ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/10/2021 16:05

Ηλεκτρονικές απάτες: Σοκάρουν τα στατιστικά για το phishing

Τους τελευταίους 9 μήνες οι ηλεκτρονικές απάτες παρουσιάζουν αύξηση 200% και οι επιτήδειοι έχουν αρπάξει €40 εκατ. ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες με τη μέθοδο «phising» - Εκτακτη σύσκεψη Θεοδωρικάκου, Στουρνάρα, ηγεσίας ΕΛ.ΑΣ. και εκπροσώπων τραπεζών

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ηλεκτρονικές απάτες: Σοκάρουν τα στατιστικά για το phishing
(Πηγή: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
Ανάγνωση:

Συναγερμό στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει σημάνει η έξαρση του ηλεκτρονικού εγκλήματος με τις διαδικτυακές απάτες να αφήνουν απροστάτευτους χιλιάδες καταναλωτές που χρησιμοποιούν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε διάφορες αγορές και υπηρεσίες μέσω internet. Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι ηλεκτρονικές απάτες σημειώνουν αύξηση 200% τους τελευταίους 9 μήνες και σε σύνολο 30 δισεκατομμυρίων τραπεζικών συναλλαγών, περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στα χέρια των επιτήδειων με περισσότερους από 100 διαφορετικούς τρόπους.

Διαβάστε ακόμη: Τι είναι το phishing - Πώς επιτήδειοι αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, πώς να προστατευτείτε

Για τον λόγο αυτό την Τετάρτη (13/10) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο να ενημερώνει όλους τους αρμόδιους φορείς σχετικά με την έξαρση των τεχνικών ηλεκτρονικού «ψαρέματος» - «phishing» μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων αποσπώντας από τα θύματα τραπεζικές καταθέσεις.

Κοινή δράση για την αντιμετώπιση του «phishing

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά το τέλος της σύσκεψης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.

Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής.

Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής αστυνομίας σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες να υπάρξει συντονισμένη δράση ακόμα πιο αποτελεσματική με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν: ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικός, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΠΑΤΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ