ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/10/2021 17:39

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Αντάρτικο» δημάρχων και «όχι» στις αναστολές συμβάσεων

Τρεις τουλάχιστον δήμαρχοι έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών ξεκαθάρισαν πως λένε «όχι» στις αναστολές συμβάσεων σε εργαζομένους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Αντάρτικο» δημάρχων και «όχι» στις αναστολές συμβάσεων
Πηγή: Unsplash
Ανάγνωση:

Την ώρα που εντείνεται η εθνική προσπάθεια αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμένων κατά του κορονοϊού με δεκάδες θανάτους ανεμβολίαστων να καταγράφονται στις ΜΕΘ καθημερινά, έντονο προβληματισμό προκαλεί το «αντάρτικο» δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, που διακηρύσσουν ότι δε θα εφαρμόσουν το νόμο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Εκτός του προφανούς λάθους μηνύματος, που εκπέμπεται από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κοινωνία, σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας, ανακύπτουν και ζητήματα νομιμότητας καθώς η εφαρμογή του νόμου, που άπτεται στη συγκεκριμένη περίπτωση της προστασίας της δημόσιας υγείας, δεν υπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των αυτοδιοικητικών οργάνων και παραγόντων.

Διαβάστε ακόμη: Σωτήρης Τσιόδρας κατά αντιεμβολιαστών: «Διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες»

Την αρχή έκανε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος με δήλωσή του ανακοίνωσε ότι δε θα προχωρήσει σε αναστολές ανεμβολίαστων εργαζομένων. «Η κυβέρνηση επιδιώκει με την πολιτική της να αναγάγει την προστασία της Υγείας αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων. Προσπαθεί να βρει πρόθυμους Δημάρχους οι οποίοι θα επιβάλλουν αναστολή καθηκόντων χωρίς μισθό και ασφάλιση, στους εργαζόμενους του Κοινωνικού Τομέα, μια παρόμοια διαδικασία, που γίνεται στον χώρο της Υγείας, όπου με εκβιασμούς και αναστολές, προσπαθεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να εμβολιαστούν».

Ο δήμαρχος Πατρέων ανέφερε ότι «η δημοτική αρχή δε θα εκβιάσει και δε θα διαιρέσει τους εργαζόμενους με αναστολές. Είμαστε ΥΠΕΡ του καθολικού εμβολιασμού αλλά κατηγορηματικά αντίθετοι στην εφαρμογή του νόμου για την υποχρεωτικότητα. Θα πάρει όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, για την προστασία από τον κορονοϊό. Θα συνεχίσει την προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

Σύμφωνα με το νόμο 4820/2021, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, θα έπρεπε έως τις 16 Αυγούστου όλο το προσωπικό των ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό) να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου κατά της Covid- 19. Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προβλέπεται το διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων άνευ αποδοχών ενώ για τους εργοδότες, που απασχολούν ανεμβολίαστο προσωπικό η επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.

Δήμος Βύρωνα: Οχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις αναστολές εργασίας

Τη σκυτάλη πήρε ο δήμος Βύρωνα καθώς με απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της αναστολής εργασίας στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. «Λέμε ναι στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς επιφυλάξεις και δεύτερες σκέψεις! Λέμε όμως, όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού αυτοματισμού – διχασμού. Είμαστε αντίθετοι στην αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση και οδηγεί σε απώλεια μισθού ή και σε απόλυση. Αυτή η επιλογή όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού, αλλά θα δημιουργήσει μία εκρηκτική και διχαστική κοινωνική σύγκρουση».

Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου: Δε θα προχωρήσουμε σε αναστολές καθηκόντων

Στο μεταξύ, απόφαση μη εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε ευαίσθητες δημοτικές δομές έλαβε προ ημερών ο δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόφαση αυτή λήφθηκε παρά το γεγονός πως στη συζήτηση, που προηγήθηκε, όπως αυτή καταγράφηκε στα πρακτικά, αντιδήμαρχος επέμενε: «Μας ζητάτε να πάμε ενάντια στο Κράτος. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος».

Παρόλα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς-Μουρεσίου υπερψήφισε ψήφισμα με το οποίο δηλώνει «την κατηγορηματική αντίθεσή μας στον τρόπο που επιχειρεί η κυβέρνηση να επιβάλλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συνδέοντάς τον με απολύσεις και διαθεσιμότητες εργαζομένων, καταπατώντας συνταγματικές αρχές και παραβιάζοντας θεμελιώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα».

Η επίμαχη απόφαση καταλήγει με την επισήμανση ότι ο δήμος δε θα εφαρμόσει τα όσα ρητά ορίζει η νομοθεσία για το μέτρο της αναστολής καθηκόντων αλλά θα επιδοθεί σε καμπάνια ενημέρωσης: «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ο δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου να μην προχωρήσει σε αναστολές καθηκόντων και διαθεσιμότητες. Δεν θα αποδυναμώσει περισσότερο τις κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου σε μια κρίσιμη περίοδο. Θα πάρει όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, για την προστασία από τον κορονοϊό, συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΝΗΤΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ