες.

Εξάλλου, όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «οι εμβολιασμένοι κατά της covid-19 μπορούν να κινούνται και να αποκτούν δικαιώματα μιας φυσιολογικής κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Συνεπώς θα οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Όποιος έχει εμβολιαστεί θα απολαμβάνει αυτά που είχαμε πριν. Κάποιος που εμβολιάζεται, φτάνει πιο κοντά σε μία φυσιολογική ζωή».

Κανονικά οι παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Σχετικά με τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι μεσολαβούν τρεις εβδομάδες έως την 28η Οκτωβρίου, ότι βασική αρχή της κυβέρνησης είναι να μην κλείνει η οικονομία και η κοινωνική δραστηριότητα άπαξ και υπάρχει το εμβόλιο, «αξιολογώντας όμως πάντοτε την επιδημιολογική εικόνα». Πρόσθεσε ότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τις παρελάσεις, οπότε ισχύει ότι θα γίνουν αφού δεν έχει αποφασιστεί κάτι διαφορετικό.

Αξίζει να σημειωθεί πως προχθές και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης από την πλευρά του, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι θα διεξαχθεί κανονικά τόσο η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου όσο και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA