Μενού
  • Α-
  • Α+

Μία πόλη 15.000 κατοίκων μεγαλύτερη δηλαδή, μεταξύ άλλων, από το Ναύπλιο, τη Ναύπακτο, την Καστοριά, τα Γρεβενά, το Μεσολόγγι, τη Ραφήνα και το Λουτράκι αριθμούν μέχρι σήμερα τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο μακρύς κατάλογος των πολιτών, που έχουν χάσει την ζωή τους από επιπλοκές της νόσου τους τελευταίους 19 μήνες, παραπέμπει σε απολογισμό πολεμικής σύγκρουσης ευρείας κλίμακας καταδεικνύοντας το μέγεθος της υγειονομικής απειλής αλλά και την αναγκαιότητα να αυξηθεί άμεσα το ποσοστό των εμβολιασμένων ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση της Covid-19 και να περιοριστούν οι θάνατοι μεταξύ των ανεμβολίαστων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 95.4% των θανάτων ασθενών με κορονοϊό είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ειδικότερα, από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους 12.523 άτομα άνω των 65 ετών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 83,4% των συνολικών θανάτων ενώ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα έχουν επιβεβαιωθεί 83.558 κρούσματα ή αλλιώς το 12,6% των συνολικών κρουσμάτων. Στην ηλικιακή κατηγορία 40 – 64 ετών έχουν καταγραφεί 2.375 θάνατοι, ποσοστό 15,8% των συνολικών θανάτων και 240.446 κρούσματα. Οι θάνατοι σε ασθενείς μεταξύ 18-39 ετών είναι 111 ενώ σε αυτές τις ηλικίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό νοσήσεων. Οι απώλειες παιδιών και ανηλίκων από επιπλοκές του κορονοϊού είναι 3 με περισσότερα από 90.000 κρούσματα να έχουν διαγνωστεί στην κατηγορία 0 – 17 ετών.

670.000 κρούσματα σε 19 μήνες

Ηταν 03:15 της 12ης Μαρτίου 2020 όταν ο 67χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης άφηνε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου. Ο συνταξιούχος καθηγητής είχε επιστρέψει μαζί με άλλους προσκυνητές από τους Αγίους Τόπους και είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό. Ηταν το πρώτο θύμα της πανδημίας στην Ελλάδα. Από τότε μεσολάβησαν αυστηρά και πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα με τις λέξεις «καραντίνα» και «lockdown» να ταυτίζονται με την εθνική προσπάθεια περιορισμού της διάδοσης της πανδημίας και τα επιβεβαιωμένα έως τώρα κρούσματα να ανέρχονται σε 670.000. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονταν δραματικά, οι νοσηλείες στις ΜΕΘ έφτασαν το ΕΣΥ στα όρια του και οι απώλειες νοσούντων με Covid-19 ξεπέρασαν και τις 100 σε ημερήσια βάση.

Την ίδια ώρα, σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα «σήκωσε μανίκια» και εστίασε όλη την ερευνητική γνώση της στην ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Και τα κατάφερε σε χρόνο ρεκόρ. Στις 27 Δεκεμβρίου η νοσηλεύτρια του Ευαγγελισμού Ευσταθία Καμπισιούλη γινόταν συμβολικά η πρώτη πολίτης της χώρας, που εμβολιαζόταν κατά της νόσου. Στο δεκάμηνο, που ακολούθησε, το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, «Ελευθερία», μετά από μία θεαματική έναρξη και μία ικανοποιητική σταθεροποίηση στη συνέχεια οδηγήθηκε σε κάμψη με αποτέλεσμα 3 στους 10 ενήλικους πολίτες να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι ανεμβολίαστων

Η διασπορά του κορονοϊού εξακολουθεί με περισσότερα από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε μέρα, ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων βρίσκεται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και οι νοσηλείες στις ΜΕΘ είναι μόνιμα άνω των 300 το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως είναι πως το 90% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι εξηγώντας και τον υψηλό αριθμό των θανάτων.

Παρόλα αυτά, το σημαντικό τμήμα της κοινωνίας, που δεν έχει προχωρήσει ακόμα στον εμβολιασμό του, δεν πείθεται για την αναγκαιότητα της εμβολιαστικής θωράκισης, που αποτρέπει σε υψηλότατα ποσοστά τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία. Ειδικά, τα άτομα των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, και καθυστερούν ή αρνούνται τον εμβολιασμό τους αποτελούν την πιο ευάλωτη κατηγορία, που στην περίπτωση σοβαρής νόσησης έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωπα με τη διασωλήνωση. 

Η μέση ηλικία των ασθενών, που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ είναι τα 66 έτη ενώ το 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των διασωληνωμένων είναι και 11 ασθενείς 18-39 ετών και 144, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64. Η δυναμική της νόσου αποτυπώνεται στο μέσο όρο των 160 εισαγωγών το τελευταίο επταημέρου με τη μέση ηλικία των κρουσμάτων να είναι τα 39 έτη και τη μέση ηλικία των θανόντων τα 78 έτη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA