Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε απόλυτο συναγερμό βρίσκεται η χώρα ενόψει της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Η πρόγνωση του καιρού για Πέμπτη και Παρασκευή (14-15 Οκτωβρίου) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν πολλές περιοχές της χώρας, που είτε ήδη έχουν επιβαρυνθεί από την κακοκαιρία Αθηνά που μόλις πέρασε, είτε ετοιμάζονται για το νέο κύμα. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος τόνισε ότι αν χρειαστεί να μπει σε εφαρμογή και η αποστολή μηνυμάτων με το 112

Ηδη, τα πρώτα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 έλαβαν κάτοικοι της Πάτρας, της Κεφαλονιάς και της Κέρκυρας ενώ σε επαγρύπνηση είναι και οι κάτοικοι στη δυτική Ελλάδα. Με την κορύφωση της κακοκαιρίας «Μπάλλος», όπως έκανε ξεκάθαρο ο κ. Στυλιανίδης, τέσσερις περιφέρειες και δεκάδες πόλεις θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Αναλυτικά οι πιο «επικίνδυνες» περιοχές για πλημμυρικά φαινόμενα και όχι μόνο είναι:

  • Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ήπειρο)
  • Νησιά Ιονίου
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Δυτική Πελοπόννησος

To πρώτο μήνυμα του 112

Μάλιστα τo πρώτο μήνυμα του 112 με έκτακτη προειδοποίηση για την κακοκαιρία Μπάλλος εστάλη το βράδυ της Τετάρτης (13/10). Συγκεκριμένα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του 112 στο Twitter, οι Αρχές συνιστούν να αποφύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες και μέρες όσο η κακοκαιρία Μπάλλος θα βρίσκεται σε εξέλιξη.

https://twitter.com/112Greece/status/1448336017212203018?ref_src=twsrc^tfw

Η πρόγνωση του καιρού

Το σφοδρό κύμα της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος» που διαδέχεται την «Αθηνά» αναμένεται να ξεκινήσει αργά το βράδυ της Τετάρτης (13/10) και θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα. Τα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:

  • Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα κατά τη διάρκεια των φαινομένων από ισχυρούς ριπαίους ανέμους.
  • Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.
  • Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Meteo, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021. Χιόνια σε ορεινές περιοχές. Πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά. Άνεμοι έως 7 μποφόρ σε Θερμαϊκό, Σποράδες και Νότιο Ιόνιο. Eτσι αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στη Στερεά, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως σε νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται από το πρωί κατά κύριο λόγο στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα νότια θα είναι σχετικά αυξημένες.

Στην Αττική αναμένονται βροχές, οι οποίες από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το πρωί ως το απόγευμα 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 17 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ και στον Θερμαϊκό 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 10 έως 12 βαθμούς.

Η θερμοκρασία στη Θράκη θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 9 έως 13, στη Θεσσαλία από 9 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 13 έως 19, στην Πελοπόννησο από 10 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 19, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 12 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 12 έως 23, στις Κυκλάδες από 13 έως 24, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 23 και στην Κρήτη από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στην Ήπειρο η ελάχιστη θερμοκρασία αναμένεται προς το τέλος του 24ώρου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το πρωί θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός και οι Σποράδες, όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και από το απόγευμα 4 έως 6 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές έως νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.

  • Δείτε Live την εξέλιξη του καιρού
https://embed.windy.com/embed2.html?lat=38.711&lon=21.248&detailLat=38.711&detailLon=21.248&width=650&height=450&zoom=6&level=surface&overlay=wind&product=ecmwf&menu=&message=&marker=&calendar=now&pressure=&type=map&location=coordinates&detail=&metricWind=default&metricTemp=default&radarRange=-1

Όλα τα μέσα κόντρα στην κακοκαιρία «Μπάλλος»

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, «θα είμαστε έτοιμοι, με τη βοήθεια και των Ενόπλων Δυνάμεων, του ΕΚΑΒ, της Πυροσβεστικής, όλων των δυνάμεων της χώρας, αν χρειαστεί, για να γίνει μεταφορά κατοίκων από περιοχές, όπου ενδέχεται να παρουσιαστούν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα. Πρόκειται, επίσης, για περιοχές όπου υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα ή σπίτια που έχουν χτιστεί σε περιοχές ρεμάτων - και δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, πρέπει να το ομολογήσουμε. Θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μην αφεθούν στην τύχη, στο έλεος του πλημμυρικού φαινομένου, αλλά ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο πριν εμφανιστεί το πλημμυρικό φαινόμενο. Εσκεμμένα δεν αναφέρομαι σε προληπτικές εκκενώσεις, αλλά επαναλαμβάνω ότι θα παρακολουθούμε διαρκώς την εξέλιξη των φαινομένων και θα είμαστε έτοιμοι για να κάνουμε το παν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από τη σύσκεψη, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς - και επιμένω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - θα βρίσκονται σε κατάσταση κυριολεκτικά αυξημένης ετοιμότητας, ώστε τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν άμεσα. Άμεσα διότι εάν λ.χ. κλείσει ένας δρόμος, θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει γρήγορα για να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπους που θα χρειάζονται βοήθεια τη συγκεκριμένη στιγμή. Όλες, λοιπόν, οι δυνάμεις τις Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, θα βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και θα υπάρχει εκ των προτέρων διασπορά, ώστε να μπορούν να παρέμβουν έγκαιρα».

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία «Μπάλλος»

Το μήνυμα από την Πολιτική Προστασία έχει ως εξής: «Καλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες, οι οποίες θα τους σταλούν και με το 112. Αυτές είναι συγκεκριμένες:

  1. Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.
  2. Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας.
  3. Για κανέναν λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει είτε πεζή είτε με όχημα – και εννοώ για κανένα λόγο, γιατί έχουμε δει δυστυχώς πάρα πολλές τέτοιες περιπτώσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά εγώ τουλάχιστον το έχω δει και πανευρωπαϊκά, να έχουμε θύματα εξαιτίας αυτής της αβλεψίας».
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA