Μενού
  • Α-
  • Α+

Κύριος ήταν ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, όπως εκτίμησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρας. Ομως, για να είναι απόλυτα βέβαιος, θα πρέπει να εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός, όπως έγινε και στον σεισμό στο Αρκαλοχώρι. Ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να περιμένουμε λίγο να το βεβαιώσουμε με έναν ισχυρό μετασεισμό τις επόμενες μέρες, αν είναι ο κύριος σεισμός… Φαίνεται ότι εκεί είμαστε».

Διαβάστε ακόμη: Σεισμός στην Κρήτη: «Ευτυχώς μας έσωσε η θάλασσα από τα 6,3R» - Τι λέει στο Reader ο πρόεδρος της κοινότητας

«Στο Αρκαλοχώρι μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ αμέσως είχαμε 5,3 Ρίχτερ. Θα περιμένουμε μετά τον σεισμό των 6,3 έναν 5 με 5,5 Ρίχτερ, αλλά δεν θα προκαλέσει πρόβλημα, καθώς η περιοχή είναι υποθαλάσσια ενώ ήδη καταγράφουμε μικρότερους σεισμούς», εξήγησε ο κ. Χουλιάρας, ζητώντας να δοθεί έμφαση στο Αρκαλοχώρι και τους κατοίκους του. Ο σεισμολόγος διευκρίνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στο Αρκαλοχώρι με τον σημερινό σεισμό. Όπως είπε, είναι διαφορετικά τα ρήγματα, δυο διαφορετικές ταυτόχρονες πηγές και είναι μακρινή η απόσταση των δύο επίκεντρων. Όσον αφορά την προειδοποίηση για τσουνάμι ο κ. Χουλιάρας έκανε λόγο για τυπική διαδικασία.

«Όταν το επίκεντρο ενός σεισμού είναι πάνω από 5,5 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο το Γεωδυναμικό εκδίδει αυτόματα προειδοποίηση για τσουνάμι, δεν έχουμε παρακολουθήσει τίποτα ανησυχητικό, πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται», συμπλήρωσε ο κ. Χουλιάρας.

Σεισμολόγοι και ειδικοί: «Αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς καινούριο»

Σεισμολόγοι αλλά και ειδικοί επιστήμονες εξέφραζαν τις εκτιμήσεις τους για τον μεγάλο σεισμό 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, σημειώνοντας πως δεν συνδέεται με αυτόν του Αρκαλοχωρίου και εκφράζοντας ταυτόχρονα μία μικρή ανησυχία, καθώς έλεγαν πως «αντιμετωπίζουμε κάτι εντελώς καινούριο».

Ο σημερινός σεισμός της Τρίτης 6,3 Ρίχτερ ανατολικά της Ζάκρου δεν συνδέεται με τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι. Οι σεισμοί προέρχονται από δύο διαφορετικά κέντρα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Σημείωσε πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε δύο ακόμη 24ωρα να δούμε την μετασεισμική ακολουθία.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Καρακώστας δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο συγκεκριμένος σεισμός «βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικότερα από τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, εκεί όπου συνεχίζεται έως και σήμερα η μετασεισμική ακολουθία. Δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δύο, είναι διαφορετικό ρήγμα, αρκετά μακριά και δεν μπορούμε να συσχετίσουμε αυτούς τους δύο σεισμούς».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του ΑΠΘ, ο σεισμός που έγινε στο Αρκαλοχώρι πριν από περίπου δύο εβδομάδες, δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να μπορέσει σε αυτή την απόσταση να προκαλέσει τη διέγερση ενός νέου ισχυρού σεισμού. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Καρακώστας, φαίνεται πως υπάρχει «μια διέγερση στον ευρύτερο χώρο».

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Ζάκρο, ακολουθούν αρκετοί μετασεισμοί στον ίδιο χώρο, με τον μεγαλύτερο έως αυτή τη στιγμή να καταγράφεται στα 4,4 Ρίχτερ. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, στο Αρκαλοχώρι συνεχίζονται οι μετασεισμικές δονήσεις, ορισμένες εκ των οποίων είναι κοντά στα 3 Ρίχτερ και είναι αισθητές στους κατοίκους.

Παπαδόπουλος: Μάλλον είναι ο κύριος σεισμός

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο Reader.gr ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως είπε «η εστία του συγκεκριμένου σεισμού είναι μέσα στη θάλασσα και όχι στην ξηρά όπως στο Αρκαλοχώρι».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA