Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κορονοϊός: Μόλις 390 εμβολιασμοί σε όλη την Ελλάδα σε ένα 24ωρο!

Απογοητευτικά τα νούμερα στους εμβολιασμούς και ξεκάθαρη πλέον η πρόθεση του 30% των ενήλικων πολιτών που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο. Τέταρτη από το τέλος στην Ευρώπη η Ελλάδα, μεγάλη η αγωνία και η ανησυχία για όσα θα ακολουθήσουν με τους ανεμβολίαστους και σε συνδυασμό με τη γρίπη

Πηγή: eurokinissi, APimages
Πηγή: eurokinissi, APimages

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. Συνολικά 390(!) εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού πραγματοποιούνται σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της επικράτειας. Πολύ λιγότεροι και από τις δόσεις, που χορηγήθηκαν τη φετινή Κυριακή του Δεκαπενταύγουστου στην κορύφωση δηλαδή των καλοκαιρινών διακοπών. Ο αριθμός αυτός από μόνος του αποτυπώνει πλήρως την τρέχουσα ασθενική δυναμική της επιχείρησης «Ελευθερία», που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη συνολική επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και τον σταθερά μεγάλο αριθμό θανάτων καθημερινά με την Covid-19 να εξελίσσεται πλέον σε θανατηφόρα νόσο ανεμβολίαστων στη χώρα μας.

Εως σήμερα 6.1750.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με το 67,4% του ενήλικου πληθυσμού της Ελλάδας να είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 70,3% να έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. Το ποσοστό αυτό υπολείπεται του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς πλήρως εμβολιασμένο είναι το 73,4% των Ευρωπαίων ενηλίκων των 27 χωρών της Ενωσης ενώ σε ποσοστό 79,2% έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Παρότι η αρχική φάση του μαζικού εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού στη χώρα μας υπήρξε εντυπωσιακή, η κάμψη που σημειώθηκε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, την έχει καθηλώσει στη 17η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόσο αναφορικά με τα ποσοστά πλήρως εμβολιασμού όσο και με τα ποσοστά χορήγησης τουλάχιστον μίας δόσης.

Οι πρωταθλήτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στους εμβολιασμούς

Στο πλαίσιο αυτό, συνολικά 6 ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεπεράσει το 90% εμβολιαστικής κάλυψης με τουλάχιστον μία δόση: Πορτογαλία 97,9%, Δανία 95,1%, Γαλλία 93,4%, Ιρλανδία 92,8%, Μάλτα 91,7%, Ισπανία 90,4%. Εμβολιασμένος με τουλάχιστον μία δόση και σε ποσοστό άνω του 80% είναι ο ενήλικος πληθυσμός 7 ευρωπαϊκών χωρών: Βέλγιο και Ολλανδία με 86,5%, Φινλανδία 86,3%, Ιταλία 85%, Σουηδία 84,7%, Γερμανία 81,1% και Κύπρος 80,4%. Τα υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των ανωτέρω κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνιστούν τη μεγαλύτερη απόδειξη της αποτελεσματικότητας των εμβολίων, καθώς στις συγκεκριμένες χώρες καταγράφεται η χαμηλότερη αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση από το τέλος της σχετικής κατάταξης πάνω από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία.

Image

Μακριά το τείχος ανοσίας

Είναι δεδομένο ότι το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, που αποτέλεσε τον βασικό εθνικό στόχο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναπροσαρμόστηκε προς τα πάνω μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα είναι ακόμα μακριά. Δεδομένο είναι επίσης ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται εκ των πραγμάτων η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Βάσει πρόσφατης εκτεταμένης αμερικανικής έρευνας η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Covid-19 των Pfizer/BioNTech, όσον αφορά στην πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου, παραμένει υψηλή στο 90% επί τουλάχιστον έξι μήνες, ακόμη και έναντι της άκρως μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Ομως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αποτροπή μιας νέας λοίμωξης (από οποιαδήποτε παραλλαγή) πέφτει από το 88% στο 47% όταν μεσολαβήσουν 5 μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο συνύπαρξης του κορονοϊού με τη γρίπη τον χειμώνα καθιστούν επιβεβλημένη μία νέα ώθηση για να πάρει μπρος ξανά η εμβολιαστική διαδικασία κινητοποιώντας δεξαμενές ανεμβολίαστων κυρίως μεγαλύτερων ηλικιών, αφού τη στιγμή που το τέταρτο κύμα της νόσου βρίσκεται σε φάση έξαρσης, ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει πραγματοποιήσει τον εμβολιασμό του. Αρνητές του κορονοϊού, επιφυλακτικοί αλλά και φοβισμένοι πολίτες από τον καταιγισμό θεωριών συνωμοσίας για τις παρενέργειες των εμβολίων και όσοι δεν πείστηκαν μέχρι σήμερα από το καμπανάκι κινδύνου, που χτυπά η επιστημονική κοινότητα και η πολιτεία σε όλους τους τόνους συγκροτούν τη λίστα των υποψήφιων θυμάτων της νόσου.

Ανεμβολίαστοι αλλά και νέοι στις εντατικές

Και σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί επιβεβαιώνουν πλήρως τα πραγματικά περιστατικά. Το 90% όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι δίνοντας μάχη για την ζωή τους. Στον μακάβριο κατάλογο των σχεδόν 15.000 θανάτων περιλαμβάνονται και 110 άτομα ηλικίας 18-39 ετών. Με τη διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να είναι τα 39 έτη δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στις ΜΕΘ 11 ασθενείς με Covid-19 κάτω των 39 ετών, με τους 9 εξ αυτών να είναι άντρες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα όπου καταγράφεται πληρότητα στις ΜΕΘ και ειδικότερα στους νομούς με την χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ενδεικτική της πίεσης, που δέχεται το σύστημα υγείας στη βόρεια Ελλάδα αλλά και του γεγονότος ότι η εξαιρετικά σοβαρή νόσηση αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ανεμβολίαστους ασθενείς είναι η υφιστάμενη κατάσταση στις ΜΕΘ με 157 διασωληνωμένους, από τους οποίους μόλις οι 3 είναι εμβολιασμένοι. Αντίθετα, στοιχεία σταθεροποίησης παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στην Αττική και στη νότια Ελλάδα, που έχει επιτύχει καλύτερες εμβολιαστικές επιδόσεις χωρίς όμως να έχουν φτάσει στο στόχο, που θέτει η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Κορονοϊός #εμβολιασμός #Εμβόλιο #διασωληνωμένοι #θάνατοι

Best of Internet