ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/10/2021 12:19

Κορονοϊός - Τζανάκης: 800 θάνατοι τον μήνα αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Πάνω από 3.000 θανάτους ως το τέλος του χρόνο εκτιμά πως θα έχουμε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης αν δεν ξεπεράσουμε το 65% με 70% στην εμβολιαστική κάλυψη κατά του κορονοϊού

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κορονοϊός - Τζανάκης: 800 θάνατοι τον μήνα αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί
(Πηγή: eurokinissi)
Ανάγνωση:

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή πνευμονολογίας Νίκου Τζανάκη για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων. Εκτίμησε πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τρεις χιλιάδες επιπλέον θανάτους, και θα πέσουμε σε λιγότερους μόνο αν ξεπεράσουμε το 65% με 70% εμβολιαστική κάλυψη.

«Αν δεν πιάσουμε το 65% με 70% κάλυψη προβλέπουμε πάνω από 800 θανάτους κάθε μήνα τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ και εξήγησε πως: «Σχεδόν όλοι θα μολυνθούν τους επόμενους μήνες, όσο περνάει η φυσική ανοσία μαζί με την μικρή τεχνητή ανοσία των εμβολιασμών ελπίζω αυτό θα κατασταλεί, αλλά μέχρι τότε θα έχουμε αυτή την εκατόμβη αν δεν σπεύσουμε να εμβολιαστούμε».

«Θα ήμουν ευχαριστημένος αν είχαμε 65% και πάνω εμβολιαστική κάλυψη. Πολλές χώρες άνοιξαν μετά το 65% κάλυψη, και φαίνεται ότι τα πράγματα δεν έχουν επιδεινωθεί. Αν τηρήσουμε τα μέτρα, τότε δεν περιμένουμε μεγάλο αποτύπωμα, τηρουμένων των αναλογιών. Αν όμως το μέτρο καταστρατηγηθεί και δεν έχουμε προσεκτικούς ελέγχους, αναμιχθούν ανεμβολίαστοι με εμβολισμένους, θα έχουμε πρόβλημα». Πάντως, όπως εξήγησε, ο μ.ό. των θανάτων από τις 1 έως τις 20 Σεπτεμβρίου ήταν 38 θάνατοι ημερησίως, από 20 Σεπτεμβρίου και μετά έχουμε 31 ημερησίως.

«Κύμα των ανεμβολίαστων»

Ο Νίκος Τζανάκης διευκρίνισε ότι το τέταρτο κύμα εξελίσσεται σε κύμα ανεμβολίαστων. «Το 80% με 90% των νοσηλευόμενων είναι ανεμβολίαστοι, το 90% και πάνω των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και πάνω από το 95 – 96% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι. Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι με μαγικό τρόπο τώρα θα είχαμε 1 με 5 θανάτους την ήμερα. Πάντως, διευκρίνισε ότι δε θα πάμε σε 4.000 και 5.000 κρούσματα ημερησίως θα πάμε μεταξύ 2.000 και 2.500 ενδεχομένως, θα έχουμε και πτώση, υπό την προϋπόθεση ότι τηρηθούν τα μέτρα.

Για το δακτύλιο εμφανίστηκε επιφυλακτικός, λέγοντας ότι «θέλει μεγάλη προσοχή δεν πρέπει να κάνουμε όλα μαζί πριν κάποια επιτροπή αποτιμήσει το ένα μετρό σε συνδυασμό με το άλλο τι θα επιβαρύνει». Σε ό,τι αφορά τις παρελάσεις έκανε λόγο για επιτηρούμενη και οργανωμένη κινητικότητα αρκεί να υπάρχουν κανόνες μη συνωστισμού και να υπάρχουν αραιότεροι σχηματισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΑΡΝΗΤΕΣ ΘΑΝΑΤΟΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ