Μενού
  • Α-
  • Α+

Σημαντική, έως και ιστορική, ημέρα η σημερινή αφού οι πλήρως εμβολιασμένοι συμπολίτες μας αποκτούν και πάλι την ελευθερία τους απο τα δέσμα του κορονοϊού! Απο σήμερα όσοι έχουν στη διάθεσή τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ψυχαγωγία και εστίαση. Βήμα προς την κανονικότητα και το οριστικό τέλος των μίνι lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Για τις επόμενες 15 ημέρες, λοιπόν, όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούν να πηγαίνουν σε καταστήματα ψυχαγωγίας ή εστίασης χωρίς να είναι υποχρεωμένοι ναφοράνε μάσκα, χωρίς να πρέπει αναγκαστικά να τηρούν αποστάσεις και με την πληρότητα των καταστημάτων στο 100%, θυμίζοντας έτσι εποχές προ-covid!

«Ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον όπου όλοι είναι εμβολιασμένοι, έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοίμωξης -και- εμφάνισης επεισοδίου υπερμετάδοσης», όπως εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τι θα γίνει με ανεμβολίαστους και μεικτούς χώρους

Όλα τα παραπάνω ισχύουν βέβαια για τους εμβολιασμένους σε χώρους covid-free. Σε ότι αφορά τους μεικτούς χώρους, δηλαδή αυτούς που θα δέχονται και μη εμβολιασμένους, εκεί θα πρέπει όλοι (ακόμα κι αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού) να διαθέτουν rapid-test 24ώρου, ενώ και η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Αυτό, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, θα γίνει όχι για να τιμωρηθουν οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας αλλά για να προστατευτούν απο τον κορονοϊό!

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη και την εμβολιαστική κάλυψη ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), σε 16 ΠΕ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% με το χαμηλότερο στην Ευρυτανία (36,23%) και ακολουθούν Κιλκίς (41,69%), Πιερία (42,31%), Δράμα (43,25%), Ηλεία (45,60%), Σέρρες (46,40%), Πέλλα (46,68%), Ξάνθη (46,85%), Φλώρινα (47,71%), Χαλκιδική (47,77%), Αχαΐα (47,93%), Έβρος (48,08%), Αρκαδία (48,25%), Λακωνία (48,41%), Φθιώτιδα (48,92%) και Ημαθία (49,61%).

Τέλος σε μίνι lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας

Επίσης, απο σήμερα μπαίνει τέλος στα μίνι lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς το «κόκκινο» σε περιοχές του επιδημιολογικού χάρτη δεν θα συνοδεύεται πλέον από περιοριστικά μέτρα, με την αρχή να γίνεται από την εστίαση, αλλά ουσιαστικά θα λειτουργεί σαν «σήμα κινδύνου» προκειμένου οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές να είναι προσεκτικοί τηρώντας τα μέτρα προστασίας (μάσκες και αποστάσεις).

Μετά το πέρας των δυο εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η επιδημιολογική κατάσταση θα επαναξεταστεί προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι μέγεθος η ελευθερία αυτή θα αφήσει (ή και όχι) το αποτύπωμα της στα επιστημονικά δεδομένα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA