Μενού
  • Α-
  • Α+

Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους επιστήμονες αλλά τουλάχιστον τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν κατά του κορονοϊού, «ανάγκασαν» την εποχική γρίπη να πέσει σε «λήθαργο». Εφέτος, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εξαιτίας της άρσης των μέτρων προστασίας η εποχική γρίπη μπορεί να επανέλθει και μάλιστα με σημαντικά ξεσπάσματα! Το σενάριο αυτό γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό αν στην εξίσωση προστεθούν οι αρνητές του εμβολιασμού κατά της Covid-19, οι οποίοι παραμένουν ευάλωτοι στον κορονοϊό. Ο συνδυασμός αυτών των δυο δημιουργεί τεράστιο προβληματισμό για το κατά πόσο θα δοκιμαστούν τα συστήματα υγείας μέσα στον χειμώνα.

Είναι ενδεικτικό πως η επιδημιολόγος Άμπερ Γουίν του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ανέφερε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στον κόσμο στελέχη της γρίπης H3N2, H1N1 και Β. Ένα κύμα λοιμώξεων γρίπης Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε στο να υπάρξει αριθμός ρεκόρ θανάτων παιδιών εκείνη την περίοδο.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι η γρίπη τελικά θα ανακάμψει -πιθανώς με ένταση- στο βόρειο ημισφαίριο (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα) εφέτος τον χειμώνα. «Μόλις χαλαρώσουμε τις καλές πρακτικές υγιεινής μας, η γρίπη είναι πιθανό να “χτυπήσει” σκληρά», σύμφωνα με τον κλινικό επιδημιολόγο Ρόμπερτ Γουέαρ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ. Η εποχική γρίπη -συνήθως- σκοτώνει 290.000 έως 650.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, παγκοσμίως. Όμως, στη διάρκεια της διετίας 2020-21 έχει- πρακτικά- σχεδόν εξαφανιστεί από τη Γη. Χαρακτηριστικά, μία μεγάλη χώρα, όπως οι ΗΠΑ, κατέγραψε μόλις 646 θανάτους από γρίπη πέρυσι και εφέτος, όταν ο μέσος ετήσιος αριθμός θανάτων από γρίπη είναι δεκάδες χιλιάδες.

Προειδοποίηση Τσιόδρα θα δύσκολο χειμώνα 

Σε αυτό το πάρα πολύ κακό σενάριο, έρχονται να «προστεθούν» οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι το μετατρέπουν από «πολύ κακό» σε «εφιαλτικό» σε ότι αφορά την πίεση στα συστήματα υγείας. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα οι ειδικοί, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα όπου το ποσοστό του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ένας στους τρεις ανεμβολίαστους πολίτες της χώρας, συμφωνά με τα επίσημα στοιχεία, που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Συνολικά, σε όλη την επικράτεια ανεμβολίαστο είναι το 48,75% των κατοίκων, εκ των οποίων το 31, 38% βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 74, 2%, ενώ στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Μάλτα, την Ισλανδία και την Ισπανία, έχει εμβολιαστεί το 100% σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά σε αυτές τις χώρες και για τους πολίτες άνω των 70, ενώ στη χώρα μας φτάνουν το 82, 6%.

Παρουσιάζοντας στοιχεία για την πανδημία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), προέβλεψε νέα εκτόξευση κρουσμάτων σε περιοχές με πολλούς ανεμβολίαστους πολίτες: «Όσο περισσότερο εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός (στο 70% με 75%) τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας. Όσο περισσότερο διστακτικός είναι κάποιος τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δώσεις κίνητρα για να εμβολιαστεί. Το ευρωπαϊκό CDC της 30ής Σεπτεμβρίου ήταν ξεκάθαρο: ''Προσοχή, θα έχουμε αναζωπυρώσεις σε περιοχές ή χώρες με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά''» τόνισε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA