Μενού
  • Α-
  • Α+

Δύο ολόκληρους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και ενώ τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έχουν πλήξει ήδη τις καμένες περιοχές της Εύβοιας η Γενική Διεύθυνση Δασών Αττικής αναζητά δασολόγο για να προχωρήσουν τα αντιδιαβρωτικά έργα! Οπως αποδεικνύεται, οι διαδικασίες fast track, που προώθησαν τα αρμόδια υπουργεία, για να συρρικνωθούν στο ελάχιστο οι χρόνοι ανάθεσης, εκπόνησης και υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές δεν είναι από μόνες τους αρκετές να κινητοποιήσουν άμεσα έναν μηχανισμό με στρεβλώσεις δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του. 

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή (08/10/2021) η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων Αττικής απηύθυνε πρόσκληση σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση «για την παροχή υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας-δασολόγου, προς την Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές έτους 2021».

Χωρίς δασολόγο τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική δεν μπορούν να γίνουν

Στο έγγραφο, που παρουσιάζει το reader.gr, γίνεται επίκληση της υποστελέχωσης της αρμόδιας υπηρεσίας υπογραμμίζοντας ότι εάν δε συναφθεί σύμβαση με εξωτερικό συνεργάτη τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αδύνατο να υλοποιηθούν! «Προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης σε πληγείσες περιοχές, που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του 2021, κρίνεται αναγκαία η παροχή υποστηρικτικών εργασιών, προς την Δ/νση Αναδασώσεων Αττικής, από εξωτερικό ειδικό συνεργάτη, λόγω της υποστελέχωσης της υπηρεσίας». 

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιβεβλημένη «η ανάθεση υποστηρικτικών υπηρεσιών τεχνικής βοήθειας, σε ειδικό επιστήμονα δασολόγο, προκειμένου να υποβοηθηθεί το Τμήμα Εκτέλεσης Δασοτεχνικών Έργων της Δ/νσης Αναδασώσεων Αττικής στις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης, στις διαδικασίες διαχείρισης, επίβλεψης και παραλαβής των υπό κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων και έργων αποκατάστασης, λόγω του επείγοντος άμεσης έναρξης και υλοποίησης των υπόψη έργων στις πληγείσες περιοχές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αδύνατο να υλοποιηθούν οι εργασίες αυτές». 

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η κατασκευή των έργων πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν την έναρξη των έντονων βροχοπτώσεων αφού οι πυρκαγιές κατέστρεψαν ολοσχερώς τη δασική βλάστηση και δημιούργησαν «τον κίνδυνο έντονης διάβρωσης των εδαφών και εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων προς τα κατάντη των πληγεισών εκτάσεων».

  • Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες, που θα αναλάβει ένα από τα 3 μελετητικά γραφεία που προσκλήθηκαν έναντι του ποσού των 31.000 ευρώ, αφορούν σε: 
  • • Υποστηρικτικές υπηρεσίες στην επικαιροποίηση τευχών δημοπράτησης, τεχνικών δελτίων. 
  • • Υποστηρικτικές υπηρεσίες στην υλοποίηση των διαδικασιών ανάθεσης δημόσιας σύμβασης. 
  • • Υποστηρικτικές υπηρεσίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων καθώς και ειδικότερα των συμβάσεων υλοποίησης δασοτεχνικών έργων / εργασιών. 
  • • Υπηρεσίες χαρτογράφησης μέσω λογισμικού G.I.S. 

Πρόεδρος ΤΕΕ: «Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι αδύνατον να υλοποιηθούν σε λιγότερο από 1 χρόνο»

Στο μεταξύ, η δημόσια παρέμβαση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργου Στασινού αναφορικά με την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων επιβεβαιώνει πλήρως το χρονοβόρο πλαίσιο εκτέλεσής τους. «Η διαδικασία ανάθεσης μελέτης ή έργου ξεπερνά κατά μέσο όρο τους 6 μήνες και η υλοποίηση τους ξεπερνά τα 2 έτη. Προφανώς εξαρτάται πάντα, όσον αφορά στην υλοποίηση, από το μέγεθος της μελέτης και του έργου», με τον πρόεδρο του ΤΕΕ να προσθέτει: «Συγκεκριμένα όσον αφορά στις πυρόπληκτες περιοχές, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, είναι αδύνατον ακόμη και αν γίνουν απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων να υλοποιηθούν σε λιγότερο από 1 χρόνο». 

Ειδικά για τους ρυθμούς υλοποίησης της αντιπλημμυρικής θωράκισης μετά τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνει ότι: «Η εκπόνηση και ολοκλήρωση μελετών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων σε λιγότερο από 1,5 μήνα από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ είναι πραγματικά πολύ γρήγορες για τα δεδομένα της δημόσιας διοίκησης και συμβάλλουν ουσιαστικά στην κατά το δυνατόν συντομότερη υλοποίηση των αναγκαίων έργων».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA