Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενα ακόμα βήμα για την ελεύθερη διάθεσή του χαπιού κατά του κορονοϊού θέλει να κάνει η φαρμακοβιομηχανία MSD, καθώς κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια χορήγησής του. Αν ο FDA ανάψει το «πράσινο φως» και δώσει άδεια χρήσης στο χάπι της MSD, θα πρόκειται για το πρώτο φάρμακο κατά του κορονοϊού που θα λαμβάνεται από το στόμα, αφού εκείνο που ετοιμάζει η Pfizer αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου. Η απόφαση του FDA θα μπορούσε να ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι το πειραματικό αντιικό φάρμακο Molnupiravir που αναπτύχθηκε από την εταιρεία MSD μειώνει στο μισό τον κίνδυνο θανάτου ή νοσηλείας λόγω σοβαρής COVID-19. «Ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και σε προσβάσιμη τιμή φάρμακο που χορηγείται από το στόμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τεράστια πρόοδος στη μάχη κατά της COVID-19», δήλωσε ο Πίτερ Χόρμπι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ειδικεύεται στις νεοεμφανιζόμενες μολυσματικές ασθένειες. 

Πώς θα χορηγείτε το χάπι κατά του κορονοϊού

Θα δίνεται σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, αλλά παρουσιάζουν συμπτώματα. Θα χορηγείται δύο φορές την ημέρα επί πέντε μέρες. Η έγκριση ενός τέτοιου φαρμάκου μπορεί να σημάνει το τέλος της κυριαρχίας του ιου στον πλανήτη, καθώς είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων. Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ είναι ενθουσιασμένοι από τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Η εταιρεία θα καταθέσει άμεσα τα δεδομένα στον FDA και η έγκριση πιθανόν να δοθεί τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν ο ασθενής ξεκινήσει τη θεραπεία με το χάπι στο ξεκίνημα της νόσου, τότε θα έχει πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες να περάσει ελαφριά τον κορονοϊό.

Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι μπορεί να παράξει 10 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους. «Τα νέα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου αντιϊκού φαρμάκου είναι προφανώς πολύ καλή είδηση. Η εταιρεία όταν μας ενημέρωσε υπογράμμισε πως θα καταθέσει τα δεδομένα της μελέτης στον FDA άμεσα. Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι εντυπωσιακά», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA